Christel Valsinger

22 september, 2023 | är ny chefredaktör för Musikindustrin.

Hon har en bakgrund på Sveriges Radio P3 och har tidigare regelbundet skrivit för Musikindustrin, samt är också låtskrivare, producent och gitarrist.

Sakine Madon

FOTO: Elisabeth Ohlson 22 september, 2023 | politisk chefredaktör vid UNT, har utsetts till hedersdoktor vid samhällsvetenskapliga fakulteten på Uppsala universitet.

Anders Bäckström

FOTO: Sveriges Radio 21 september, 2023 | blir ny kanalchef för SR P4 Västerbotten.

Han kommer närmast från jobbet som Riksprogramchef för Område Norr på Sveriges Radio samt har tillika varit tf kanalchef för P4 Västerbotten sedan i juni.

Han efterträder Matti Lilja som nyligen tillträdde en tjänst där han arbetar  med säkerhets- och beredskapsfrågor inom Sveriges Radio.

Linnéa K Gustafson

20 september, 2023 | har anställts som reporter på Vd-tidningen som är en del av Pauser Media.

Hon kommer närmast från Sveriges Radio Ekot som researcher på programmen P1 Morgon och Studio Ett. Dessförinnan har hon jobbat som webbredaktör och reporter på SVT Nyheter, DN, Mitt i Stockholm, Metro och SVT Örebro.

Peter Wolodarski

FOTO: DN 19 september, 2023 | chefredaktör på Dagens Nyheter, får Mommapriset 2023.

Priset delas sedan 2015 ut av Utgivarna till en person som tar sitt publicistiska ansvar, säkerställer ett fritt medningsutbyte och en allsidig upplysning. Det är ett pris som lyfter fram Sveriges unika system med ansvarig utgivare.

I motiveringen står bland annat: ”I en tid när den klassiska publicisten blir alltmer sällsynt är Peter Wolodarski ett inspirerande undantag. Med kraft fövaltar han frimodigt sitt inflytande som chefredaktör och formar Dagens Nyheter.”

Margareta Momma (1702-1772) var en av Europas första kvinnliga redaktörer och utgivare. Hon tog strid mot tidens rådande ordning och framförde  ”avancerade åsikter i upplysningstidehvarfvets anda”.

Markus Hjortsman

FOTO: SVT 18 september, 2023 | blir ny dagsredaktör på SVT Nyheter Stockholm. 

Han har tidigare jobbat på SVT Nyheter Helsingborg och Skåne. Sedan 2020 är han online- och videospecialist på Lokala nyheter. Under våren 2023 han drev ett SEO-projekt för att utveckla lokala redaktionernas genomslag via sökmotorer.

Björn Larsson Ask

18 september, 2023 | fotograf, har avlidit vid 82 års ålder.

Han arbetade bland annat på tidningen Se och på Svenska Dagbladet och var knuten till gruppen Kamera Bild. 1969 fick han Stora journalistpriset för sina reportage från Biafrakriget.

Ragnar Forsén

FOTO: Tomas Ohlsson 15 september, 2023 | ombudsman och förhandlare på Journalistförbundet, har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 66 år.

Ragnar Forsén började som ombudsman på Journalistförbundets kansli i Stockholm 1997. Innan dess hade han arbetat fackligt på Helsingborgs Dagblad. 
 

Minnesord

Ragnar Forsén hade en positiv grundsyn och såg alltid en väg framåt. Framför allt hade han ett stort hjärta. Han brydde sig om och såg människorna oavsett i vilken situation han mötte dem.

Ragnar var inte rädd för svåra utmaningar och kunde ta sig an komplicerade saker utan att ge upp förrän han hittat en lösning. Det kunde handla om ett väldigt stort material som för oss andra framstod som närmast ogenomträngligt som han kunde bearbeta för att hitta vad som var viktigt. Men även hur han tog sig an sin sjukdom, realistiskt men med utgångspunkten att det alltid finns en väg framåt.

Ragnar försökte hitta sätt att gå vidare och tog sig ofta an uppgifter med en kreativitet för att hitta lösningar som ibland kanske inte låg inom ramen. Som när han exempelvis i en förhandling om skadestånd till förbundet hittade en lösning där företaget utgav skadestånd i form av reklam för Journalistförbundet.

Ragnar var hängiven både sin familj och sitt arbete. Ragnar var väldigt stolt över sina döttrar och glädjen hos honom när de lyckades i livet med allt från fiolspel, körsång, skolor och arbeten var fint och rörande att se.

Ragnar hade planerat att gå i pension nästa sommar och vi hade verkligen önskat honom att få njuta av livet som pensionär tillsammans med sin älskade Ulrika, barn och barnbarn i deras Örträsk eller på spännande resor ut i världen.

Vi kollegor på Journalistförbundet kommer sakna en kollega och vän. Våra tankar går framför allt till Ulrika och familjen.

Kollegorna på Journalistförbundet

(Foto: Tomas Ohlsson)

Sven Olov Karlsson

14 september, 2023 | författare och journalist, har tilldelats Hedenvindplaketten av Strömsunds kommun.

Sven Olov Karlsson har varit en regelbunden frilansmedarbetare på Land Lantbruk och Expressen som litteraturkrönikör och recensent.

Hedenvindplaketten instiftades 1980 av Strömsunds kommuns kulturnämnd till 100-årsminnet av Gustav Hedenvinds födelse och delas ut till författare som skriver i Gustav Hedenvinds anda.

Gustav Hedenvind-Eriksson föddes i byn Gubbhögen i Strömsunds kommun, och var pionjär för de svenska arbetarförfattarna och skrev bland annat om skogsarbetarnas och rallarnas liv och arbete. 

Linnéa Frimodig

14 september, 2023 | Radio Skaraborg SR, är en av sex journalister som får stipendium av Grävfonden för att åka på den internationella grävkonferensen i Göteborg. 

Övriga stipendiater är Julia Nilsson, Journalisten, Egil Söderin, ETC, Marcus Derland, DN, Ali Al Ibrahim, frilans, samt Jenny Agö, SVT.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies