Anneli Dufva

FOTO: Mattias Ahlm/SR 21 september, 2018 | lämnar Sveriges Radio för att arbeta på Dramaten.

Anneli Dufva lämnar Kulturredaktionen på Sveriges Radio, där hon arbetat sedan mitten av 1990-talet och bland annat varit programledare för Kulturnytt, Vågen, Kritiken och Teaterprogrammet, för att arbeta som dramaturg och redaktör på Dramaten. Hon börjar på Dramaten den 1 oktober.

Karin Ekman

21 september, 2018 | blir digital dagchef för SVT Nyheter.

Karin Ekman, tidigare chef för SVT nyheters sociala medier och ansvarig för dialogprojektet #dinröst, blir digital dagchef för SVT Nyheter. 

Den digital dagchefen leder nyhetsarbetet på redaktionen och är operativt ansvarig för all daglig publicering på de digitala plattformarna. I ett stort nyhetsläge leder dagchefen SVT Nyheters direktrapportering både digitalt och i tv och har tillgång till nyhetsredaktionernas alla journalistiska resurser i Sverige och världen.

Karin Ekman har arbetat med att utveckla SVT Nyheters dialogjournalistik och sociala strategi sedan 2013 och innan dess var hon projektledare för SVTs Debatt.

Erik Blix och Gry Forsell

21 september, 2018 | blev Årets Programledare när Radioakademin delade ut radio- och poddpriset Guldörat.

Ekots och P1 Dokumentärs ”Hästgården” blev Årets Radioupplevelse, ”Alla våra ligg” blev Årets Podd och Bytfrekvens.nu utsågs till Årets Nyskapare. Mic Michaeli fick utmärkelsen Årets Rookie.

Stig Nahlbom

20 september, 2018 | Stöde, har avlidit nära sin 85-årsdag. 

Han började som volontär på Sundsvalls Tidning under gymnasieåren och blev senare fast anställd. 1959 övergick han till Åhlén & Åkerlunds förlag och tidningarna Teknikens Värld, Allt om bilen, Motorbåtsnytt och Bildjournalen.

1964 tog han steget till Expressen, först som redigerare och sedermera reporter och kåsör. Efter avtalspension 1993 fick han anställning på Sveriges Television i Norrköping. Tre år senare flyttade han till Stöde och frilansade, bland annat som redaktör för Dragspelsnytt och Fjällrävens kundtidning Fjällrävyn. Han medarbetade också med bilder och artiklar i ett stort antal andra tidningar. Bland annat skrev han under några år kåserier på Journalistens Utgång-sidor.

Jessica Ziegerer, Jens Mikkelsen och Hussein el-Alawi

18 september, 2018 | har tilldelats Wendelapriset 2018.

Wendelapriset 2018 är på 50 000 kronor. Priset ges för bäst skrivna socialreportage. I år delas priset mellan två reportageteam. 40 000 kronor går till ”När ska mamma komma hem?” i Sydsvenskan av Jessica Ziegerer, Jens Mikkelsen och Hussein el-Alawi. 10 000 kronor går till serien ”Hälsogemenskapen/Drömmen som kom att splittra hela bygden” i Norran av Ulrika Andersson, Jenny Petersson och Anna Wikner. Hedersomnämnande går till Emma Leijsne för boken ”Fördel kvinna, den tysta utbildningsrevolutionen” (Natur och Kultur).

Nils Bergeå

17 september, 2018 | medicinjournalist, börjar som medicinsk redaktör på Hjärt-Lungfonden.

Han kommer närmast från jobbet som chefredaktör för Sveriges Farmaceuters medlemstidning Svensk Farmaci, och har tidigare bland annat jobbat på Karolinska institutet/Medicinsk Vetenskap, Läkemedelsvärlden och Dagens Medicin. 

Maria Trädgårdh

14 september, 2018 | börjar på SVT Dokumentär den 1 december.

Maria Trädgårdh rekryteras från Aftonbladet till SVT Dokumentär som projektledare för undersökande produktioner.

Hon har många års erfarenhet som specialreporter på Aftonbladet med inriktning på granskningar. Sedan mitten av 00-talet har hon arbetslett granskningar och storysatsningar med olika titlar och organisatoriska former. Hon har varit biträdande redaktionschef och fram till nu en del av Aftonbladets redaktionsledning.

1992 fick hon, som första kvinna, Grävande journalisters Guldspade för artikelserien Vi & Dom tillsammans med kollegorna Magnus Ringman och Åke Ericson.

Hon har också fått Bonniers Stora Journalistpris tillsammans med Magnus Ringman för ett avslöjande om Biobankerna, hur utländska läkemedelsbolag hade fri tillgång till svenskars DNA.

2015 fick hon även pris som årets arbetsledare, den Gyllene dynamon.

Matilda Shayn

FOTO: Tommy Eriksson 14 september, 2018 | vinner Suicide Zeros årliga pris för bästa rapportering om självmord 2017.

Svenska Dagbladets journalist Matilda Shayn vinner priset för sin artikelserie om självmord bland äldre. 

Så här lyder juryns motivering till årets vinnare som får prissumman på 10 000 kr: 

”SvD har i en ambitiös artikelserie uppmärksammat det faktum att äldre är en särskilt utsatt grupp när det gäller självmord, något som sällan framkommer när medier rapporterar om tragedierna. Journalisten Matilda Shayn har närmat sig ämnet med gedigen research, med stor nyfikenhet och med insikten om att vi måste lyfta att så många äldre tar sitt liv, och konsekvenserna det för med sig.”

Juryn ger även ett hedersomnämnande till författaren Christian Dahlström, med motiveringen:

”Christian Dahlströms bok Kalla mig galen är obligatorisk läsning för alla som vill sätta sig in i komplexiteten kring psykisk ohälsa och självmord. Dahlström utgår från egna erfarenheter. Hans kunskap om området är omfattande och insikterna boken ger berikar. Ämnesvalet må vara tungt; Kalla mig galen ger hopp om att psykisk ohälsa och självmord är något vi i stor utsträckning kan förstå och därigenom förebygga.”

Även P4 Värmland får ett hedersomnämnande: 

”P4 Värmland hittar ständigt nya vinklar inom ett område få journalister tagit sig an. De lyckas därmed uppmärksamma ett av våra största samhällsproblem som samtidigt har varit ett av de minst journalistiskt belysta. P4 Värmland räds inte att granska och debattera självmord och därigenom är P4 Värmland ett föredöme för journalister över hela landet.”

Även SVTs serie 30 liv i veckan får ett hedersomnämnande:

”SVTs serie 30 liv i veckan visar att självmord är något vi kan och måste ägna tid till att förstå. Självmord drabbar på mängder av nivåer och konsekvenserna påverkar oss alla. Att SVT på bästa sändningstid tar sig an ämnet, med gedigen research och stort utrymme, bidrar till färre framtida tragedier. Public service-tv har aldrig varit viktigare.”

Christina Öst

14 september, 2018 | lämnar chefredaktörsposten för Alma Talents juridiktitlar: Lag & Avtal och Arbetarskydd.

Hon går istället till tjänsten som biträdande avdelningschef vid Lärarförbundets nya avdelning för kommunikation, journalistik och marknad. Christina Öst har tidigare varit chefredaktör på bland annat Civilekonomen, Bohusläningen och Jusektidningen Karriär.

Hanna Odelfors

12 september, 2018 | tar över som chefredaktör för Svensk Farmaci.

Hanna Odelfors är medicinjournalist med naturvetarbakgrund och har erfarenhet från bland annat Dagens Medicin. Senast kommer hon från en tjänst som redaktör för tidningen Rädda Livet på Cancerfonden. Hon efterträder Nils Bergeå, som blir medicinsk redaktör på Hjärt-Lungfonden.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Grävfonden

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies