Emma och Johanna Lindqvist

17 april, 2018 | initiativtagare till #deadline-uppropet, har tilldelats Mittuniversitetets journalistpris Gyllene Haldan.

De får priset med motiveringen: ”I oktober 2017 startade spridningen av hashtaggen 'me too' i syfte att uppmärksamma omfattningen av sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor. En effekt av 'me too' har varit upprop från kvinnor inom olika branscher. Den tystnadskultur som har rått inom olika yrken uppdagades även inom journalistiken, tack vare deras initiativ. Med berättelser från tusentals kvinnliga journalister har sexism och övergrepp förts fram i ljuset och det har lett till en rörelse av extremt tung vikt. Därför går Gyllene Haldan 2018 till systrarna som fick över 4000 kvinnliga journalister att äntligen våga tala ut om sexuell utsatthet.” Priset delas ut av studenterna vid universitetet."

Roger Turesson

17 april, 2018 | fotograf på Dagens Nyheter, har vunnit tredje pris i tävlingen World Press Photo i kategorin Samtida frågor.

Han vann med en bild tagen i Nordkorea.

Dilsa Demirbag-Sten

17 april, 2018 | författare och frilansjournalist, har tilldelats S:t Eriksmedaljen av Stockholms stad.

Hon grundade 2011 stiftelsen Berättarministeriet som driver utbildningscenter för barn och unga i områden med hög arbetslöshet. Hon syns ofta som debattör i frågor om integration, hedersvåld och kvinnors rättigheter.

Alexandra Pascalidou

17 april, 2018 | programledare och författare, har tilldelats S:t Eriksmedaljen av Stockholms stad.

Hon engagerar sig i frågor som rör mångfald, demokrati och rättvisa. Hon har representerat antirasistkampanjer, arbetat med utsatta kvinnor och barn med mera.

Folke Rydén

12 april, 2018 | vinner guld i två kategorier vid New York Festival's International TV & Film Awards.     

Det är dokumentärfilmen Från Clinton till Clinton – slutet på en era som i konkurrens med nio bidrag i finalomgången utses till bästa politiska dokumentär. Dessutom tilldelas även Rydéns dokumentär Afrika med bruten nacke, om läkaren Claes Hultlings arbete, guld i sin kategori. Prisceremonin ägde rum i Las Vegas under tisdagskvällen (amerikansk tid), i anslutning till världens största TV-mässa The NAB Show.

Sofia Lilly Jönsson

FOTO: Svenska Dagbladet 5 april, 2018 | kulturskribent, tilldelas Religionssociologiska föreningens nyinstiftade pris för Årets journalistiska produktion.

Priset är på 5 000 kronor och motiveringen lyder: "Sofia Lilly Jönsson är en engagerad journalistisk folkbildare i religionsfrågor tillika skarp kritiker av institutionell religion. Hon har som kulturjournalist återinfört ämnet teologi på kultursidorna och i den offentliga debatten. Med utgångspunkt i musik, musikliv, religion och politik har hon bidragit med kunskaper och resonemang som både tillfört läsarna religionskompetens och påvisat dess relevans i aktuell samhälls- och kulturdebatt”.
Sofia Lilly Jönsson är kulturskribent och skriver om Svenska kyrkan sedan många år. Hon är musikkritiker i Svenska Dagbladet sedan 2011  och var tidigare chefredaktör för bloggen Evangelium, en tidskrift på nätet om svenskkyrklig kultur, idé och kritik.

Alexander Dunefors

3 april, 2018 | Moviezine, tilldelas Filmpennan av Filmpublicisternas förening för framstående filmjournalistiska insatser.

Han får utmärkelsen med motiveringen: ”Tillsammans med en rad utomordentligt kunniga skribenter har han skapat ett digitalt forum som ger läsaren direkt access till filmens alla arenor i Sverige och internationellt. Dygnet runt levereras det senaste om alla filmens genrer, från initierade recensioner till exklusiva intervjuer – i ord, bild och rörligt – om såväl nya, spännande aktörer som vita dukens allra största. Genom den unika sajten har Sverige fått ett helt nytt fönster för att tillgängligöra filmnyheter för alla.”

Jan Lumholdt

3 april, 2018 | tilldelas Hederspennan av Filmpublicisternas förening för lång och trogen tjänst inom filmjournalistiken.

Han får utmärkelsen med motiveringen: ”Stilistisk säkerhet och intelligent analys har alltid utmärkt honom som redaktör, författare och skribent då han i decennier bjudit in svenska och internationella läsare till unika filmupplevelser genom sin omisskännligt skarpa och nyanserade penna. Med ett filmkunnande och språkrikedom få förunnat levererar han målande rapporter från filmfestivaler världen över lika initierat som han porträtterar storheter som Harriet Andersson eller referensrikt recenserar med artikulerad skärpa och glimt i ögat som blivit hans filmjournalistiska signum.”

Kenneth Olsson

26 mars, 2018 | Nya Wermlands-Tidningen, tilldelas Värmlands journalistförenings sportpris.

Han får priset med motiveringen: ”Allt blir inte alltid som man har tänkt sig, framför allt inte i sportens värld. Även om framtiden må se ljus ut kan man snabbt finna sig i ett nu som skiljer sig markant åt den dåtid man just upplevt. I över 2 200 ord, eller om du hellre vill; 12 450 tecken, beskrivs här precis ett sådant skifte. Med avstamp i den grusbelagda oval som i mitten av 1990-talet var central inte bara i Värmland utan i hela speedway-Sverige beskriver Nya Wermlands-Tidningens Kenneth Olsson en svunnen tid i värmländsk speedway och för det tilldelas han VJF:s sportjournalistpris för 2017, ett pris instiftat som Sportjournalistklubbens sista önskan.”

Fredrik Karlsson

26 mars, 2018 | Nya Wermlands-Tidningen, tilldelas Värmlands journalistförenings pris för kreativ journalistik.

Han får priset med motiveringen: ”Hur gör man något man gjort 10 000 gånger tidigare på ett nytt sätt? Hur vrider man om det man redan kan så väl för att göra det lite, lite bättre? Var ställer man en ny ishockeyspelare i Karlstad - samtidigt som man knyter an till dennes något speciella nattrutiner? Inte många skulle tänka på att släpa ut honom till Stadsträdgården och framställa honom som en skräckfilmsmördare - men många skulle kanske behöva tänka om. För vad som skulle kunna beskrivas som “en äkta målvaktstavla” tilldelas Fredrik Karlsson på Nya Wermlands-Tidningen VJFs pris för kreativ journalistik för 2017.”

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies