Niklas Orrenius

19 oktober, 2017 | tilldelas Aaron Isaac-priset 2017.

Han får priset för ”sin långa, modiga och mycket framgångsrika journalistiska gärning där han belyst frågor om antisemitism, rasism och främlingsfientlighet på ett mycket föredömligt sätt”.

Judiska församlingen i Stockholm delar sedan 1989 varje år ut Aaron Isaac-priset till en person som gjort ”stora och osjälviska insatser för den svenska judenheten”. Priset är uppkallat efter Aaron Isaac som var den förste jude som fick bosätta sig i Sverige utan att behöva konvertera till kristendomen. 

Sven Olov Karlsson

10 oktober, 2017 | författare och frilansjournalist, tilldelas Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris på 125 000 kronor.

Han får utmärkelsen med motiveringen: "För ett författarskap som med skildringar av arbetets landskap och landskapets arbeten går under huden på människor. Han förenar empati med distans, humor med tragik genom ett personligt uttryck som får undertexten att vibrera och läsaren att agera. Det senare kännetecknar inte minst reportageboken Brandvakten, ett verk som liksom Sven Olov Karlssons tidigare böcker verkar i Ivar Lo-Johanssons anda."

Sven Liljesson

2 oktober, 2017 | redaktör för nyhetssajten Drugnews, har tilldelats Blå Bandets opinionsbildarpris.

Sven Liljesson får priset med bland annat följande motivering: ”Nyhetssajten Drugnews har under många år bevakat alkohol- och narkotikaområdet på ett initierat sätt. Vid många debatter, seminarier och konferenser har Sven Liljesson ställt de tuffa frågor som många kanske tänkt, men inte kommit sig för att fråga. Genom åren har flera avslöjanden gjorts och det är tack vare Sven Liljesson”.

Katarina Wennstam

27 september, 2017 | tilldelas Eva Moberg-priset 2017.

Fredrika Bremer Förbundets nyinstiftade Eva Moberg-pris delas år 2017 ut för första gången. Priset delas ut årligen till en skribent som utmärkt sig särskilt inom jämställdhet och mänskliga rättigheter. I år tilldelas det författaren, debattören och journalisten Katarina Wennstam med följande motivering:

”Wennstam har med vass penna kämpat för kvinnors rättigheter och jämställdhet såväl som journalist som författare och har med stor kunskap och insikt skildrat de samhällsproblem som bristen på jämställdhet skapar i form av våld mot kvinnor, sexuellt våld och trafficking.

Wennstam lyckas fånga komplexiteten hos såväl samhället som individer och använder skönlitteraturen som ett effektivt sätt att skildra politiska utmaningar. Wennstam är en påläst, snabb och vass debattör med tydlig etisk kompass. Hon har, liksom Eva Moberg, belyst maskulinitetsbegreppet som en nyckelfaktor i arbetet för att skapa ett samhälle fritt från våld och har med sina spänningsromaner nått en bred publik och belyst komplexa frågor på ett lättillgängligt sätt.”

Mathias Ståhle

25 september, 2017 | tilldelas Eskilstuna kommuns Demokratipris 2017 för sin granskning av trollfabriken.

Motiveringen lyder:

Nättroll, hot och hat på nätet och spridandet av alternativa fakta har blivit ett hot mot vårt demokratiska samhällsbygge. Journalister, bloggare, politiker och andra ska skrämmas till tystnad. 2017 satte Mathias Ståhle, och Eskilstuna-Kuriren, ljuset på trollfabriken Granskning Sveriges obehagliga verksamhet och gav oss tidningsläsare kunskap om hur trollfabriken fungerar. En fri press och modiga journalister, som Mathias, är en förutsättning för en fungerande demokrati.

Niklas Ekdal

8 september, 2017 | har vunnit Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord 2016. Hedersomnämnanden gick till författarna Pia Minati och Joanna Björkqvist.

Niklas Ekdal får priset med motiveringen ”Tystnaden som så länge omgärdat självmord håller på att brytas. Med boken ”Hur jag dog” tar Niklas Ekdal debatten om hur självmord kan förebyggas till en ny och högre nivå. ”Hur jag dog”, är inte bara en bok, den är också en väckarklocka.”

Prissumman ligger på 10 000 kronor. 

Jonas Fröberg

28 augusti, 2017 | får tillsammans med Malin Hoelstad, Svenska Dagbladet, Wendelapriset för serien ”Från Raqqa till Borås”. 

Prissumman på 50 000 kronor delas lika med de andra vinnarna – Expressens Matilda Nyberg, Malin Roos och Diamant Salihu för serien ”Asylrapporten”.

"Båda reportagen belyser flyktingarnas situation, Europas största samhällsfråga i vår tid. Där andra nöjt sig med enstaka nedslag har båda reportageteamen lågmält och envetet, månad efter månad byggt förtroende på plats och kunnat berätta en historia om hur världens problem, Europas flyktingkris och Sveriges mottagande skoningslöst drabbar på individnivå" står det i pressmeddelandet.

Prisutdelningen äger rum den 10 september. Priset för bästa socialreportage instiftades 2008 av Wendelas vänner, till minne av Wendela Hebbe, och delas sedan 2016 ut tillsammans med Fojo.

Kattis Streberg

22 juni, 2017 | Södermanlands Nyheter, delar Sörmlands journalistpris med Frida Vilhelmson, Ingar Frostberg och Veronica Karlsson på Eskilstuna-Kuriren

Kattis Streberg får priset med motiveringen: "Med utgångspunkt i att ADHD-diagnoserna har fördubblats i Sörmland de senaste åren har Kattis Streberg i en artiklserie problematiserat en utveckling som påverkar såväl enskilda elever, som skolan i stort. Med stilistisk säkerhet lyfter hon den brännande frågan för vems skull vi medicinerar - för barnens eller för skolans? Trots en i grunden kritisk utgångspunkt undviker hon svartvita beskrivningar och låter såväl medicinförespråkare som medicinkritiker  komma till tals med sina bästa argument. Kattis Streberg sätter fingret på ett dilemma många känner igen sig i. Det visar sig bland annat i att en av artiklarna i serien blev den mest delade någonsin på sn.se."
Frida Vilhelmson, Ingar Frostberg och Veronica Karlsson tilldelas priset med motiveringen: "Frida Vilhelmson, ingar Frostberg och Veronica Karlsson har gjort ett exemplariskt journalistiskt grävarbete i historien om boendechefen som utnyttjade flyktingpojkar sexuellt. De rullade upp en historia som visade sig vara starten på något mycket större. De tre var vakna, vassa och var först av alla med att knyta ihop de många lösa trådarna mellan boendechefen och Arbogamorden. Frida Vilhelmson, Ingar Frostberg och Veronica Karlsson rotade på rätt ställe och gjorde god lokaljournalistik till en riksangelägenhet, igen och igen och igen."
Journalistpriset delas ut av Journalistförbundets Sörmlandsdistrikt.

Simón Bustamante

22 juni, 2017 | Södermanlands Nyheter, tilldelas Sörmlandsdistriktets pris Årets nyskapare.

Han får priset "för att han skapade och drev igenom podcasts på Södermanlands Nyheter under sommaren 2016. En rad reportage tidigare publicerade i SN presenterades i ett, för SN helt nytt koncept, i en serie podcasts under sommarmånaderna 2016. Bland de reportage som presenterades i podcast-formen fanns bland annat SN:s egen rapportering från flyktingkatastrofen på den grekiska ön Lesbos 2015".

Barnradion

21 juni, 2017 | i Sveriges Radio har tilldeltas fem medaljer i New York Festivals.

Dramat "Den oändliga historien" fick en guldmedalj i kategorin Best Children och ett brons i Best drama special.
Dokumentärseien "Min flykt" fick silvermedaljer i kategorierna Best Children och Educational och "Barnmorgon med Farzad", som görs av produktionsbolaget Munck, tog hem en bronsmedalj i kategorin Best Children. Bidrag från 30 länder deltog i tävlingen.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Journalisten-podden

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies