Ola Westerberg

FOTO: Johannes Hloch 25 november, 2022 | frilans, har tilldelats 2022 års Leopold Ungarpris för bästa onlinepublicering i Österrike.

Han får priset tillsammans med Stefan Melichar, Michael Nikbakhsh och Sebastian Pumberger på tidskriften Profil i Wien för att de redogjort för Lundin Oils österrikiska partner OMVs roll i krigsbrottsskandalen i Sudan.

I motiveringen står att ”artikeln avslöjar hur samvetslösa oljebolag - däribland OMV - berikade sig på lidande och död i Afrika. Den bygger på tusentals dokument och ger en djup inblick i den roll som oljebolaget spelade i krigsområdet. Ett paradexempel på undersökande journalistik.”

Linda Hedenljung

15 november, 2022 | Östersunds-Posten, har tilldelats professor Zetterströms minnesmedalj av kommittén för Jamtamotets bevarande.

Motiveringen lyder: ”För sin målmedvetna sanningssökande granskning av ett nutidshistoriskt skeende i Östersund”.

Zetterströms minnesmedalj har delats ut sedan 1984.

Eva Marie Svensson

15 november, 2022 | Norrbottens Taltidning, har vunnit Guldkassetten för årets bästa taltidningsreportage.

I reportaget möter hon 24-åriga Elin, som förlorade synen vid 19 års ålder, men inte sina drömmar om framtiden. ”Ett gripande porträtt som förmedlar hopp och framtidstro”, skriver juryn, ledd av kulturjournalisten Ulrika Knutson, i sin motivering.

Guldkassetten har sedan 1999 delats ut av Taltidningsproducenternas Förening.

David Baas

FOTO: Expressen 14 november, 2022 | Expressen, tilldelas Per Wendels nyhetspris 2022.

”Årets pristagare letar efter nyheter med värdegrunden som sin kompass. Drar fram i ljuset det som andra har mörklagt. Årets pristagare verkar i tidning och på tv, i böcker och på sajter, och hen gör det gång på gång och år efter år. Ständigt på jakt efter extremister och nazister, som alla överbevisas med sina egna ord när de blir ‘baasade’, lyder motiveringen.

 

Anna Gullberg

11 november, 2022 | tilldelas Klara Lindh-priset.

Priset är på 100 000 kronor och delas ut till minne av Gävlebon Klara Lindh som var redaktör och pionjär inom kampen för kvinnlig rösträtt.

Ur motiveringen: 
”Driven av en stark nyfikenhet på människor har Anna letat röster som förklarar samhällets ökande polarisering. Hon har nyfiket intervjuat Epaungdomar i Ånge, gjort reportage med somaliska kvinnor i Tjärna ängar i Borlänge och intervjuat Abbas som bor i Sandviken om hans kamp för ett jobb i brukssamhället."

Priset delas ut av Nya Stiftelsen Gefle Dagblad som verkar för liberal opinionsbildning.

Anna Gullberg är skrivande fördjupningsredaktör på Expressens kulturredaktion. Gullberg började sin karriär som lokalredaktör på Falu Kurirens lokalredaktion i Gagnef och Leksand på 1990-talet, hon har även varit kanalchef på Sveriges Radio och chefredaktör för Gefle Dagblad.

Akademikern, Sveriges Natur och Ottar

11 november, 2022 | var några av tidningarna som prisades på Publishinggalan 2022.

Här finns övriga vinnare: https://publishingpriset.org/vinnare-2022/

Anna-Lena Laurén

11 november, 2022 | Rysslandskorrespondent för Dagens Nyheter och Hufvudstadsbladet, har tilldelats Folktingets samvetspris.

Priset delas ut ”till någon som genom ord eller handling visat prov på civilkurage under det gångna året”. Folktinget är svenskspråkiga Finlands parlament. 
 

Malin Stenström,

24 oktober, 2022 | Gotlands Tidningar, och Cecilia Thomsson, Gotlands Allehanda blev Årets journalister vid Gotlänningens Tryckeris Mediegala.

Övriga vinnare var:

Årets ledarskribenter: Mats Linder, GA, Eva Bofride, Gotlänningen (GT) och Erik Fransson, Gotlands Folkblad GT.

Årets krönikör: Bernt Bison Nilsson, GT.

Årets radio: Katarina Hedström, P4 Gotland.

Årets TV: Henrik Radhe, GA.

Hux: Thomas Gottfridsson, för sportserien Legendarerna. (Hux betyder minne på gutamål).

Joakim Medin

18 oktober, 2022 | är en av fem personer som får Uppsala kommuns hedersmedalj.

Han får medaljen för "att han som undersökande journalist, författare och föreläsare med integritet och stort personligt mod, genom riskfyllda reportageresor till olika delar av världen, kunnat belysa människors utsatthet och stora lidande i krig och konflikter."

Måns Mosesson

FOTO: Zuicide Zero 13 oktober, 2022 | Dagens Nyheter, och TV4s program Malou efter tio får Suicide Zeros utmärkelse Våga berätta-priset.

Sedan 2015 har priset delats ut i två kategorier till de journalister, redaktioner, programledare och författare som under det föregående året stått för den bästa journalistiken på temat självmord.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies