Abdelaziz Maaloum

FOTO: Micke Grönberg/SR 16 november, 2017 | Radio Sweden, tilldelas Sveriges Radios språkpris för program på arabiska.

Han får priset för att han är "en språkkonstnär med polyglott palett, som med bildrika synonymer och pricksäker grammatik skapar en gränslös arabiska". Priset är på 20 000 kronor. Det ska gå till en medarbetare som gör program på andra språk än svenska.

Anders Hildemar Ohlsson

FOTO: Ola Gäverth/SR 16 november, 2017 | P4 Stockholm, får Sveriges Radios språkpris i kategorin lokala program.

Han tilldelas priset för att han är "en formidabel Ekenskis, som flanerar i både fält och formulering och förgyller stockholmarnas morgon med målande näbbklyveri". Priset är på 20 000 kronor.

Mats Ottosson

FOTO: Martina Wärenfeldt/SR 16 november, 2017 | Naturmorgon i P1, tilldelas Sveriges Radios språkpris för riksprogram.

Han får priset för att han är "en luppförsedd och språkodlande naturtillgång, som med silvrig skärpa, finurlighet och perfekt prosodi stimulerar lyssnarnas förundransmuskler". Priset är på 20 000 kronor och ska enligt stadgarna "främja det talade språkets utveckling".

Paul Hansen

6 november, 2017 | får Lidmanpriset av Bild och Ord Akademin för ypperligt arbete i bild och text.

Ur motiveringen: ”Hansen riktar sin kamera för Dagens Nyheter mot motiv i hemland men lika ofta i utland och hans namn i en byline inger omedelbar respekt. Paul Hansen lockas av att sätta igång saker och ting, som en katalysator. Kunskaper i och intressen för samhällsfrågor ger uppslag till många hyllade reportage. Dessa är ofta mycket insiktsfulla om människor i utsatta lägen och omständigheter. Hansen är en omvittnat viktig röst fylld av humanitet. Han skildrar allt oftare världen inte bara ur en visuell vinkel utan även ur en verbal. Hansen behärskar till fullo två språk som tillsammans i samspel utlöser en kommunikativ kraft utöver det vanliga. Som endast en äkta bild- och ordmänniska mäktar.”

Magda Gad

FOTO: Tor Johnsson 6 november, 2017 | tilldelas Per Wendels pris 2017.

Juryns motivering lyder: ”Orädd, hängiven sitt uppdrag. Unik i sin sort. En reinkarnation av den klassiska reportern, ihärdigt grävande även när kollegorna lyft för nya äventyr – om de ens kommit dit. En journalist i den digitala tiden, som interaktivt möter sina läsare på sociala medier i en folkbildande anda. Magda Gad är en värdig vinnare av Per Wendels pris 2017.”

Sedan 2015 är Magda Gad utrikeskorrespondent för Expressen och har under 2017 rapporterat från bland annat Syrien och Irak.

Prissumman är på 100 000 kronor.

Nathan Shachar

1 november, 2017 | Dagens Nyheter, tilldelas Smålands Akademis Dag Hammarskjöldspris på 25 000 kronor.

Han får utmärkelsen med motiveringen: "För ett hängivet journalistiskt arbete, som faktabaserat, välformulerat och engagerat under årtionden lämnat initierade rapporter från Latinamerika, Mellanöstern, Spanien och Turkiet och som därigenom har givit läsarna möjlighet att dra slutsatser, inse sammanhang och förstå verkligheten."

Martin Emtenäs

1 november, 2017 | tilldelas Linnépriset på 30 000 kronor av Smålands Akademi.

Han får priset med motiveringen: "För det engagemang och den entusiasm varmed han presenterat natur i Sverige och i världen i ett stort antal TV-program och för den kunskap om Sveriges flora och fauna som han skarpt fångat i bokform både för barn och vuxna."

Elisabeth Åsbrink

27 oktober, 2017 | får Torgny Segerstedts frihetspenna.

Torgny Segerstedts frihetspenna delas årligen ut sedan 1996 av Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne.

Elisabeth Åsbrink får priset med motiveringen:

”Elisabeth Åsbrink har med sina skickligt berättade och gestaltade facklitterära texter och i sin dramatik skapat en ekokammare där de europeiska efterkrigskonflikter, vilkas konsekvenser vi ännu idag kämpar med, ljuder genom tiden och där det djupt personliga blir allmängiltigt och angeläget för oss alla. Därför tilldelas Elisabeth Åsbrink Torgny Segerstedts frihetspenna för 2017.”

Elisabeth Åsbrink är sedan i maj ordförande i Svenska PEN. Hon var i flera år reporter och redaktör på Sveriges Television och debuterade som författare 2009 med Smärtpunkten.

Priset överlämnas den 30 november i Göteborg.

Daniel Öhman

23 oktober, 2017 | samt Daniel Velasco och Per Shapiro har vunnit Prix Europa i radiokategorin för reportaget KGB-agenten och oljesmugglingen.

Ekots granskande reportrar Daniel Öhman och Daniel Velasco samt frilansjournalisten Per Shapiro avslöjade i maj att Vitrysslands högsta ledning understödde illegal oljesmuggling till Europa. Reportaget KGB-agenten och oljesmugglingen har nu tilldelats förstapriset i kategorin ”Best European Radio Investigation of the Year” i Prix Europa.

Niklas Orrenius

19 oktober, 2017 | tilldelas Aaron Isaac-priset 2017.

Han får priset för ”sin långa, modiga och mycket framgångsrika journalistiska gärning där han belyst frågor om antisemitism, rasism och främlingsfientlighet på ett mycket föredömligt sätt”.

Judiska församlingen i Stockholm delar sedan 1989 varje år ut Aaron Isaac-priset till en person som gjort ”stora och osjälviska insatser för den svenska judenheten”. Priset är uppkallat efter Aaron Isaac som var den förste jude som fick bosätta sig i Sverige utan att behöva konvertera till kristendomen. 

Sidor

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies