David Baas

FOTO: Expressen 12 juni, 2020 | reporter på Expressen, tilldelas Advokatsamfundets journalistpris.

Han får priset med motiveringen: "David Baas avslöjar med beundransvärd envishet nazister, rasister och islamister och ställer dem till svars utan att blinka. I en tid då antidemokratisk nationalism och radikal islamism vinner mark fortsätter David Baas oförtrutet att arbeta på tydlig humanistisk grund.”

Fredrik Gertten

8 juni, 2020 | dokumentärfilmare, tilldelas Sydsvenskans kulturpris på 60 000 kronor.

Han får priset med motiveringen: "Har du sett Malmö har du sett Fredrik Gertten ... åtminstone bland blådårarna på MFF:s matcher, eller cyklande på stadens gator. Har du sett hans filmer har du sett både Malmö och världen. Fredrik Gertten har i årtionden varit en dynamo i stadens kulturliv, och med sitt idoga trampande satt Skåne på dokumentärfilmskartan. Med avstamp i det lokala har han med tiden alltmer omfattat det globala, och i sina filmer tagit strid mot multinationella fruktjättar, biljättar och fastighetsjättar. Filmer som har fått ett internationellt genomslag. Fredrik Gertten är en regissör som alltid har ett brännande ärende, och som väcker debatt. En David som vågar utmana Goliat. En sann malmöit och en sann världsmedborgare."

Göteborgs-Posten

4 juni, 2020 | har tilldelats ett förstapris av International Media Association (INMA) för coronainitiativ.

I kategorin "Bästa initiativet i respons till covid-19" vann tidningen med satsningen GP hjärta GBG. På den redaktionella sidan har tidningen lyft fram dagliga ljusglimtar och låtit barn ställa frågor till bakteriologen Agnes Wold i en videochatt. Tidningen har också producerat ett antal videos och livesändningar, till exempel träningsvideor och det virtuella Göteborgsvarvet.

Anna Gustafsson och Lisa Röstlund

1 juni, 2020 | tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris på 250 000 kronor för boken Konsulterna – kampen om Karolinska.

De får priset ”för att de utifrån ett både vidsträckt och bråddjupt grävarbete skapat ett kongenialt berättat reportage med skrämmande relevans för alla”.

Peter Hanneberg

FOTO: Jame Marajan 26 maj, 2020 | har utsetts till Årets naturfotograf av Naturvårdsverket.

Han är författare, journalist, fotograf samt biolog. Sedan fyra decennier är han verksam som natur- och reseskildrare och miljödebattör för många tidningar. Han har gett ut ett tiotal böcker, har vunnit WWFs Pandapris tre gånger och erhöll Sveriges ingenjörers miljöpris för journalister 2001. Han får priset på 25 000 kronor för att han "med naturfotot som redskap under mer än 40 år skickligt och tongivande har arbetat för att öka kännedomen om och känslan för naturen och miljön i Sverige och i världen. Han har med sina naturtroget berättande bilder och egna texter starkt bidragit till att hävda naturvårdens intressen och skyddet av värdefull natur, senast med boken Öar", enligt Naturvårdsverket.

Khazar Fatemi

19 maj, 2020 | föreläsare och kulturjournalist med fokus på internationella frågor på bland annat Sveriges Television, tilldelas Svenska Unescopriset.

Hon får priset för "sitt outtröttliga engagemang för kulturarv i fara. Med sin dokumentärserie 'Kultur i farozonen' och den efterföljande föreläsningsserien har hon axlat en viktig roll som folkbildare, både för barn och vuxna. Genom sitt personliga tilltal har hon spridit kunskap om den avgörande roll som det globala kulturarvet och Unescos världsarv har för identitetsskapande och visar att antika kulturföremål inte bara är objekt utan berättelser om människor och samhällen".

Thomas Gylling

14 maj, 2020 | programledare och tv-producent, tilldelas Bellmanpriset av Stockholm stad.

Han är även arrangör och DJ. Priset på 100 000 kronor ska gå till någon som har skildrat eller beskrivit Stockholm ur ett konstnärligt perspektiv, använt staden sceniskt i det konstnärliga uttrycket eller bidragit till att ge en positiv bild av Stockholm som kulturstad i ett internationellt sammanhang.

Källkoll corona

11 maj, 2020 | programserie från UR, har tilldelats Månadens nätängel i april av MySafety Försäkringar.

I programmet hjälper journalisterna Jack Werner och Åsa Larsson tittarna att bli bättre på källkritik.  Motiveringen till utmärkelsen lyder: ”I kristider är det viktigare än någonsin att skydda sig mot desinformation och tack vare 'Källkoll corona' har vi i Sverige tillgång till en egen faktagranskare kopplat till epidemin. Programmet riktar sig till elever i högstadiet och gymnasiet samt deras lärare, men hjälper även många vuxna att skilja på vad som är sant och falskt.”

Anna Roxvall och Johan Persson

8 maj, 2020 | båda frilansjournalister, tilldelas Röda korsets journalistpris för reportaget "Hägring Europa" som publicerats i Amnesty Press.

De får utmärkelsen med motiveringen: ”Från couscous-försäljerskan på en marknad i Niger, via ökenchauffören som kör genom Sahara, till Libyens låsta förvar tar Roxvall och Persson med oss längs rutten för migranter och flyktingar mot Europa. Filmiska ögonblicksbilder varvas sömlöst med analys och fakta och detta skickliga reportage ökar vår förståelse för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i det som av Europa kallas flyktingkris.” Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor.
Ett hedersomnämnande går till UR-serien "Mitt land mitt liv min skola" av Anna Hammarén, Johanna Larsson, Paul Honkanen och Anna Maria Höglund med motiveringen: ”Med skolan som utgångspunkt för att skildra livet i krig har UR hittat en ovanlig vinkel som talar till oss alla som har varit elever och träffat lärare, både livsavgörande och orättvisa. Genom experter i Sverige vi inte trodde fanns lär vi oss massor och får en ny förståelse för hur utbildning, politik och makt hänger ihop.”

Matilda Voss Gustavsson

30 april, 2020 | tilldelas Svenska bokhandelsmedhjälpares pris för boken Klubben.

Priset "Din bok - vårt val" delas ut till författare vars bok blivit mest omtyckt av de bokhandelsanställda.

Sidor

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies