Alexander Mahmoud

FOTO: Tor Johnsson 6 december, 2018 | har mottagit Helsingborgs Dagblads fotopris 2018 för betydande bildjournalistik.

Juryns – bestående av Åsa Sjöström, Anna Gullmark och Johan Malmberg – motivering lyder:

”En fotograf som bildligt och bokstavligt vidgar världar. Med samma kraft som han vänder kameran mot det naket privata skildrar han ömsint de människor som sällan ges röst. En unik berättare, med ett öga känsligt och hjärta modigt.”

Priset består av 25 000 kronor och en utställning på Landskrona Foto som pågår t o m den 27 januari.

Alexander Lundholm

FOTO: Mattias Ahlm/SR 5 december, 2018 | Radiosporten, har utsetts till Årets sportjournalist 2018 av Svenska Sportjournalistförbundet.

Juryns motivering lyder: ”Med en spänningsframkallande stämma fångas de dramatiska ögonblicken med journalistisk blick och känsla i såväl direktsända sammanhang som i de dramatiserade återblickarna.”

Alexander Lundholm har arbetat på Radiosporten sedan 2009.

Prissumman är 15 000 kronor. Utmärkelsen Årets sportjournalist har funnits sedan 1987, och delas sedan ett par år tillbaka ut i samarbete med Träffpunkt Idrott.

Stefan Eklund

3 december, 2018 | tilldelas Publicistklubben Västras Stora pris 2018.

Styrelsens motivering: ”Till en skrivande chefredaktör med känsla för stil och kärlek till viktiga berättelser. Med folkbildning och samhällsnytta som ledstjärnor arbetar han för att göra relevant lokal journalistik och skapa en arena för det demokratiska samtalet.”

Stefan Eklund startade sin bana på Borås Tidning som sportjournalist där han senare blev sportchef. Efter en tid som nyhetschef och chef för kulturredaktionen på tidningen lämnade han Borås Tidning för att under åren 2008-2010 arbeta som kulturchef på Svenska Dagbladet. Stefan är sedan 2010 chefredaktör på Borås Tidning.

Publicistklubben Västras Stora pris om 20 000 kronor delas sedan 1993 till personer eller redaktioner som gör en långvarig, värdefull publicistisk gärning som kännetecknas av engagemang, skaparlust, nytänkande.

Jenny Nordlander

FOTO: Patricia Reyes 3 december, 2018 | tilldelas Publicistklubben Västras pris Johannapengen.

Styrelsens motivering: ”Priset går till en journalist som modigt sätter strålkastaren på vår egen arbetsplats: redaktionen. I den omskakande boken Mellan raderna lyfter hon fram svenska journalisters vittnesmål om sexism och kvinnodiskriminering. Hennes egen berättelse är central i sammanhanget. Med förändringsvilja och envishet belyser hon ett subtilt förtryck som inte hör hemma i 2018.”

Utmärkelsen Johannapriset instiftades 1983 till minne av den legendariska tidningsförsäljerskan ”Johanna i Brunnsparken” och delas ut i år ut för 33:e gången. Priset år på 10 000 kronor och tilldelas ”en framstående västsvensk publicist”.

Katarina Wennstam

28 november, 2018 | journalist och författare, har tilldelats Jämställdhetsbyrån Klara Ks utmärkelse Årets uthållighetspris.

Hon får priset med motiveringen: ”Attityder och fördomar förändras bäst med hjälp av kunskap. Det vet Katarina Wennstam, som i snart två decennier har kämpat för att samhället i stort och rättsväsendet i synnerhet ska flytta fokus från offer till förövare i fråga om sexuella övergrepp. Med journalistisk nyfikenhet och stor respekt och tilltro till människans natur har hon avslöjat hur våra domstolar slentrianmässigt styrts av förutfattade meningar utifrån kön och social status. Så länge hennes röst finns med i debatten kan vi vara förvissade om att allmänt tyckande och känslodrivna argument alltid kommer att mötas med fakta.”

 

Mats Sundling

26 november, 2018 | Skånes Taltidning, har för tredje gången vunnit Guldkassetten för årets bästa taltidningsreportage.

Han får utmärkelsen för ett intervjuporträtt av den synskadade friidrottaren Nathalie Nilsson med motiveringen: "Synskadade Nathalies väg från mobbad flicka, felaktigt placerad i särskolan, till hyllad paralympier är både rörande och upprörande. Nathalies humor, energi och konstruktiva livshållning smittar. Ett mycket fint intervjuporträtt."

Stefan Nolervik

26 november, 2018 | Östersunds-Posten, har tilldelats Guldkrattan.

Han  får utmärkelsen med motiveringen: "Fångar sin hembygds historia och samtid i inkännande texter och underbara berättelser som den om tjuvjakten på världsrekordälgen vars krona till slut hamnade i nazisten Hermann Görings jaktslott eller historien om det lokala punkbandet som hatar allt och alla. Eller det unga flyktingparet som levt gömda under hela graviditeten och nu tvingas gömma sig med sin bebis. Han lyckas tack vare sin kärlek till invånarna och deras berättelser skriva bygdens historia i realtid och kratta fram lokalsamhället i hela dess fantastiska bredd av byhålor, städer, kufar, vanligt folk och ovanliga fenomen."
Priset som delas ut av Medievärlden  ska gå till "den mästerliga fältreporter som under året bäst lyckats slå an den allmänmänskliga tonen i den svenska folksjälen. Som skriver artiklarna eller gör inslagen som alla älskar att tala om. Utan att vi riktigt begriper varför". Prissumman är 7 500 kronor.

Tova Nilsson

16 november, 2018 | morgonprogramledare på P4 Norrbotten, är en av tre vinnare av Sveriges Radios Språkpris 2018.

Hon vinner i den Lokala klassen och i motiveringen står att hon "väcker Norrbotten med lekfull trygghet och pigg språknärvaro, när hon oförtrutet sätter ord på lyssnarnas vardag".

Övriga vinnare är Eric Schüldt, programledare för Text och musik i P2, i Riksklassen och Merja Laitinen, reporter på Sisuradio och programledare för programmet Kielipuoli, i klassen Andra språk än svenska.

Ottar

16 november, 2018 | blev Årets tidskrift fackpress print vid Tidskriftsgalan den 7 november.

Här är alla vinnarna i Årets tidskrift:

ÅRETS OMSLAG: 
Fokus nr 19 2018

Juryns motivering:

Med ett fräckt men ändå enkelt grepp tar omslaget läsarens fulla uppmärksamhet. En självklar men också utmanande bild som med en blodfull rubrik hamnar mitt i prick och lyfter ett hett och känsligt ämne.

(Motiveringen ändrad, efter att fel motivering skickats ut)

ÅRETS DIGITALA TIDSKRIFT FACKPRESS
: Chef

Juryns motivering:

Konkurrensen om läsarna är tuffare än någonsin. Men tack vare ett tydligt läsarfokus och vältrimmade digitala muskler fortsätter årets vinnare att leverera värde till en kräsen publik.

ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS PRINT: 
Ottar

Juryns motivering:

Alltid rolig, aldrig präktig. Alltid inkluderande, aldrig med plakat. Och med en förtroendeingivande förmåga att skilja på aktivism och journalistik. Juryns enda synpunkt är att Ottar borde komma ut oftare.

ÅRETS TIDSKRIFT POPULÄRPRESS PRINT: 
Filter

Juryns motivering:

Envetet, ambitiöst och outtröttligt tar de sig själva och journalistiken på stort allvar. Årets vinnare har en känsla för vår tid och en vilja att gå bakom det uppenbara. Det är en egensinnig och omdebatterad röst vi inte vill vara utan – Filter.

ÅRETS AD: 
Jenni Carström, Filter

Juryns motivering:

2018 har för detta magasins del präglats av uppmärksammade avslöjanden och granskningar. Årets AD har med självförtroende och fingertoppskänsla lyft journalistiken. Oavsett om det handlat om Palmes mördare eller påfrestande barn så lyckas hon skilja ur Filter i tidningshyllorna.

ÅRETS OMGÖRNING: Hundsport

Juryns motivering:

Vilken resa. I design, i journalistik och i tid. Från  70-tal till 2000-tal. Från rapportering till reportage. Här ges berättandet plats och relationerna sätts i fokus. Välkommen till hundägarens nya bästa vän.

ÅRETS TIDSKRIFTSEVENT: Elle Decoration Swedish Design Awards 2018

ELLE Decoration

Juryns motivering:

Priset Årets Tidskriftsevent går till ett koncept som har förnyats utan att tappa kontinuiteten. Ett evenemang som levandegör varumärket genom att på många olika sätt och i olika kanaler samla kring-kunskap och inspiration. Konsekvent, inkluderande, engagerande, varumärkesbyggande och lönsamt!

ÅRETS DIGITALA TIDSKRIFT POPULÄRPRESS: The Local

Juryns motivering:

Genom ett starkt journalistiskt arbete och ett väl utvecklat digitalt koncept har denna sajt haft en imponerande resa det senaste året. Genomslaget är stort både i Sverige och internationellt – inte minst när det handlar om bilden av Sverige.

ÅRETS JOURNALIST: Matilda Gustavsson, DN Lördag

Juryns motivering:

Ibland väljer man att läsa enbart utifrån vem som har skrivit i den trygga förvissningen om att bli belönad. Årets tidskriftsjournalist förmedlar med kärlek, smärta och glädje, där varje mening ger rytm. Hon skapar ny förståelse kring ofta intervjuade människor – men kanske framför allt om det samhälle vi lever i.

ÅRETS MEDIESÄLJARE: Ida Antebro, Aller media

Juryns motivering:

Årets vinnare är en talangfull mästare som knyter samman alla plattformar på ett fantasifullt och nyskapande sätt. Med ett passionerat driv har hon skapat många lyckade affärer och utvecklat förlagets erbjudanden inom levande varumärken i samverkan med mer traditionella plattformar. Juryn är övertygad om att Årets Mediesäljare 2018 kommer att influera oss länge framöver -  Ida Antebro!

ÅRETS UTVECKLARE: Utvecklingsteamet för KIT Story Engine

Juryns motivering:

Med mod och finurlighet har vinnaren utifrån sin egen redaktionella miljö etablerat ett nytt verktyg som ger turbo åt den visuella revolutionen.

ÅRETS GREPP: Kommunalarbetaren

För novellsamlingen ”Det här får de inte på banken”.

Juryns motivering:

Ett grepp som vinner på stark redaktionell kvalitet och ovanligt finstämda berättelser som i sin enkla form lyser så mycket starkare. Effektfullt, smart och viktigt. Och om de nu inte ”får det på banken”, så får de i alla fall första pris på Tidskriftsgalan. Årets grepp går till Kommunalarbetaren för novellsamlingen ”Det här får de inte på banken”.

ÅRETS SKOLTIDSKRIFT: Latin Lover

Juryns motivering:

Modig, självständig och med en stark egen form och röst. Tidningen representerar inte bara en enskild redaktion utan skolans hela anda och förtjänar därför sin plats, inte bara i skolans korridorer, utan i vilken tidningshylla som helst. Årets vinnare är Södra Latins skoltidskrift Latin Lover.

SVERIGES TIDSKRIFTERS STORA PRIS: Patrik Hadenius

Juryns motivering:

Genom att skapa ett nytt tidskriftsförlag i en tid då få andra såg vår bransch som en tillväxtbransch blev Patrik Hadenius en tydlig förebild och inspiratör. Han såg kraften i den nischade tidskriften, möjligheterna i att skapa spännande affärssamarbeten och självklarheten i att alltid satsa på hög journalistisk kvalitet. Han har lyckats – men också vågat misslyckas. Med sitt mod, sin kreativitet och sin passion för tidskrifter har Patrik Hadenius kommit att bli en kraftkälla för hela tidskriftsbranschen.

Ulrika Knutson

31 oktober, 2018 | ,journalist och författare, får det nyinstiftade Jon Engström-priset.

Priset på 50 000 kronor ska delas ut var tredje år till personer som i Jon Engströms anda visar på civilkurage, mod och entreprenörskraft. Pristagarna ska ha verkat i eller ha anknytning till Småland.

Ulrika Knutson skriver krönikor för Journalisten och Expressen. Hon har tidigare haft en gästprofessur i praktisk journalistik vid Göteborgs universitet och hon har varit ordförande för Publicistklubben.

Juryns motivering:

Pristagaren utmärker sig i Jon Engströms anda som en frispråkig och engagerad röst i den svenska kultur- och samhällsdebatten. Knutson är en viktig och självständig kommentator som i genomtänkta och elegant formulerade artiklar och krönikor förmår ge kunskapsrika och annorlunda perspektiv på aktuella frågor och samtalsämnen.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies