Bitte Hammargren

20 december, 2017 | journalist, författare och chef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, har tilldelats Årets Arguspris i humaniora.

Hon får priset ”för en humanistiskt präglad journalistik som visar på värdet av historisk, kulturell och språklig kompetens vid analysen av samtidens ödesfrågor och för att med pedagogisk lidelse och förmåga att med djuplodande och ändå klara och lätt tillgängliga texter nå ut till en bred publik”. Priset är på 100 000 kronor och delas ut av Kungliga Humanistiska vetenskapssamfundet.

Martin Tunström

12 december, 2017 | politisk chefredaktör på Barometern, har tilldelats Näringslivets skattedelegations mediepris på 100 000 kronor.

Han får priset med motiveringen: "Martin Tunström har under många år varit en av de ledarskribenter som skrivit mest om skattefrågor. Han har på ett pedagogiskt och uthålligt sätt förklarat de olika nyanserna i problematiken kring skatter och dess politiska kontext. Det har handlat om allt från skatt på sparande till entreprenörsskatt och mycket annat. Han räds inte för att diskutera därtill kopplade - och ofta svåra - moralfrågor, både ur skattebetalarens och lagstiftarens perspektiv. Därigenom ger han ett mycket viktigt, men tyvärr ovanligt, bidrag till skattedebatten som Sverige verkligen behöver mer av."

Michael Wall

11 december, 2017 | dokumentärfilmare från Trelleborg, har vunnit Golden Fox Award på filmfestivalen Calcutta International Cult Filmfestival (CICFF) i Calcutta, Indien för bästa Virtuality Film.

Han har gjort dokumentärfilmen SEPSIS i 360 graders videoteknik. Tidigare har han bland annat tilldelats Bästa utländska dokumentär på Los Angeles Independent Film Festival Awards samt Bästa kort dokumentär på Hollywood International Independent Documentary Awards. Filmen har också varit nominerad på ett stort antal andra filmfestivaler runt om i världen. (Rättad)

Karin Mattisson

6 december, 2017 | reporter och programledare på Uppdrag Granskning, har tilldelats Publicistklubben Västras Stora pris på 20 000 kronor.

Kristoffer Bergström

5 december, 2017 | Aftonbladet, har utsetts till Årets sportjournalist av Svenska Sportjournalistförbundet.

Han får priset med motiveringen: "Välgrundad och välformulerad. Med kunskap och fakta i granskning. Med värme i det personliga mötet. En sportjournalistik som därmed gör skillnad." Priset är på 15 000 kronor.

Sara Meidell

4 december, 2017 | kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren, tilldelas Publicistklubbens utmärkelse Guldpennan.

Hon får priset med motiveringen: "Med sin bitande begåvning, sitt precisa språk och initierade ifrågasättande håller Sara Meidell kulturdebatten i Umeå och norra Sverige både vital, levande och aktuell." Priset, som instiftades vid Publicistklubbens hundraårsjubileum 1974, består av en penna och 15 000 kronor.

Daniel Poohl

29 november, 2017 | Expos chefredaktör, har tilldelats Mommapriset – Årets utgivare 2017 av Utgivarna.

Juryns motivering lyder: ”För ett modigt och oförtröttligt utgivarskap i demokratins tjänst, som konsekvent och till allas gagn granskat och belyst det öppna samhällets fiender.”

Mommapriset går till den som juryn anser bäst företrätt och bidragit till att lyfta fram Sveriges unika system med ansvarig utgivare för den publicistiska verksamhet som faller under yttrandefrihetsgrundlagarna.

Monica Gustafsson

FOTO: Anette Strandqvist 27 november, 2017 | Spotlight Taltidningen Västernorrland, har tilldelats Guldkassetten för årets bästa taltidningsreportage.

Hon får priset för reportaget "Fjällfiskare fångar lugnet - röding är bonus" med motiveringen: "I ljud målar Monica Gustafsson fjällvärldens hela atmosfär; rymden, ljuset, kylan och krispigheten. Med varsamhet och humor lyfter hon existentiella frågor om tillit och livsglädje."
Hederspris tick till Skånes Taltidnings reporter Åsa Kjellman Erici för reportaget "Fly utan att se" med motiveringen: En lyhörd, gripande och hoppfull intervju med två flyktingar från Syrien. Scenen med de synskadade syskonen, som flyr hand i hand medan bomberna faller glömmer man aldrig."
Priset delas ut av Taltidningsproducenternas förening.

Therese Bergstedt

22 november, 2017 | och Johan Wicklén, vetenskapsreportrar på Sveriges Television, tilldelas Årets Mediadiplom av Svensk förening för beroendemedicin.  

De får utmärkelsen för ”en journalistisk gärning som kännetecknas av starkt engagemang för personer med beroendesjukdomar, en gedigen sakkunskap och en förmåga att ifrågasätta etablerade sanningar”.

Abdelaziz Maaloum

FOTO: Micke Grönberg/SR 16 november, 2017 | Radio Sweden, tilldelas Sveriges Radios språkpris för program på arabiska.

Han får priset för att han är "en språkkonstnär med polyglott palett, som med bildrika synonymer och pricksäker grammatik skapar en gränslös arabiska". Priset är på 20 000 kronor. Det ska gå till en medarbetare som gör program på andra språk än svenska.

Sidor

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies