Tomas Ramberg

14 december, 2018 | blir hedersdoktor vid samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet.

Tomas Ramberg har varit knuten till Dagens Eko sedan början av 1990-talet. Han ledde under en tioårsperiod radioprogrammet Ekots lördagsintervju. För närvarande är han verksam som inrikespolitisk kommentator vid Ekoredaktionen. Han deltar också i poddradioprogrammet Det politiska spelet.
Samhällsvetenskapliga fakulteten i Lund utser Tomas Ramberg till hedersdoktor för att han har ”bidragit till att höja nivån på den politiska debatten i Sverige”. Utmärkelsen motiveras på följande sätt:
”Kännetecknande för hans journalistiska gärning är det analytiska förhållningssättet. I ett samhälle där debatten blir allt hetsigare och allt mer svårbegriplig för många människor hjälper Ramberg sina lyssnare att förstå de underliggande konflikterna och stora skeendena i svensk politik.I sin gärning som journalist visar Ramberg således prov på stor analytisk skicklighet och förmedlar angelägen kunskap inom samhällsvetenskapernas område.
Genom att utse Tomas Ramberg till hedersdoktor vill Samhällsvetenskapliga fakulteten i Lund uppmärksamma och visa uppskattning för Rambergs bidrag till kunskapsutvecklingen inom svensk politik och svenskt samhällsliv.”
Tomas Ramberg kommer att ta emot sin utmärkelse vid doktorspromotionen i Lund den 24 maj 2019.

Katarina Brandt

13 december, 2018 | frilans, Stockholm, är en av fem journalister som får Expertsvars resebidrag för att bevaka vetenskapskonferensen AAAS i USA.

Övriga fyra journalister som får vardera 10 000 kronor i resebidrag:
Marie Alpman, FoF, Stockholm
Annelie Moran, ETC, Floda
Caroline Widenheim, frilansjournalist, Göteborg
Niklas Zachrisson, Sveriges Radio, Stockholm
Genom resebidragen vill medietjänsten Expertsvar stärka intresset för bevakning av internationell forskning i svenska medier.

Jonna Bergh

13 december, 2018 | blir ny chefredaktör för Damernas Värld. 

Hon efterträder Martina Bonnier som varit chefredaktör sedan 2011 och nu väljer att arbeta med sitt eget varumärke kring mode och skönhet. Jonna Bergh fortsätter samtidigt som chefredaktör för modemagasinet Styleby.

Hannes Nelander

12 december, 2018 | blir programledare för SVT Morgonstudion.

Hannes Nelander slutar på SR P4 Uppland för ett vikariat som programledare på SVT Morgonstudion. Han ersätter Pelle Nilsson som går på föräldraledighet. Hannes Nelander har tidigare arbetat på SVT, på ABC och Rapport, och på Expressen TV och TV4.

Jonathan Jeppsson

11 december, 2018 | blir nyhetschef på Aftonbladet.

Han kommer från och med årsskiftet att leda nyhetsredaktionen tillsammans med Hanna Olsson. Han efterträder Martin Schori som tidigare i höstas utsågs till grävchef på Aftonbladet. I samband med att han tillträder som nyhetschef går Jonathan Jeppsson också in i Aftonbladets redaktionsledning.
Jonathan Jeppsson, 46, kom till Aftonbladet år 2000. Han började på Sportbladet innan han några år senare, 2009, blev redaktör på nyhetsredaktionen. De senaste fyra åren har han lett Aftonbladets samhällsredaktion och ansvarat för tidningens politikbevakning.
I samband med att Jonathan Jeppsson går in som nyhetschef vid sidan om Hanna Olsson justeras nyhetsorganisationen. Hanna Olsson blir nyhetschef med ansvar för det snabba dagliga nyhetsflödet medan Jonathan Jeppsson har ett långsiktigt nyhetsfokus.

Cilla Benkö

FOTO: Tor Johnsson 7 december, 2018 | är omvald till Europeiska radio- och tv-unionens (EBU) styrelse.

Mandatperioden sträcker sig till december 2020. I styrelsen sitter elva ledamöter, med Tony Hall (BBC) som ordförande och Delphine Ernotte Cunci (France Télévisions) som vice ordförande.

Sofia Taavitsainen

FOTO: Anna Thodenius / SVT 7 december, 2018 | blir kanalchef för SR Stockholm.

Hon kommer från tjänsten som nyhetschef/biträdande programchef för Minoriteter och ansvarig utgivare för SVTs programutbud på minoritetsspråk.

Hon tillträder sin nya tjänst på Sveriges Radio den 1 mars 2019, men i praktiken först i november 2019 efter sin föräldraledighet.

Sofia Taavitsainen var tidigare områdeschef för Område Sisu och Romano samt kanalchef för Sisuradio på Sveriges Radio innan hon kom till SVT.

András Frimmel

7 december, 2018 | blir ny AD på Hem & Hyra.

Han kommer närmast från Aftonbladet, där han jobbat på bland annat Resa och nattredaktionen. Han efterträder Tommy Simonsen som går i pension.

Malin Brulin

7 december, 2018 | Mål & Medel, är en av 16 journalister som tilldelas Journalistförbundets stipendium för spanska språkstudier i Madrid.

Övriga stipendiater:
Liselotte Fritz, frilans, Höganäs
Andrea Huberyc, Ystads Allehanda, Malmö
Marita Johansen, SR Kristianstad
Fredric Askerup, frilans, Göteborg
Susanna Kierkegaard, frilans, Stockholm
Sylvia Kjellberg, Nya dalademokraten, Falun
Karin Kämsby, frilans, Gnarp
Jenny Palmqvist, Södermanlands Nyheter, Nyköping
Cecilia Persson, frilans, Stockholm
Tomas Polvall, frilans, Helsingborg
Johanna Rovira, Kollega, Uppsala
Ingrid Runsten, frilans, Helsingborg
Emanuel Sidea, Fokus, Stockholm
Vendela Wikström, frilans, Umeå
Ida Yttergren, Marieberg Media, Stockholm

Alexander Mahmoud

FOTO: Tor Johnsson 6 december, 2018 | har mottagit Helsingborgs Dagblads fotopris 2018 för betydande bildjournalistik.

Juryns – bestående av Åsa Sjöström, Anna Gullmark och Johan Malmberg – motivering lyder:

”En fotograf som bildligt och bokstavligt vidgar världar. Med samma kraft som han vänder kameran mot det naket privata skildrar han ömsint de människor som sällan ges röst. En unik berättare, med ett öga känsligt och hjärta modigt.”

Priset består av 25 000 kronor och en utställning på Landskrona Foto som pågår t o m den 27 januari.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies