Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
Sven-Ivan Sundqvist föddes i Kristinehamn men växte upp i Kalmar. 1970 började han på Dagens Nyheter som börskommentator efter studier och jobb på Handelshögskolan i Stockholm. 1973 tilldelades han Stora journalistpriset för han att han, enligt juryn, gett "den ekonomiska journalistiken nya dimensioner i form av börskommentarer och företagsekonomiska analyser". Sven-Ivan Sundqvist forsatte som kommentator i DN fram till 1997. Han skrev också en rad böcker, bland annat om Fermentaaffären.
Hon var pressombudsman i Åbo Akademiska studentkår och medarbetare i Åbo Underrättelser och Nya Pressen i Helsingfors innan hon började på Dagens Nyheter 1965. På DN bevakade hon kommunpolitik, ekonomi och arbetsmarknad och blev senare redaktör för Tysta Mari och Namn och Nytt-sidan fram till pensionen.
Hon började sin karriär på 60-talet som tv-hallåa och arbetade därefter med flera olika tv-program som journalist, bland annat på Rapport och som socialreporter. Hon var också känd som programledare i SVT-programmet ”Sköna söndag” som sändes på 80- och 90-talen.
Hon inledde sin journalistkarriär på 1962 på Sveriges Radio och jobbade därefter i flera år på Aftonbladet. På Sveriges Television var hon chef på Rapport och jobbade också som nyhetsuppläsare och reporter. Hon har även varit chef på Sveriges Radio P1.
Han var fotograf på Expressen i nära 40 år, från 1956 till 1993. Många av hans bilder är prisbelönta och flera klassiska. Han har fotograferat ett stort antal välkända profiler, allt från kungligheter till fotbollsspelaren Pelé, operasångerskan Brigit Nilsson och Olof Palme.
En av de legendariska utrikeskorrespondenterna, Kåre Nyblom, har lämnat oss. Kåre var under större delen av sitt yrkesliv verksam inom Sveriges Radio och TV. Han blev 93 år. Närmast sörjande är hans barn Sofia, Marcus samt f.d. hustru Elisabeth Husmark.
Efter några år på Västernorrlands Allehanda,Expressen, Dagens Nyheter och Vi, anställdes han 1962 på Sveriges Radio som utrikesreporter och programledare för Dagens Eko. Det var en tid då nyhetsjournalistiken inom Sveriges Radio förändrades kraftigt och Kåre bidrog till det med sin entusiasm och kreativitet.
Kåres stora intresse var relationerna mellan stormakterna USA och Sovjet, och som den gode journalist han var ville han till källorna och lärde sig därför ryska.
1962 flyttade Kåre med hustru, kulturjournalisten Elisabeth Husmark, till Moskva för att där öppna Sveriges Radios första kontor i Sovjetunionen, Det var hårda tider i Sovjet, mitt under Kalla kriget då västerländska journalister möttes med misstänksamhet, oändlig byråkrati, övervakning och avlyssning av telefon och privatbostad, enkla boendeförhållanden men – en atmosfär som Kåre trivdes i. Han var Sveriges Radios förste korrespondent i Moskva åren 1963 - 1969. En pionjärgärning.
Från Moskva kom han till Wien för att bevaka Östeuropa fram till 1973. Därpå följde några år i Stockholm som programledare - ”nyhetsankare” - i Aktuellt. Där bidrog han till att förändra och förnya programledarens roll i nyhetsprogrammen i TV. Han reagerade emot den dåtida strikta, neutrala tonen i nyhetsuppläsningen och använde inte bara sin röst, utan också mimik, gester, betoning och hela sitt kroppsspråk för att ”berätta” för tittaren vad som hänt. I dag är den tekniken vanlig men då skapade det debatt. Med sina idéer om programmets form blev diskussionerna runt redaktionsbordet på Aktuellt ofta hetsiga och Kåre var stridbar.
1979 flyttade han med familjen till Rom som TV:s korrespondent. Under en tjänstledighet från TV åren 1985 och 1986 var han vid Harvarduniversitet i USA för att projektleda en större internationell konferens om Öst-väst-relationer. Den utmynnade i en omfattande rapport om dåtidens säkerhetspolitik. Därefter lämnade han Sveriges Television.
De sista åren kom världen honom till mötes genom den multietniska personalen på det äldreboende där han bodde där flera var från rysktalande områden. För dom citerade han högt poesi av ryska poeter. Trots att han var så pass svag den sista tiden, läste han morgontidningen minutiöst noga, orkade inte kommentera, men noterade, att Sverige sökt medlemskap i NATO, med en gillande nick.
En journalist med gedigna kunskaper, stridbar och med starka åsikter, har lämnat oss.
Håkan Nilsson, f.d. kollega
Han var en av pionjärerna inom svensk nyhetstelevision och arbetade som nyhetsreporter på Aktuellt och som utrikeskorrespondent i London, Washington, Paris, Jerusalem, Nairobi och Johannesburg. Han tilldelades Stora Journalistpriset 1986.
Han var arkitekt och chefredaktör för tidskriften Arkitektur från 1989. Han var också krönikör i Dagens Nyheter på 1980-talet och senare i Svenska Dagbladet.
Hon var mångårig medarbetare på Arbetet.1995 var hon med och startade magasinet Amelia. Nenne Wåhlander skrev under en stor del av sin karriär främst om nöje, vin och mat, och medverkade i bland annat Allt om Mat, Året Runt, och flera kokböcker. 2011 gav hon ut den egna boken Livets njutningar: fakta, historik, anekdoter.
Han började sin journalistkarriär på Blekinge Läns Tidning, och var senare stationerad i Los Angeles där han arbetade för tidningen Se med reportage om Hollywoods kändisar och med affärsreportage för ekonomitidningar. Han startade företaget Ekonomijournalisterna tillsammans med bland andra Magnus Briggert, Jan Sterner och Jan Martinsson och blev chefredaktör för tidningen Aktiespararen.
blir ny testchef på Vi Bilägare.
blir ny redaktionschef på Vi Bilägare.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies