Staffan Johnson

6 juli, 2017 | Har avlidit, 82 år gammal.

Tidigare journalisten och ombudsmannen Staffan Johnson, Janneses, Växbo har efter en tids sjukdom avlidit. Han blev 82 år och sörjes närmast av makan Kristina, född Lindgren, och sonen Lars samt av barnen Angela, Johanna, Sara, Mattias och Matilda i äktenskapet med Madeleine Kats. Bland de sörjande finns också syskon med familjer och många vänner.

Staffan Johnson föddes i Karlstad som son till folkskolläraren och journalisten Nathan Johnson och hans hustru Hanna. Staffan började sin journalistiska karriär som vikarie på Nya Wermlandstidningen och efter några års studier på Uppsala Universitet fick han hösten 1959 sin första fasta anställning som journalist vid kvällstidningen Expressen.
Han arbetade där fram till 1964 då han blev medarbetare vid Dagens eko.

Därifrån fortsatte han till Stockholms-Tidningen, Dagens Nyheter och Veckans affärer. Han var även redaktionssekreterare på Vi föräldrar och reporter på Allt om Mat.

1978 lämnade Staffan Bonniers och journalistiken för ett jobb som ombudsman på Journalistförbundet. Under några hektiska år reste han Sverige runt på redaktioner och löste konflikter och skapade rättvisa. Det var få chefer på tidningsföretagen som gick segrande från en dust med Staffan. Men lusten till hantverket journalistiken blev för stor och 1988 började han som reporter på SKTF-tidningen. Och det var där vi fick förmånen att lära känna honom. Där blev han snart den tongivande journalisten med sin kunskap om fackföreningar, sitt patos för rättvisa och sin vassa penna. Och hans texter var alltid läsvärda och korrekturet onödigt.

Staffan var en journalist av den gamla skolan. Samtidigt brann han för rättvisa, solidaritet och medmänsklighet. Visst hade vi våra duster på redaktionen. Som hans chef fick jag en del smällar och jag gav säkert en del. Men vi skilde på sak och person och fick en vänskap som varade långt efter det att Staffan pensionerades och flyttade till stugan i Växbo utanför Bollnäs.

Staffan var också en av dem som såg till att gemenskapen på redaktionen fortsatte efter arbetstid. Och vi pratade om det mesta, som hur man fixar tvättmaskiner där BH-bygeln fastnat, lagar mat kulinariskt och om våra barn. Mesta pappan var utan jämförelse Staffan.
Staffans största vuxna kärlek var journalisten Kristina Johnson. De fick 35 år och sonen Lars tillsammans. Och när pappan Staffan pratade om Lars och hans framgångar i skolan, och senare som ingenjör, var han stolt och mycket glad.

Så kom cancern. En cancer som spred sig och de små knölarna på skelettet som han och Kristina upptäckte i februari mars var metastaser. I midsommarhelgen fick Staffan läggas in på sjukhuset och läkaren uppmanade Kristina att kontakta barnen så att de fick komma och ta farväl av sin far. För slutet var nära och onsdagen den 28e juni somnade han stilla in.

Staffan var en mycket varm, omtänksam och generös människa. En person som gjorde skillnad för många. Dessutom var han en riktigt duktig journalist och stilsäker stilist. Och kock. Staffans recept på örtbakad helgskinka kommer att glädja oss och andra många helger framöver.
Våra tankar är med Kristina och alla Staffans barn. Och vi saknar honom mycket.

Kent Källqvist, fd chefredaktör SKTF-tidningen
Jan-Erik Göransson, journalist SKTF-tidningen
Lars Oscarsson, journalist SKTF-tidningen

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies