Peter Hanneberg

FOTO: Jame Marajan 26 maj, 2020 | har utsetts till Årets naturfotograf av Naturvårdsverket.

Han är författare, journalist, fotograf samt biolog. Sedan fyra decennier är han verksam som natur- och reseskildrare och miljödebattör för många tidningar. Han har gett ut ett tiotal böcker, har vunnit WWFs Pandapris tre gånger och erhöll Sveriges ingenjörers miljöpris för journalister 2001. Han får priset på 25 000 kronor för att han "med naturfotot som redskap under mer än 40 år skickligt och tongivande har arbetat för att öka kännedomen om och känslan för naturen och miljön i Sverige och i världen. Han har med sina naturtroget berättande bilder och egna texter starkt bidragit till att hävda naturvårdens intressen och skyddet av värdefull natur, senast med boken Öar", enligt Naturvårdsverket.

Khazar Fatemi

19 maj, 2020 | föreläsare och kulturjournalist med fokus på internationella frågor på bland annat Sveriges Television, tilldelas Svenska Unescopriset.

Hon får priset för "sitt outtröttliga engagemang för kulturarv i fara. Med sin dokumentärserie 'Kultur i farozonen' och den efterföljande föreläsningsserien har hon axlat en viktig roll som folkbildare, både för barn och vuxna. Genom sitt personliga tilltal har hon spridit kunskap om den avgörande roll som det globala kulturarvet och Unescos världsarv har för identitetsskapande och visar att antika kulturföremål inte bara är objekt utan berättelser om människor och samhällen".

Thomas Gylling

14 maj, 2020 | programledare och tv-producent, tilldelas Bellmanpriset av Stockholm stad.

Han är även arrangör och DJ. Priset på 100 000 kronor ska gå till någon som har skildrat eller beskrivit Stockholm ur ett konstnärligt perspektiv, använt staden sceniskt i det konstnärliga uttrycket eller bidragit till att ge en positiv bild av Stockholm som kulturstad i ett internationellt sammanhang.

Källkoll corona

11 maj, 2020 | programserie från UR, har tilldelats Månadens nätängel i april av MySafety Försäkringar.

I programmet hjälper journalisterna Jack Werner och Åsa Larsson tittarna att bli bättre på källkritik.  Motiveringen till utmärkelsen lyder: ”I kristider är det viktigare än någonsin att skydda sig mot desinformation och tack vare 'Källkoll corona' har vi i Sverige tillgång till en egen faktagranskare kopplat till epidemin. Programmet riktar sig till elever i högstadiet och gymnasiet samt deras lärare, men hjälper även många vuxna att skilja på vad som är sant och falskt.”

Anna Roxvall och Johan Persson

8 maj, 2020 | båda frilansjournalister, tilldelas Röda korsets journalistpris för reportaget "Hägring Europa" som publicerats i Amnesty Press.

De får utmärkelsen med motiveringen: ”Från couscous-försäljerskan på en marknad i Niger, via ökenchauffören som kör genom Sahara, till Libyens låsta förvar tar Roxvall och Persson med oss längs rutten för migranter och flyktingar mot Europa. Filmiska ögonblicksbilder varvas sömlöst med analys och fakta och detta skickliga reportage ökar vår förståelse för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i det som av Europa kallas flyktingkris.” Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor.
Ett hedersomnämnande går till UR-serien "Mitt land mitt liv min skola" av Anna Hammarén, Johanna Larsson, Paul Honkanen och Anna Maria Höglund med motiveringen: ”Med skolan som utgångspunkt för att skildra livet i krig har UR hittat en ovanlig vinkel som talar till oss alla som har varit elever och träffat lärare, både livsavgörande och orättvisa. Genom experter i Sverige vi inte trodde fanns lär vi oss massor och får en ny förståelse för hur utbildning, politik och makt hänger ihop.”

Matilda Voss Gustavsson

30 april, 2020 | tilldelas Svenska bokhandelsmedhjälpares pris för boken Klubben.

Priset "Din bok - vårt val" delas ut till författare vars bok blivit mest omtyckt av de bokhandelsanställda.

Elin Berge

FOTO: Tor Johnsson 28 april, 2020 | Umeåbaserad fotograf, tilldelas årets Lars Tunbjörkpris på 25 000 kronor.

Hon får priset med motiveringen: "Elin Berges fotografi präglas av upptäckarlust, engagemang och beslutsamhet. Kvinnorna har ofta huvudrollen i hennes bilder. De kan ha bara bröst, klä sig i thailändska högtidsdräkter i Västerbottens granskog, bära slöjor eller hålla andliga gudinnehögtider i skogen – Elin Berge ser dem alla. På utsidan är vi olika, men på insidan är vi nog ganska lika". Priset delas ut av Borås Tidnings ägare Tore G Wärenstams stiftelse i samarbete med Lars Tunbjörkstiftelsen.

Fotbollskanalens

22 april, 2020 | och TV4 Kalla faktas program Guldkalven har belönats med en bronsmedalj på New York Festivals.

Programmet fick medalj i kategorin Bästa sportjournalistik. Guldkalven är gjord av reportrarna Andréas Sundberg och Hasse Johansson. För foto stod Phil Poysti, Lovisa Thuresson, Pär Eliasson och Alexandar Vujanovic. Jocke Söderqvist redigerade.

Maja Hagerman

FOTO: Håkan Elofsson 16 april, 2020 | författare och journalist, har tilldelats Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris på 100 000 kronor.

Hon är filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet och konstnärlig lektor i bildproduktion, historisk dokumentärfilm, vid Högskolan Dalarna samt även knuten till Helsingfors universitet, Center for Nordic Studies, i sin pågående forskning. Hon har skrivit sju böcker om olika historiska epoker i Sveriges historia. Hon får priset med motiveringen: "Maja Hagerman har en unik förmåga att berätta levande och begripligt om brännande frågor ur det förgångna och i nutiden. Tack vare hennes djupa förankring i forskning och samtid är hon alltid relevant och engagerande. Maja Hagerman är en kunnig och orädd debattör, författare och journalist som inte bara beskriver utan också bidrar till vårt kulturarv."

Joanna Rose

FOTO: Kuba Rose 15 april, 2020 | vetenskapsjournalist och författare, har utsetts till hedersdoktor vid Stockholms universitet.

"Sedan 1980-talet har hon följt utforskningen av universum på Sveriges Radio och som redaktör för Forskning & Framsteg där hon skrev om astronomi, fysik och filosofi. Hon skriver om det minsta och det största i världsalltet, om vad som finns och vad vi kan veta, om artificiell intelligens och medvetandets natur - spännvidden är stor. Hennes senaste bok, Kosmiskt pussel, berättar om de senaste framstegen i den vetenskapliga bilden av universum", skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Sidor

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies