Hans T Dahlskog

14 oktober, 2020 | bildredaktör och fotograf, har avlidit i en ålder av 83 år.

Hans närmaste är barnen Jonas och Susanna med familjer samt en stor krets av kolleger och vänner.
Hans Thure Dahlskog (han gillade att uttala hela sitt namn) växte upp i ett konstnärshem och fick från barnsben lära sig bildens språk och uttryck. Hela hans liv handlade om bildkonst, både den fotografiska och den målade. Men det var inom bildjournalistiken han var mest verksam.
Som 20-åring fick han anställning på bildbyrån Pressens Bild. Där, i Klarakvarteren, började hans fotografiska karriär som springgrabb till de olika tidningsredaktionerna för att presentera dagens bildskörd. Och det var där han lärde sig bildjournalistik och fick känna doften av trycksvärta.
Rent formellt hade Hasse anställning som bildredaktör men han hade alltid en kamera med sig vid olika reportageuppdrag och det var inte sällan han hittade den annorlunda bilden, som ingen annan såg.
Att vara bildredaktör innebar inte något stillasittande skrivbordsarbete. Hasse var en synnerligen rörlig och berest bildjournalist. Genom åren rapporterade han från 6 olympiska spel (en av hans bilder på Ingemar Stenmark i Lake Placid 1980 blev frimärke!), flera kungabesök i fjärran  länder och många andra långväga resor. Och på hemmaplan kunde man se honom fara iväg på sin ”reportagecykel” för att fotografera nere på stan, antingen det gällde ett specifikt fotouppdrag eller bara strosa omkring med kameran och hitta de vardagliga bilderna, vilket han var en mästare på.
Under 80- och 90-talen var Hasse sekreterare i yrkesföreningen Pressfotografernas klubb. I den rollen kom han i kontakt med hela fotografsverige. De flesta visste vem Hans T var – en hörnsten inom svensk pressfotografi.
Sina sista år bodde Hasse på Lindegårds profilboende i Bromma, inte långt från sitt barndomshem. Och kameran hängde med. Han fotograferade allt som hände på avdelningen; personalen, de medboende, måltiderna, sammankomsterna. Av detta gjordes en liten utställning, som nu hänger där på avdelning 2 B.
Hasse har sannerligen lämnat tydliga, minnesvärda avtryck.


Urban Brådhe
Jan Collsiöö
Jonas Ekströmer
Jacob Forsell
Bengt-Olle Nilsson

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies