Barnradion

19 juni, 2018 | Sveriges Radio, har tilldelats fem medealjer vid New York Festivals.

Bebispodden, en ljudlig pekbok om sådant som små barn 0-2 kan känna igen och intressera sig för tilldelades Guld i Best Children/Young Adult och Entertainment.
Drama för unga: Mördarens apa, som handlar om gorillan Sallys äventyr utifrån en bok av Jakob Wegelius fick Guld i kategorin Best Child/Young Adult och Brons i Best Drama Special.
Historierummet, en historiepodd för barn i åldern 9-13 år tilldelades Silver i kategorin Best Children/Young Adult.

Mattias Göransson

15 juni, 2018 | chefredaktör för magasinet Filter och författare, har tilldelats Eldh-Ekblads fredspris av Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

Han får priset för att han med boken Björnen kommer har "synliggjort nationella vanföreställningar men också öppnat upp för ett mer sansat samtal om försvars- och säkerhetspolitik". Priset delas årligen ut till den som under den föregående treårsperioden verkat för fred och samförstånd mellan människor och mot rädslor, aggressivitet eller upprustning, skriver Svenska Freds i ett pressmeddelande.

Ola Wahlsten

11 juni, 2018 | har tilldelats utmärkelsen Årets Fagerstabo av Stiftelsen Gösta Olsson.

Han får priset på 35 000 kronor för sitt framgångsrika arbete med Facebooksidan Fagersta Nyheter.

Joel Dahlberg

25 maj, 2018 | reporter på SvD Näringsliv, har tilldelats Scoop-priset i Schibsted Journalism Awards för sin granskning av fondförvaltaren Allra.

Han får priset med motiveringen: "Vinnaren avslöjar en skandal med stor betydelse och inverkan. Det vinnande bidraget är ett exempel på hur kombinationen av djup expertkunskap och hårt arbete är nyckeln till all journalistisk framgång." Priset är på 100 000 norska kronor. Innovationsklassen vanns av VG och storyklassen av Bergens Tidende.

Sofia Mirjamsdotter

22 maj, 2018 | ledarskribent i Mittmediakoncernen, har tilldelats Aftonbladet Kulturs pris Hummerkniven som går till "liberaler som går till källorna, tänker självständigt och tar ställning också när det är inopportunt".

Hon var tidigare krönikör i Aftonbladet och Metro, radiojournalist och bloggare under namnet Mymlan. Hon var med och grundade Ajour och poddar tillsammans med Po Tidholm i Norrlandspodden. 2011 vann hon  Stora journalistprisets kategori Årets förnyare.

Åsa Erlandsson

FOTO: Magnus Bergström 17 maj, 2018 | författare och redaktör för Svensk Polis, tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris för boken Det som aldrig fick ske. Skolattentatet i Trollhättan.

Hon får priset för att hon "med 'Det som aldrig fick ske' ger oss berättelsen om hur ensamhet, psykisk ohälsa och socialt utanförskap, i kombination med en normaliserad främlingsfientlighet, formade gärningsmannen bakom skolattentatet i Trollhättan. Erlandssons uthålliga research och intervjuer både fördjupar och problematiserar bilden av attentatet – liksom av hur myndigheter och media hanterade det." Prissumman är 250 000 kronor.

Sofie Löwenmark

9 maj, 2018 | frilansjournalist, tilldelas årets Pennskaftspris på 10 000 kronor.

"Sofie Löwenmark får priset framför allt för sin granskning av de organisationer som erhållit bidrag från Myndigheten för ungdoms - och civilsamhällsfrågor. Hon har på ett tydligt och rakryggat sätt berättat om hur flera av dessa organisationer propagerar för islamism, kvinnans underordning och hetsar mot homosexuella. Sofie Löwenmark har visat att frilansande skribenter med mod och envishet kan göra stora och svåra gräv utan att ha en redaktion som stöttar. En sann inspiration för oss andra", skriver juryn i sin motivering.
Priset delas ut av Pennskaftet, en förening för kvinnliga journalister och fotografer verksamma i Västsverige.

Katarina Gunnarsson

FOTO: Privat 3 maj, 2018 | Sveriges Radio, tilldelas Hans Bergström-priset, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) pris för vetenskaplighet inom journalistiken.

Hon får priset på 100 000 kronor med motiveringen: ”Katarina Gunnarsson har ofta valt sin egen väg där andra sprungit i grupp. Hon har tidigt sökt upp verkligheter som inte synts på den offentliga scenen och hon har ställt öppna frågor där andra har givit tvärsäkra svar. Bristen på tydliga kunskapskrav i skolan, de hårt drabbande köerna för behandling av prostatacancer och skjutningarna i ’utanförskapsområden’ hör till de väsentliga ämnen hon lyft fram i radio det senaste året, med insikt och inlevelse. I sin arbetsprocess och i sina reportage i främst Studio Ett är Katarina Gunnarsson faktabaserad och utnyttjar på ett gediget sätt forskare och andra experter. Hon borrar djupt, envist och med stor personlig integritet...”

Jenny Widell

2 maj, 2018 | Veronica Gardell, Jonas Roslund och Jonny Thunell, SVT Nyheter Öst, har vunnit det europeiska TV-priset Prix Circom, i kategorin Minoriteter i samhället.  

De får priset för granskningen av fallet med autistiske Liam som också resulterade i dokumentären En pojke som Liam. Bakom priset står Regional Circom, föreningen för public service-företag i Europa. (Bild: Jenny Widell).

Carina Bergfeldt

FOTO: Andreas Zernell 26 april, 2018 | har utsetts till hedersdoktor vid Umeå universitets Samhällsvetenskapliga fakultet.

Ur motiveringen: "för att hon på ett enastående sätt bidrar med en tydlig och begriplig bevakning av vår omvärld. I tider när demokratin och alla människors lika värde ifrågasätts och utmanas vill Samhällsvetenskapliga fakulteten uppmärksamma att hon på ett föredömligt och till synes enkelt sätt beskriver både svåra och komplexa samhällsfenomen. Hennes rapporteringar, präglade av hög aktualitet och professionalitet, bidrar på ett utomordentligt sätt till spridande av kunskap om vår samtid och utgör en motvikt till det nutida fenomenet falska nyheter."

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies