Temesgen Desalegn och Woubshet Taye

25 september, 2020 | etiopiska journalister, tilldelas stipendiet Pen2Pen Örebro - Freedom of Expression Award.

De får stipendiet med motiveringen: "För ert mod och uthållighet att hålla fast vid rätten till yttrandefrihet trots många år av fängelse och förföljelse, och för er styrka att efter detta fortsätta bedriva seriös journalistik ger vi Temesgen Desalegn och Woubshet Taye vårt pris.
Med denna utmärkelse vill vi betona vikten av en journalistik som fortsätter utvecklas med integritet i Etiopien. Förhållandena för journalister har förbättrats i landet men utvecklingen är fortfarande osäker och stora utmaningar kvarstår. Vi vill därför ge vårt erkännande och stöd till er att förbli självständiga och starka i ert arbete."
Woubshet Taye är redaktör på Ethiopian Digest, ett nytt oberoende medium som uppmuntrar yttrandefrihet, försoning och medvetenhet om mänskliga rättigheter. 2011 arresterades han och dömdes 2012 till 14 års fängelse för terrorrelaterade anklagelser. Han var då redaktör för Awramba Times. Anklagelserna bedömdes av internationella journalistorganisationer som fabricerade. Under fängelsetiden förflyttades han mellan flera fängelser med mycket svåra förhållanden, bl a Kality-fängelset där han nekades sjukvård trots allvarliga njurproblem. Han satt även en period i isolering. Han lyckades trots dessa villkor få ut texter om förhållandena i fängelserna, och om de utmaningar som etiopiska journalister står inför. Efter nästan sju år i fängelse blev Woubshet fri i februari 2018.
Temesgen Desalegn är redaktör för veckotidningen Feteh Magazine. Han grundade tidningen 2007 och skrev om Etiopiens politiska och socioekonomiska situation. Han startade även andra tidningar trots en hotande situation för medierna, men till slut stängdes alla. Som en följd av artiklar han skrivit ställdes han inför domstol och arresterades vid flera tillfällen under 2012. Han blev slutligen fängslad 2014 och dömd till tre års fängelse. Den etiopiska regeringen hade lämnat in över hundra anklagelser mot honom, bl a gällande försök att störta konstitutionen med våld. Temesgen Desalegn frigavs i oktober 2017. I mars 2018 arresterades han igen och hölls tillsammans med cirka 200 andra fångar inspärrad i ett 40 kvadratmeter stort rum. Han släpptes ur fängelse senare 2018. Han har startat Feteh Magazine på nytt och är dess chefredaktör.
Pen2Pen ingår i Örebro läns pressklubb (tidigare Örebro läns journalistdistrikt, inom SJF). Stipendiefonden har sitt ursprung i en fond som skapades redan på 60-talet av dåvarande Örebro länsförening av svenska Journalistförbundet. 

Anna Rytterbrant

25 september, 2020 | Hem & Hyra, har tilldelats Murvelpriset i Örebro län.

Hon får utmärkelsen för sitt jobb "De glömda fastigheterna i Ställdalen" med motiveringen: "Ett besök i utkanten av mångas vardag där det finns flera offer. Ett annorlunda, överraskande och ögonöppnande gräv som har en av sina främsta styrkor i att det gjordes på en liten ort. Få journalister väljer att lägga sin kraft på dessa samhällen i marginalen. Lokaljournalistik när den är som bäst."
Övriga bidrag som gick till final var "De ensamkommande flyktingbarnen i Örebro" av Christina Eriksson och Robban Andersson i Nerikes Allehanda samt "P4 Örebro granskar Örebrokompaniet" av Simon Schagerström och Andreas Ericson.

Marika Junström

FOTO: Cawa Media 24 september, 2020 | redaktör för Filmrutan, tilldelas Hederspennan av Filmpublicisternas förening.

Hon får priset med motiveringen: ”Med glöd och passion har årets pristagare i flera decennier drivit filmkonstens frågor ur alla perspektiv, inte minst politiskt. Med ett granskande öga av filmbranschens förhållanden och utveckling rapporterar hon målande om läget i Filmsverige lika lätt som hennes penna formar kärleksfulla hyllningar till filmmediet och dess skapare. Som redaktör för Sveriges äldsta filmtidskrift håller hon debattens flagga högt och verkar outtröttligt för kvalitetsfilmens spridning. Med perfekt balans guidar hon läsaren genom nya filmiska utblickar samtidigt som hon lever sin titels devis; håll filmhistorien levande!”

Maria Domellöf-Wik

FOTO: Cawa Media 24 september, 2020 | har tilldelats Filmpennan av Filmpublicisternas förening.

Hon får utmärkelsen med motiveringen: ” Med samma starka sken och utstrålning som de många fyrar hon under årens lopp delat ut till recenserade filmer i Göteborgs-Posten, lotsar hon vant läsarna på rätt kurs genom filmvärldens många olika farvatten. Att hon är Västsveriges i särklass vassaste filmskribent visar hon ständigt prov på om det så handlar om att leverera den mest kompletta bevakningen av Nordens största filmfestival eller göra exklusiva intervjuer med världsstjärnor på arbete i Trollhättans studior. Hon ryggar aldrig för att dissekera filmpolitiken eller sätta filmens makthavare under luppen. Filmpennan tilldelas Maria Domellöf-Wik för hennes högkvalitativa filmjournalistik och aldrig sinande energi för att ständigt ge Göteborg och hela Sverige de mest initierade texterna om vita dukens många uttryck och filmen som konstform.”

Linda Larsson Kakuli

22 september, 2020 | researcher och reporter på SVT Uppdrag granskning, har utsetts till Årets alumn av Mittuniversitetet.

Hon får utmärkelsen för att hon är en god ambassadör för Mittuniversitetet och en förebild för nuvarande och blivande studenter. Motiveringen lyder: "Lindas yrkeskompetens ligger på högsta nivå inte bara i svensk utan även internationell jämförelse. Tack vare hennes krävande analys av transaktioner kunde bankerna kopplas till omfattande penningtvätt från korrupta ledare och grov internationell kriminalitet. Linda är mycket uppskattad av Mittuniversitetets journaliststudenter när hon gästföreläser och delar gärna med sig av kunskaper och erfarenheter."

Erik Niva

9 september, 2020 | journalist på Sportbladet, har av Svenska Fans läsare röstats fram som Årets sportjournalist.

Han vinner också kategorierna Årets expert/bisittare och Årets sportreporter.
Lasse Granqvist, C More, utsågs till Årets sportkommentator.
Årets programledare blev Ola Wennström, Viaplay.
Till Årets lokalsportjournalist utsågs Linda Hedenljung, Östesunds-Posten.
Bäst på sociala medier blev Thomas Wibacher.
Till Årets sportpodcast utsågs When we were kings (Erik Niva & Håkan Andreasson.
Årets sportjobb blev Granskningen av Östersunds FK av Linda Hedenljung.

Viktoria Berggren

3 september, 2020 | Linnea Burén, Alice Edwards, Anton Lorentzson, Emilia Söderholm och Emmy Westling tilldelas Publicistklubben Västras pris för bästa grävprojekt vid JMG.

Grävprojektet "Utan spaning ingen aning - så lever Göteborgs EU-medborgare på gatan" prisas med motiveringen: "För ett gediget utfört grävarbete om ett viktigt ämne, en insats som tyder på en ljus framtid för den grävande journalistiken."

Ingrid Carlberg

1 september, 2020 | författare och journalist, tilldelas Hans Bergström-priset på 100 000 kronor.

Priset delas ut av IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, för vetenskaplighet inom journalistiken. Ingrid Carlberg får priset med motiveringen: "Biografin Nobel – Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris är en enastående prestation. Med mobilisering av all sin förmåga från många år som undersökande och berättande journalist har Ingrid Carlberg skrivit den ultimata biografin över ingenjören, innovatören, entreprenören och den store donatorn Alfred Nobel. Via envetet grävande i arkiv i många länder har hon fått fram förbluffande mycket av nya fakta om den svensk som mer än någon annan lyser över världen. Motivkretsen bakom Nobels donation står betydligt klarare efter Carlbergs bok. På ett skickligt sätt har Ingrid Carlberg också skildrat den tid av vetenskapliga och teknologiska genombrott som Alfred Nobel levde i och bidrog till. Entreprenörens/innovatörens möda genom motstånd och motgångar berättas så att den känns för läsare 150 år senare."

Ulf Lundén

19 augusti, 2020 | har tilldelats Riksskådebanans kulturpris.

Han får priset med motiveringen: "Med sin journalistisk och texter har Ulf under många decennier skapat ett eget rum och språk där känslor och perspektiv får stort utrymme. Ulf har skrivit om klass, kultur och konstraster med den enskilda människan i fokus. Inte sällan den lilla människan, den som går upp varje morgon för sitt jobb och för sin plikt. Ur ett samhällsperspektiv har Ulf själv medverkat i debatten om hur landsbygd dräneras, näring försvinner och hur människor far illa. Men även om längtan och lyckan att få bryta sig loss, skapa sitt egna utrymme och kraften i vad som händer med oss när vi tillsammans med andra bestämmer oss för en förändring. Den kulturella dialysen i samhällskroppen och balsamet för själen med en dikt, en text eller låt av en träffsäker artist. Alla som regelbundet slagit upp en dagstidning från Dalarna, eller öppnat sociala medier för den delen, får med respekt och ömhet ta del av Ulfs världsbild. I den får vi alla ha en plats."

David Baas

FOTO: Expressen 12 juni, 2020 | reporter på Expressen, tilldelas Advokatsamfundets journalistpris.

Han får priset med motiveringen: "David Baas avslöjar med beundransvärd envishet nazister, rasister och islamister och ställer dem till svars utan att blinka. I en tid då antidemokratisk nationalism och radikal islamism vinner mark fortsätter David Baas oförtrutet att arbeta på tydlig humanistisk grund.”

Sidor

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies