Nima Sarvestani

20 oktober, 2017 | får Konstnärsnämndens långtidsstipendium om 1,3 miljoner kronor.

Nima Sarvestani är journalist och dokumentärfilmare. Han arbetade som journalist i Iran innan han 1984 kom till Sverige, och är sedan 2010 bosatt i Stockholm. I Sverige har Nima mest arbetat med dokumentärfilm, och de senaste tjugo åren gjort ett tiotal, filmer. Nima Sarvestani har skildrat kvinnors förtryck i Afghanistan med filmen Jag var värd 50 lamm och Frihet bakom galler, och han gjorde förra året en uppföljare; Systrar bakom galler, där han sökte upp en av kvinnorna från fängelset, nu i frihet. Frihet bakom galler har blivit belönad med en Emmy som är Storbritanniens stora TV-pris. 

Tora Mkandawire Mårtens

20 oktober, 2017 | får Konstnärsnämndens långtidsstipendium om 1,3 miljoner kronor.

Hon är utbildad i dokumentärfilm på Dramatiska Institutet och var tidigare stillbildsfotograf. Tora Mkandawire Mårtens första dokumentärfilm Colombianos (2011) har tilldelats priser och visats på internationella Filmfestivaler. Hennes dokumentärfilm Martha & Niki, om två breakdansande tjejer, fick internationell premiär på IDFA 2015. Filmen erhöll 2016 en Guldbagge för Bästa dokumentärfilm.

Magnus Gertten

20 oktober, 2017 | får Konstnärsnämndens långtidsstipendium om 1,3 miljoner kronor.

Magnus Gertten var tidigare TV- och radiojournalist, och driver sedan 1998 produktionsbolaget Auto Images i Malmö. Magnus Gertten har regisserat ett tjugotal dokumentärfilmer, och flera av dem har spritts över världen genom internationella filmfestivaler och tv-kanaler. På senare år har han gjort filmerna Tusen bitar om Björn Afzelius samt tillsammans med Fredrik Gertten, Den unge Zlatan.

Negra Efendic

FOTO: Sofia Runarsdotter 13 september, 2017 | är en av nio som tilldelats litterärt arbetsstipendium av Natur & Kultur.

Hon ska skriva en roman om flyktens konsekvenser. Handlingen kretsar kring en efterlängtad frihet som är frigörande och samtidigt skrämmande. Karaktärerna är sökande gränsvarelser i ett mellanförskap i sitt nya hemland.
Övriga stipendiater:
Gellert Tamas ska arbeta med ett bokprojekt som med utgångspunkt i en släkthistoria ska skildra Europas nutidshistoria med tonvikt på 1900-talet, där individuella livsöden vävs in i en större historisk kontext av utveckling, krig och konflikter samt flyktingskapets villkor.
Jojje Olsson ska skriva en bok om Gui Minhai och Peter Dahlin, två svenskar som kidnappats av kinesiska myndigheter.
Hana Al-Khamri är uppvuxen i Saudiarabien och inledde sin journalistiska bana på en tidningsredaktion med könssegregerade lokaler där alla kontakt med manliga kollegor skedde per mejl och telefon. Med utgångspunkt i personliga erfarenheter skriver hon en bok om de saudiska kvinnor som vågar trotsa samhällets strukturer för att arbeta med journalistik.
Yukiko Duke Bergman ska skriva om de fruktade wokou-piraterna som från 400-talet fram till 1600-talet härskade över farvattnen mellan Japan, Korea och Kina.
Inger Östman ska skriva en reportagebok om ett okänt kvinnoöde som påverkat bilden av Finland och Sverige.
Nina Wähä skriver en släktkrönika som utspelar sig i finska Tornedalen.
Eva-Marie Liffner skriver om Johan Ferber som var amiralitetsapotekare i den nya staden Karlskrona under tidigt 1700-tal.
Pär Hansson ska genomföra ett litterärt projekt utifrån möten med samiska vänner i Sápmi.

Gellert Tamas

23 augusti, 2017 | frilans, Stockholm, är en av 17 journalister som tilldelats stipendium för vidareutbildning enligt personlig studieplan av Journalistfonden för vidareutbildning.

Han får 51 000 kronor för studiebesök på Breitbart News, Huffington Post, New York Times, Washington Post samt National Public Radio, NPR i USA.
Övriga stipendiater:
Lisa Bjurwald, frilans, Stockholm, 5 200 kronor för kurs i grafisk formgivning.
Susanne Redebo, frilans, Mariefred, 1 100 kronor för inköp av lexikon.
Per Carlsson, Sveriges Television, Malmö. 28 500 kronor för intensivkurs i engelska vid London School of English.
Ali Alabdallah, frilans, Landskrona, 20 800 kronor för intensivkurs i engelska i Dublin.
Joakim Palmkvist, Sydsvenskan, Malmö, 30 000 kronor för deltagande på The African Investigative Journalism Conference ihop med Global Investigative Journalism Conference.
Therese Forsberg, frilans, Piteå, 13 800 kronor för deltagande på konferens i Malmö om webbaserat berättande.
Nils Eklund, Sveriges Radio, Luleå, 20 000 kronor för intensivkurs i tyska.
Peter Tillhammar, Vetenskapsrådet / Tidningen Curie, Stockholm, 25 000 kronor för besök på World Conference of Science Journalists i San Francisco.
Sara Moein, frilans, Stockholm, 38 000 kronor för studiebesök i Sydafrika om fotografins roll dels i kampen mot apartheid, dels i dagens politiska verklighet.
Malin Mendel Westberg, frilans, Stockholm, 21 000 kronor för studier i hindi.
Erik Palm, frilans, Stockholm, 35 700 kronor för praktik hos Organized Crime and Corruption Reporting Project i Bosnien Hercegovina.
Peter Bagge, Sveriges Television, Uppdrag granskning, Göteborg, 23 000 kronor för studiebesök på The Investigative Fund, New York.
Fredrik Loberg, frilans, Fågelfors, 18 700 kronor för fördjupningskurs om webbteve hos Poppius Journalistskola i Stockholm.
Moa Kärnstrand, frilans, Mölndal, 18 500 kronor för femdagarskursen  "Finance: Uncovered" om hur man gräver i företags ekonomi vid The Center for Investigative Journalism, City University, London.
Eva Westin, Skaraborgsbygden, Skara, 15 200 kronor för skrivpedagogutbildning på Skurups folkhögskola.
Cecilia Cromnow, frilans, Göteborg, 10 000 kronor för grundkurs i koreanska på Folkuniversitetet i Göteborg och studiebesök i Sydkorea.

Emanuel Cederqvist

8 augusti, 2017 | har utsetts till Lewenhaupt-stipendiat av Claës Lewenhaupts stipendiefond för unga fotografer.

Han är utbildad fotograf vid fotoskolan i Gamleby och vid Akademin Valand i Göteborg. Hans arbeten, som bland annat visats på Hasselblad Center, "kretsar ofta kring förgänglighet och den fotografiska bildens nära relation till minne och förlust". Han får stipendiet med motiveringen: "Stillheten i Emanuel Cederqvists bilder är magnifik. Och något lätt förbryllande. Någon har gästat den stora ödsligheten. Lämnat märkliga spår. Observatören registrerar. Bild vid bild vid bild. Likt en tyst film som blir en bok. Vi säger; fortsätt utforska oändlighetens möjligheter."

Beata Arnborg

19 juni, 2017 | och Bosse Schön tilldelas årets Zarah Leander-stipendium.

Beata Arnborg, författare och kulturjournalist, får stipendiet med motiveringen: "Hon har skrivit den första svenska biografin över Zarah Leander. Boken är ett resultat av flera års omfattande forskningsarbete och grävande i svenska och utländska källor för att ge en allsidig beskrivning av Zarah Leander och den tid hon verkade i. Boken 'Se på mej!' utkom den 15 mars 2017, på 110-årsdagen av Zarahs födelse."
Bosse Schön, journalist och författare, tilldelas stipendiet för att han "efter omfattande forskning i bl a SÄPOs arkiv skrivit och gett ut boken 'Sanningen om Zarah Leander' 2008. De efterforskningar som presenteras i boken har på ett värdefullt sätt bidragit till att ge bilden av Zarah Leander och hennes tid", skriver juryn.
Zarah Leander-stipendiet instiftades 2008 av Zarah Leandersällskapet, Häradshammars bygdegårdsförening, Studieförbundet Vuxenskolans Vikbolandsavdelning och Zarah Festivalen i Risinge. Stipendiesummarn är 10 000 kronor.

Stellan Björk

15 juni, 2017 | är en av 15 journalister som tilldelats Stiftelsen Affärsvärldens stipendium för utbildning och forskning inom ekonomi- och näringslivsjournalistik.

Han ska arbeta med ett bokprojekt om dynastier i Sverige.
Övriga stipendiater:
Fredrik Björkman, studie sociala medier/Facebook i Burma.
Jacob Bursell, poddprojekt, radiobiografier om affärsfolk och entreprenörer.
Björn Hedensjö, bokprojekt om ledarskap och ekonomisk framgång.
Yasmine Härnebo Grapenwall och Stina Ollila, bokprojekt.
Therese Larsson Hultin, reportageserie om klass och etnicitet.
Peter Lundegårdh, studie om robotisering i Japan.
Sigrid Melchior, bokprojekt om hur EU bör reformeras.
Tomas Nilsson, kurs i aktieanalys.
Helene Rothstein, kurs webb-tv produktion.
Charlotta von Schultz, yrkes-VM i Abu Dhabi.
Henrik Svensson, kurs Petroleum Engineering.
Jon Åsberg, konferens On-line News Association, hur görs on-line lönsamt?
Hanna Österberg, konferens Social Media Week.
Syftet med stipendierna är att främja svenskt näringsliv genom att stödja näringslivsjournalistiken. Den sammanlagda stipendiesummarn är 420 000 kronor.

 

Anna Thulin

10 maj, 2017 | frilans, och Eva Nilsson, Arbetsförmedlingen, får dela på Journalistförbundets Agneta Lindblom Hulthéns stipendium.

Anna Thulin ska studera hur franska journalisters arbetsförhållanden påverkats efter terrorattacken mot Charlie Hebdo.
Eva Nilsson ska studera hur organisationer arbetar för att skapa kommunikationsvägar kring riskfyllt arbete i olika EU-länder där lagligt stöd är svagt eller saknas för att påtala risker i jobbet - mot bakgrund av att lagstöd inte autoamtiskt leder till ökad öppenhet och insyn (till exempel i Sverige).
Stipendiet delas ut för studier kring  yttrandefrihet och/eller arbetsrätt i europeiskt perspektiv. Den totala stipendiesumman är 100 000 kronor.

Amanda Rudelius

4 maj, 2017 | Knivsta, har tilldelats VLTs nyinstiftade stipendium på 50 000 kronor till Lars Gustafssons minne.

Han får stipendiet med motiveringen: ”I Lars Gustafssons anda binder Amanda Rudelius på ett snillrikt och underfundigt vis samman det personliga ödet med världens gång. Förgänglighetens tragedi drabbar både den lilla människan och det stora sammanhang hon befinner sig i. Ansvaret och uppgivenheten inför den nära relationen liksom planetens framtid löper parallellt och är tätt sammantvinnade i Amanda Rudelius rika språk och idévärld. Amanda Rudelius äger även på ett Gustafssonskt vis en litterär bredd i hur hon rör sig mellan genre och form. Hon besitter förmågan att på ett alldeles eget vis uttrycka sig både som poet och prosaförfattare och gestaltar sina berättelser och tankar i realismens klara närhet såväl som fantastikens experimentella mystik.”
120 unga skribenter från hela landet sökte stipendiet. Amanda Rudelius skickade in en diktsvit, en novell och en kortroman. Hon ska använda stipendiet för att studera i Skottland.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Journalisten-podden

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies