Per Amnestål

2 mars, 2021 | journalist, språkutbildare och författare, Stockholm, har avlidit vid 80 års ålder.

Han arbetade på Aftonbladet under perioder, bland annat som textgranskare. Många är också de journalister som fått språkutbildning av honom på redaktioner över hela landet. Han skrev även böcker om språk och under ett antal år var han språkkrönikör i Journalisten.

Anders Svensson

FOTO: Martin Stenmark 1 mars, 2021 | blir vice vd för Vetenskapsmedia.

Han fortsätter även som chefredaktör och ansvarig utgivare för Språktidningen.

Karin Skagerberg

FOTO: Joel Nilsson 1 mars, 2021 | blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Modern Psykologi.

Hon har arbetat på tidningen som redaktör sedan 2015. Hon efterträder Jonas Mattsson.

Helena Gissén

FOTO: Anna-Karin Nilsson 1 mars, 2021 | är ny medarbetare på Expressens politikredaktion.

Hon kommer närmast från TV4 där hon arbetat i 25 år.

Kristoffer Leandoer

FOTO: Anna-Karin Nilsson 26 februari, 2021 | poet, kritiker i Svenska Dagbladet, författare, essäist och översättare, tilldelas Expressens Björn Nilsson-pris som belönar god kulturjournalistik.

Han får priset med motiveringen: "En mångsysslare i litteraturens tjänst som låter läslusten lotsa honom från det högsta till det lägsta, utan att någonsin göra avkall på allvaret. Som en av landets ledande kritiker gör han varje text till ett pedagogiskt mästerstycke - och ett konstverk i sin egen rätt." Priset är på 30 000 kronor.

Karin Wiechel

23 februari, 2021 | blir ny redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter Västerbotten.

Hon har arbetat på Sveriges Television i 18 år, som bland annat reporter, programledare och redaktör. Senast har hon varit tillförordnad redaktionschef, efter Ingvar Näslund som slutat.

Anna-Lena Laurén

22 februari, 2021 | Rysslandskorrespondent för Dagens Nyheter och medarbetare i Hufvudstadsbladet, har nominerats till Stora journalistpriset i Finland.

Juryn motiverar nomineringen bland annat så här: "Hennes artiklar beskriver det ryska samhället även utanför det normala nyhetsflödet för läsarna. Artiklarna är välskrivna och har alltid ett intressant perspektiv. De hjälper på ett unikt sätt till att förstå vart landet är på väg och vad vanliga ryssar tänker." Vinnaren av priset utses den 10 mars.

Elin Kardell

FOTO: GT 19 februari, 2021 | blir tillförordnad nyhetschef på Göteborgs-Tidningen (GT).

Hon kommer från en projektanställning på Sportexpressen. Hon ersätter GTs ordinarie nyhetschef, Sanna Wikström, som för närvarande är tillförordnad redaktionschef. 

Linnea Lundström

FOTO: GT 19 februari, 2021 | blir reporter och biträdande nyhetschef på Göteborgs-Tidningen (GT).   

Hon började sin journalistbana redan som 13-åring på Piteåtidningen och fortsatte sedan som krönikör och reporter på PT. Sedan hösten 2019 har hon varit reportervikarie på GT. 

 

Sanna Samuelsson

FOTO: Anders Ylander 19 februari, 2021 | är ny idé- och kritikredaktör på Göteborgs-Posten Kultur.

Hon har varit tillförordnad på tjänsten sedan september 2020 och har en bakgrund som bland annat kritiker, chefredaktör på tidskriften Bang och moderedaktör på Nöjesguiden.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies