DI fick pris

7 juli, 2022 | Dagens Industri fick på onsdagskvällen ta emot Region Västerbottens pris för Almedalens bästa Stockholmsperspektiv 2022.

Dagens industri tilldelades priset "för sitt arbete med att öka kunskapen kring hur stad och land tillsammans driver regional och nationell utveckling framåt."

Lasse Wierup

FOTO: Daniel Roos 25 maj, 2022 | Dagens Industri, tilldelas IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken

Han belönas ”för att han med stor integritet och egna kvalificerade granskningar skapat en viktig kunskap om den våldsvåg som växt fram i Sverige” sägs det i motiveringen.

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins pris för vetenskaplighet inom journalistiken - Hans Bergström-priset - delas ut för åttonde gången. Prissumman är på 100 000 kronor.

 

Alexandra Sannemalm

23 maj, 2022 | har tilldelats utmärkelsen Ljudvågen 2022.

Hon får priset för sin dokumentär Om han hittar mig är jag död (Sveriges Radio 2021). I motiveringen står bland annat ”Den här dokumentären visar att det lågmälda berättandet kan bli det starkaste i bruset, något vi vill lyfta fram i dagens ljudlandskap.”

Ljudvågen delas ut av Stockholms Radiobiograf och instiftades 2021 av Anna Frey och Åsa Secher. Vinnaren får en prissumma på 5000 kronor samt tillägnas en hel kväll i Stockholms Radiobiografs regi.

Diamant Salihu

FOTO: Magnus Bergström/Natur & Kultur 12 maj, 2022 | tilldelas Natur & Kulturs debattbokpris för boken Tills alla dör.

I motiveringen står bland annat ”I en nervig jakt på undflyende svar frilägger han med språklig briljans och skarp iakttagelseförmåga djupt dolda orsakssamband och kommer människorna som allting handlar om nära in på livet.” 

Diamant Salihu är sedan 2017 anställd på Sveriges Television. Priset är Sveriges största debattbokspris och tilldelas årligen en författare till en svensk fackbok som under det senaste året väsentligen bidragit till samhällsdebatt, fördjupad reflexion och nya insikter. Prissumman är 250 000 kronor.

Eva Ejdeholt

6 maj, 2022 | Anna Levin, Göran Wärnelid och Robban Andersson på Nerikes Allehanda får Murvelpriset 2021.

Priset delas ut av Örebro läns pressklubb och de fyra får priset för sin granskning Grov vanvård på Berggården.

Joel Gustafsson

2 maj, 2022 | Piteå-Tidningen, har tilldelats Silversleven av Publicistklubben Norra Norrland.

Han får utmärkelsen för sin granskning av Älvsbyns kommun. I motiveringen står bland annat ”Ett gräv i toppklass om en riktigt dålig affär för Älvsbyns skattebetalare som visar att journalistiskt fotarbete kan bli rafflande läsning och gör skillnad.” Styrelsen delade också ut ett hedersomnämnande till Kalle Vannmoun, Sveriges Radio Västerbotten.

Silversleven, tidigare Guldsleven, har sedan 2015 delats ut av Publicistklubben Norra Norrland till en journalist i norra Norrland som på ett eller annat sätt ”rört om” genom sitt arbete.

Göran Greider

25 april, 2022 | får Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen.

Motiveringen lyder: ”Han är en älskvärd enmansinstans i det svenska kulturlivet, en frikostig intellektuell och poetisk finlirare som sträcker sig ut från sitt röda rosenblad och spanar mot evigheten. Från Gullmarsplan till Dalälven håller han med lika delar lyrik och civilisationskritik balansen i en obalanserad tid. Sverige är otänkbart utan Göran Greider. Därför får han Lagercrantzen 2021.”

Göran Greider är chefredaktör på Dala-Demokraten samt poet, författare och debattör.

Anna-Lena Laurén

FOTO: Ali Lorestani 22 april, 2022 | Dagens Nyheter, tilldelas Tom Alandhs berättarpris 2022.

Tom Alandhs berättarpris delas sedan 2021 ut i samarbete med  Journalistförbundet och går årligen till en journalist för berättande journalistik inom text, radio och tv.

Juryns motivering lyder: ”Anna-Lena Laurén har kunskaper vida som den ryska tundran och ett mod som tar andan ur hennes läsare. Både Putin och Gud får känna på hennes skärpa, för om både ondska och lögn vet hon det mesta.

Men hoppet och människans storhet finns alltid med i hennes texter. För hur fruset, fattigt och grymt livet än kan vara står alltid en tallrik rykande borsjtj och väntar på den utsvultne. Anna-Lena Laurén berättar historier som blir historia. Gång på gång.”

Prissumman är på 25 000 kronor.

Magnus Wennman

21 april, 2022 | Aftonbladet, får Cordelia Edvardson-priset.

Han får priset med motiveringen ”Med fulländad teknik och en blick som bara är hans lyfter Magnus Wennman människorna ur mediernas slitna dramaturgi och återupprättar deras värdighet som individer.”. 

Dagens Nyheters Nathan Sachar fick priset 2020, och mottar det vid samma priscermoni, eftersom utdelningen då ställdes in.

Cordelia Edvarson var Svenska Dagbladets Mellanösternkorrespondent och har gett namn åt priset som vartannat år går till en journalist som ”har ett starkt engagemang, ett personligt tilltal och en blick för det stora i det lilla”.

Katrine Marçal

FOTO: Anna-Lena Ahström 19 april, 2022 | tilldelas Stora Retorikpriset 2022.

I motiveringen står bland annat "Årets pristagare har gjort stort intryck med sitt humoristiska, folkbildande och för genren unika uttryck när hon skriver om nationalekonomi." Hon är sedan 2012 bosatt i London och skriver sedan 2017 om brittisk politik för Dagens Nyheter. Priset delas ut av Föreningen Stora Retorikpriset.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies