Jonathan Jeppsson

16 juni, 2021 | tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris på 250 000 kronor.

Han får priset för boken Åtta steg mot avgrunden – vårt framtida liv på planeten, som gavs ut av Ordfront 2020.

Juryns motivering:
Priset tilldelas Jonathan Jeppsson för en egensinnig resa i klimatfrågans djupaste mörker – där inte hopp, men kanske mod, kan skapa ljus igen. Via ett tätt fogat bygge av hårda fakta och rå analys tar han publiken in i ett golvlöst framtidsrum där liv förstörts och dörrar stängts, men där läsarens fall mot avgrunden lämnar en paradoxal känsla av befrielse.

Jonathan Jeppsson är nyhetschef på Aftonbladet.

Åsa Erlandsson

FOTO: Tor Johnsson 11 juni, 2021 | tjänstledig från Dagens Nyheter, tilldelas Advokatsamfundets journalistpris.

Hon får priset med motiveringen: "Att vara skrivande journalist är som att hämta vatten i ett trasigt kärl där dyrbara droppar ständigt skvimpar ut. Hur mycket reportern än skyndar sig och försöker täppa till hål så går det inte att få med sig alla nyanser från en mångfacetterad verklighet.
Åsa Erlandssons reportage är mästarprov där hon lyckas behålla mycket av det som är svårt, levande och motsägelsefullt. Beväpnad med sanningslidelse, nyfikenhet och yrkesskicklighet söker hon sig till smärtpunkterna i vår tid, till de allra svåraste händelserna och kriserna. Skolattacken i Trollhättan. En intensivvårdsavdelning under covidkrisen. Terrordådet på Drottninggatan.
Hon beskriver viktiga rättsfrågor och tar med läsaren in i polisens värld av omfattande utredningar och insatser, genom politiken där svåra rättsliga principer och avvägningar görs begripliga. Och människorna i hennes reportage förblir levande människor.
Åsa Erlandsson är reportern som spiller färre droppar än nästan någon annan.”

Göran Engström

FOTO: Caspar Hedberg 31 maj, 2021 | frilansjournalist, tilldelas solidaritetspriset Årets Afghanistanvän av Svenska Afghanistankommittén.

Han får priset med motiveringen: "Göran Engström har bevakat Afghanistan i 15 år på uppdrag av ett flertal tidningar, tidskrifter och organisationer och skrivit om allt ifrån idrott, politik, kriget och situationen för kvinnor och barn. Under senare år har Göran för Blankspots räkning skrivit om de ensamkommande ungdomarna som utvisats, följt deras resa till Afghanistan och det liv som de tvingas bygga upp på nytt. Göran har också bevakat fredsförhandlingarna och följer utvecklingen efter avtalet mellan USA och talibanerna. Göran Engström har med sin journalistik bidragit till en bredare förståelse för Afghanistan, för politiken, människorna och dess kultur."

Eva Bonde

27 maj, 2021 | chefredaktör för Historiskan, tilldelas Stora historiepriset av Sörmlands museum och Nyköpings kultur- och fritidsnämnd.

Hon får priset bland annat för att hon ”synliggjort såväl enskilda kvinnoöden som kvinnors betydelse för olika samhällsfrågor i det förflutna”. Prissumman är 100 000 kronor.

Leif Claesson

FOTO: Maud Nycander 27 maj, 2021 | har tilldelats Lars Tunbjörkpriset på 25 000 kronor.

Han får priset med motiveringen: "Leif Claesson utmanar manlighetens schabloner och spränger dokumentärfotots ramar. Genom att utforska mänsklig utsatthet och personliga sår gör han nyskapande och tankeväckande fotografi." Leif Claesson är född i Quebec i Kanada och bor och verkar i Stockholm. Pristagaren kommer att ställa ut i Borås hösten 2021.

Andreas Ericson och David Forsell

20 maj, 2021 | Sveriges Radio P4 Örebro, tilldelas årets Murvelpris i Örebro län.

De får priset för sitt jobb "Återvunnen eller försvunnen" med motiveringen: "Reportrarna fortsätter granskningen efter Expressens originalavslöjande och gräver sig bokstavligt talat fram till ständigt nya avslöjanden i batteriskandalen. Dokumentären tar både den lilla människans perspektiv – familjen som lurats att gräva ned batteriavfall i trädgården – och det globala – hur cancerframkallande avfall exporterats till bland annat Polen utan tillstånd. I sin helhet görs ett abstrakt ämne lättbegripligt och tilltalande."
För första gången delar Murveljuryn i år även ut ett Hedersomnämnande. Det går till Christina Eriksson och Stefan Hazianastasiou, Nerikes Allehanda, för sin rapportering från tingsrätten om Hjärstamordet, med motiveringen: "Med kunskap och stark personlig närvaro låter reportrarna oss följa dramat i tingssalen, ibland minut för minut. NA utnyttjar bredden av mediekanaler för att bjuda in alla att bli åhörare till den historiska rättegången efter mordet i Hjärsta, på ett sätt som inte gjorts tidigare och som lockat storpublik."

Olof Åkerlund

FOTO: Andreas Hillergren/AB 18 maj, 2021 | producent för essäprogrammet Obs i Sveriges Radio P1, tilldelas Aftonbladet Kulturs Axel Liffner-stipendium.

Han får priset på 30 000 kronor med motiveringen: ”En kunnig och engagerad producent är en alkemist som förvandlar det dunkelt tänkta och slarvigt sagda till renaste publicerbara guld. I skymundan och utan byline kämpar hen med idéerna, uttrycken och formuleringarna. ”OBS” har under Olof Åkerlunds tid förvaltat sitt arv som en offentlig frizon för den självständiga, prövande tanken, och därigenom blivit en omistlig kunskapskälla för en mängd radiolyssnare."

Randi Mossige-Norheim

17 maj, 2021 | Thomas Kanger och Magnus Arvidson tilldelas Röda korsets journalistpris för Sveriges Radios dokumentärserie Vipeholmsanstalten.

Ur motiveringen: "Långsamt, hjärtskärande pedagogiskt bygger Randi Mossige-Norheim upp berättelsen från grunden.152 hjärnor har skickats till ett labb i Uppsala. Att reporterns egen farbror Inge Torkel är en av dessa gör att det bränner till. Blir personligt på ett djupt inkännande vis." I redaktionen ingick även Thomas Kanger och Magnus Arvidson. Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor.

Johan Mathias Sommarström

17 maj, 2021 | Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent, tilldelas Publicistklubbens Stora pris på 30 000 kronor "för sin förmåga att se det stora i det lilla långt från våra breddgrader".

Hela motiveringen: ”Med ögon lånade av svältande barn och utmattade kvinnor skildrar han krigen som dödar och låser in. Med sitt klingande dalmål tar han också med radiolyssnarna till överjordiskt vackra bergstrakter i Jemen där doften av det välkända mocka-kaffet odlas av unga entreprenörer som drömmer om en annan framtid..”

Lars Epstein

17 maj, 2021 | bloggande fotograf, har tilldelats Alternativ stads Ralph Fidlerpris till förtjänta stockholmare.

Priset är ett diplom och 1 000 kronor och han får det med motiveringen: "Alternativ Stads Ralph Fidlerpris går i år till Lars Epstein för hans mångmångåriga bevakning av stockholmarnas  folkliga kamp för en bättre stad att bo och leva i.  Hans blogg utgör dessutom en viktig dokumentation med  kameran och vid tangenterna av ett gräsrötternas  Stockholm, som annars skulle riskera att falla i glömska."

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet




Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies