Kristoffer Leandoer

FOTO: Anna-Karin Nilsson 26 februari, 2021 | poet, kritiker i Svenska Dagbladet, författare, essäist och översättare, tilldelas Expressens Björn Nilsson-pris som belönar god kulturjournalistik.

Han får priset med motiveringen: "En mångsysslare i litteraturens tjänst som låter läslusten lotsa honom från det högsta till det lägsta, utan att någonsin göra avkall på allvaret. Som en av landets ledande kritiker gör han varje text till ett pedagogiskt mästerstycke - och ett konstverk i sin egen rätt." Priset är på 30 000 kronor.

Katarina Vikström

8 februari, 2021 | reporter på Sundsvalls Tidning, tilldelas Ludvig Nordström-priset.

Motiveringen lyder: ”Med sann berättarglädje, tydlig nyfikenhet och ett personligt tilltal skapar Katarina Vikström spännande möten och upplevelser för sina läsare. Som reporter fångar hon ofta svåra frågor och skildrar människor i utsatta situationer med stor empati och socialt engagemang utan att för den skull lämna sin granskande journalistroll. Hos henne finns också en lyhördhet för vad som berör människor i vardagen, något hon med varsam penna och stor känsla formulerar i krönikor och böcker." Prissumman är 15 000 kronor.

Tina Enström

4 februari, 2021 | tilldelas Guldsleven 2020 av Publicistklubbens östra krets.

Tina Enström, som arbetar vid SVT Öst i Norrköping, får priset för sin nyskapande bevakning av en undersköterskas arbete under pandemin.
Styrelsen motiverar sitt val så här: ”När behovet av insyn är som störst och dörrarna till vården som mest stängda, hittar Tina Enström en ny väg för att skildra en undersköterskas corona-vardag. Med mobilen som verktyg och en yrkesperson som berättarröst, utmanar Tina Enström journalistikens traditionella arbetssätt och publicistik. Anslaget är en påminnelse om kraften i medskapande journalistik och visar på både kreativitet och mod.”

Paul Hansen

1 februari, 2021 | tilldelas Begriplighetspriset 2020 av kommunikationsbyrån Publik.

”Paul Hansen får Begriplighetspriset för att han har förmågan att dokumentera svåra skeenden med stor mänsklig värme och respekt. Han lyfter också fram detaljer som visar hopp och livsglädje. Därigenom förmår han oss att se det vi egentligen kanske vill vända blicken från eller förbise. Paul Hansens bildspråk hjälper oss att begripa världen just nu”, lyder motiveringen.

Anna Schytt

26 januari, 2021 | tilldelas Iwan Bolin-priset 2021.

Hon är vetenskapsjournalist och sedan ett tjugotal år tillbaka redaktionschef för SVTs Vetenskapens värld.Hon får priset för framstående insatser för att kommunicera forskningens resultat och metod och därmed stimulera allmänhetens intresse för vetenskap och vetenskapens innehåll. Prissumman är 75 000 kronor.

Bengt Bok

7 januari, 2021 | journalist och dokumentärfilmare, har tilldelats Författarförbundets Radiopris på 50 000 kronor.

Han får priset för "hans varsamma sätt att närma sig människor och uppmärksamt följa dem såväl in i den vardagligaste vardag som ned i en djupaste avgrund".

Åsa Wikforss

7 januari, 2021 | forskare och författare, har tilldelats Publicistklubben Västras Dawit Isaak-pris.

Hon är uppvuxen i Göteborg och bosatt i Stockholm. Motiveringen till priset på 10 000 kronor: "Åsa Wikforss envisa kamp mot virala lögner och 'alternativa fakta' är berömvärd och viktig i en tid när fri journalistik ifrågasätts. Hennes folkbildande insatser uppmuntrar oss alla till att tänka klart, klokt och kritiskt."

Nora Lorek

7 januari, 2021 | frilansande bildjournalist, Göteborg, tilldelas Publicistklubben Västras pris Johannapengen.

Hon får utmärkelsen på 10 000 kronor med motiveringen: "Nora Loreks dokumentära bilder har både svärta och humor. Hennes samhällsengagemang och intresse för människor lyser igenom vare sig hon lyfter kameran i Sveg eller Håverud, Uganda eller USA."

Stefan Livh

7 januari, 2021 | radiojournalist, Göteborg, har tilldelats Publicistklubben Västras stora pris.

Han får priset på 15 000 kronor med motiveringen: "Med osviklig trygghet, stor humor och värme har han varit radiolyssnarnas bästa guide och sällskap under mer än 40 år. Han har gett oss radioklassiker som Rally, Riskradion, Salva och Morgonpasset och som en fyrbåk har han lyst upp de göteborgskt regntunga förmiddagarna i P4. Stefan Livh personifierar 'en vän i etern' som ingen annan."

Patrik Lundberg

10 december, 2020 | nyanställd medarbetare på Dagens Nyheter och författare, har tilldelats Publicistklubbens Guldpenna.

Han får priset med motiveringen: "Med sitt levande, eftertänksamma och precisa språk är Patrik Lundberg en sansad röst i den samhällsdebatt som annars ofta består av överdrifter och skrik efter uppmärksamhet."  Patrik Lundberg kom nyligen ut med boken Fjärilsvägen.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies