Maria Carling

23 april, 2012 | Svenska Dagbladet, och Sveriges Radio P1s Kropp & Själ-redaktion har utsetts till 2011 års vinnare av Barncancerfondens journalistpris. Priset är på 25 000 kronor vardera.

Maria Carlings artikel ”En ny Ivar efter tumören” vann kategorin printmedier med motiveringen: ”En skildring av barncancer ur ett nytt och vågat perspektiv, där man som läsare får tänka etiskt kring värdet av behandlingar i relation till biverkningar och fortsatt liv. Som läsare lyfter det kunskapen om barncancer till ytterligare en nivå, framför allt de avslutande raderna där Hugo Lagercrantz citeras: ’Om vi räddar de prematura barnen har vi ett ansvar för att de får ett bra liv.’”
I kategorin etermedier vann programmet ”Cancer gör inte bara ont” av Kropp & Själ-redaktionen med motiveringen: ”Mycket kunskapshöjande ur flera perspektiv med stuns i programmet tack vare hänvisning till forskning samt egen upplevelse från drabbad ungdom. Avsnittet om slutsamtal är tydligt skildrat med erfarna läkare som lämnar öppet för egna reflektioner samt kunskapshöjande information om att det inte är lätt.”
Ett hedersomnämnande gick till Alexandra Hjelm för ett reportage om 14-åriga Klara som sänts i Sveriges Televisions Östnytt.
 

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies