Kattis Streberg

22 juni, 2017 | Södermanlands Nyheter, delar Sörmlands journalistpris med Frida Vilhelmson, Ingar Frostberg och Veronica Karlsson på Eskilstuna-Kuriren

Kattis Streberg får priset med motiveringen: "Med utgångspunkt i att ADHD-diagnoserna har fördubblats i Sörmland de senaste åren har Kattis Streberg i en artiklserie problematiserat en utveckling som påverkar såväl enskilda elever, som skolan i stort. Med stilistisk säkerhet lyfter hon den brännande frågan för vems skull vi medicinerar - för barnens eller för skolans? Trots en i grunden kritisk utgångspunkt undviker hon svartvita beskrivningar och låter såväl medicinförespråkare som medicinkritiker  komma till tals med sina bästa argument. Kattis Streberg sätter fingret på ett dilemma många känner igen sig i. Det visar sig bland annat i att en av artiklarna i serien blev den mest delade någonsin på sn.se."
Frida Vilhelmson, Ingar Frostberg och Veronica Karlsson tilldelas priset med motiveringen: "Frida Vilhelmson, ingar Frostberg och Veronica Karlsson har gjort ett exemplariskt journalistiskt grävarbete i historien om boendechefen som utnyttjade flyktingpojkar sexuellt. De rullade upp en historia som visade sig vara starten på något mycket större. De tre var vakna, vassa och var först av alla med att knyta ihop de många lösa trådarna mellan boendechefen och Arbogamorden. Frida Vilhelmson, Ingar Frostberg och Veronica Karlsson rotade på rätt ställe och gjorde god lokaljournalistik till en riksangelägenhet, igen och igen och igen."
Journalistpriset delas ut av Journalistförbundets Sörmlandsdistrikt.

Simón Bustamante

22 juni, 2017 | Södermanlands Nyheter, tilldelas Sörmlandsdistriktets pris Årets nyskapare.

Han får priset "för att han skapade och drev igenom podcasts på Södermanlands Nyheter under sommaren 2016. En rad reportage tidigare publicerade i SN presenterades i ett, för SN helt nytt koncept, i en serie podcasts under sommarmånaderna 2016. Bland de reportage som presenterades i podcast-formen fanns bland annat SN:s egen rapportering från flyktingkatastrofen på den grekiska ön Lesbos 2015".

Barnradion

21 juni, 2017 | i Sveriges Radio har tilldeltas fem medaljer i New York Festivals.

Dramat "Den oändliga historien" fick en guldmedalj i kategorin Best Children och ett brons i Best drama special.
Dokumentärseien "Min flykt" fick silvermedaljer i kategorierna Best Children och Educational och "Barnmorgon med Farzad", som görs av produktionsbolaget Munck, tog hem en bronsmedalj i kategorin Best Children. Bidrag från 30 länder deltog i tävlingen.

Fredrik Gertten

20 juni, 2017 | journalist och dokumentärfilmare, har utnämnts till hedersdoktor på fakulteten Kultur och samhälle vid Malmö högskola.  

Han har arbetat som journalist, bland annat som krönikör på Arbetet och Kvällsposten och med utrikesrapportering från bland annat Afrika och Latinamerika. De senaste 20 åren har han jobbat med film, som filmare och filmproducent. Han har bland annat gjort filmerna Bananas och Bikes vs Cars. I motiveringen står bland annat att han genom sina "dokumenterade interventioner i globala processer har han skapat opinion och bidragit till konkret förändring".

Sveriges Radio

9 juni, 2017 | har tilldelats priset Award for Technology & Innovation vid European Broadcasting Union (EBU) Technical Assembly i Stuttgart.

SR prisas för utvecklingsarbetet med Next Generation, det nya digitala radiohuset på P4 Väst i Uddevalla. Priset delas ut till individer eller grupper som har utvecklat teknik, system eller tjänster som kan få stor inverkan på broadcastmedier under de närmaste åren.

 

Moa Kärnstrand

7 juni, 2017 | och Tobias Andersson Åkerblom, båda frilansjournalister, tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris på 250 000 kronor för boken Modeslavar. Den globala jakten på billigare kläder.

De får priset för att de ”visar prov på en uthållig journalistik som avtäcker den mörka baksidan av det som har kallats modets demokratisering. (...) Kärnstrands och Andersson Åkerbloms reportage är inträngande, faktaspäckat och djupt uppfordrande för oss alla.”

Nils Hanson

FOTO: Svante Örnberg/SVT 30 maj, 2017 | blir hedersdoktor.

Journalisten Nils Hanson, redaktör för SVT:s Uppdrag Granskning, har utsetts till hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

– Nils Hansons betydelse för den svenska undersökande journalistiken kan inte överskattas. Det är en fortfarande pågående livsgärning som på det här sättet uppmärksammas, säger prefekt Ulla Sätereie vid JMG, institutionen för journalistik, medier och kommunikation.

Nils Hanson började arbeta med grävande journalistik på Göteborgs-Posten 1988. Han har därefter varit redaktionschef på TV4 Göteborg och är nu sedan många år ansvarig utgivare på SVT:s Uppdrag Granskning.

Chef & Ledarskap vinner en Award of Excellence

30 maj, 2017 |  av tidningen Communication Arts i USA. 

Omslags-illustrationen till nr 3 2016 av tidningen Chef & Ledarskap har fått en Award of Excellence av tidningen Communication Arts i USA härom dagen.

Det är illustratören Patrik Svensson som gjort illustrationen ”Ensam på toppen” och Henrik Malmsten, redigerare på Lärarnas tidning och Chef & Ledarskap, som beställt jobbet av honom. Andra vinnare i tävlingen Editorial Illustrations 2017 är t ex illustrationer från Times Magazine. 

Frida Boisen

17 maj, 2017 | digital chef på Bonnier Tidskrifter, har utsetts till Årets branschpersonlighet i Stockholm Media Award.

Hon får utmärkelsen med motiveringen: "En urkraft...! En urkraft, som syns och hörs. Som passionerat pratar om det nya digitala landskapet utan att för den skull tappa fokus på affären. Driver med mod, hjärta och hjärna både publicistiskt innehåll, försäljning, branschen i stort och samhällsfrågor. En urkraft som behövs i dagens medielandskap - fullt av motsättningar och ytterligheter. En urkraft...!"

Sanna Klinghoffer

15 maj, 2017 | Sveriges Television, tilldelas årets Pennskaftspris.  

Hon får priset på 10 000 kronor med motiveringen: "Sanna Klinghoffer tilldelas Pennskaftspriset 2017 för att under lång tid, med en stark journalistisk integritet, ihärdigt uppmärksammat viktiga samhällsfrågor. Hon var en av hjärnorna bakom radions Kaliber där hon gjort många minnesvärda reportage. På senare år har hon arbetat på SVT där hon bland annat varit en del av Uppdrag gransknings redaktion och också gjort den uppmärksammade dokumentären Ensamma mot IS, där hon tillsammans med filmaren Bengt Löfgren skildrar två föräldrars kamp för att få hem sin dotter från Syrien. Den är ett fint exempel på hennes mod och engagemang."
Pennskaftspriset delas ut av Pennskaftet, en förening för kvinnliga journalister och fotografer verksamma i Västsverige.

Sidor

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies