Alrik Söderlind

21 augusti, 2018 | chefredaktör för Auto motor & sport, har tilldelats KAKs journalistpris.

Kungliga Automobil Klubben (KAK) delar ut priset med motiveringen: ”Alrik Söderlind har genom sin journalistiska gärning bidragit till att utveckla svensk motorjournalistik på ett sätt som få andra har. Ett gediget intresse för mobilitetsfrågor i allmänhet och bilismen i synnerhet torde ligga till grund för detta. Genom sina texter fångar han in bredden och komplexiteten i dessa frågor som gör dem greppbara för läsaren.”

Alexandra Pascalidou

20 augusti, 2018 | har tilldelats Stockholms stads Bellmanpris på 100 000 kronor.

Hon får priset bland annat med motiveringen: "Hon är Stockholmsjournalisten, författaren och programledaren som trots upprepat hot och hat från nazister kämpar mot segregation, sexism och rasism. Driven av övertygelsen om alla människors lika värde och viljan att kommunicera har Alexandra Pascalidou med civilkurage och konsekvens stått upp för utsatta grupper i vitt skilda medier och sammanhang. (...) Alexandra Pascalidou är sedan mer än två decennier en viktig röst för såväl Stockholm som Sverige. Hennes hoppfulla budskap är att vi alla kan göra skillnad."

Nora Lorek

20 augusti, 2018 | är en av tre fotografer som tilldelas Arbetets museums Dokumentärfotopris, ett stipendium för bildverksamhet med dokumentär inriktning.

Hon får 25 000 kronor för "sina engagerande och visuellt starka projekt om människor på flykt. Med fotografisk kreativitet och dokumentära kvaliteter utöver det vanliga, rör hon sig från Bidibidi i Uganda till Calais i Frankrike. Hon fångar dramatiken i en av vår tids stora ödesfrågor och ställer samtidigt frågan om allas vårt ansvar", skriver juryn.
Anders Kristensson får 25 000 kronor "för sina skildringar av arbetets villkor och de spår de avsätter i klimat och miljö både i Sverige och utomlands. Men också för sin förmåga att iscensätta den svenska vardagen, där hans bilder av människor i Sverige i boken 'Spår av en befolkning', redan är en modern klassiker".
Tina Enghoff, Danmark, får 25 000 kronor för "sina projekt där hon obarmhärtigt avslöjar vår välfärds bakgårdar. Oavsett om det handlar om ensamma, utstötta, internerade, misshandlade eller människor på flykt, lyfter hon deras liv till berörande frågeställningar. I bilderna möter kontnärens öga de delar av samhället många vill undvika att se, och blir till stor konst som både utmanar och spränger ramar".

Leif Östman

20 augusti, 2018 | blir liveredaktör på SVT Nyheters digitala desk med ansvar för både digitala och linjära nyheter.

Han kommer närmast från tjänsten som redaktör på TV4 Nyheterna live och Nyhetsmorgon.

Lotta Cramne

20 augusti, 2018 | blir ny stabschef på Expressens redaktion.

Hon kommer närmast från tjänsten som chefredaktörens redaktionssekreterare och projektledare. I sin nya roll får hon ansvar för kontakter med myndigheter och samordning inom affärsområdet.

Matilda Andersson

17 augusti, 2018 | blir nyhetschef på Upsala Nya Tidning.

Hon kommer närmast från tjänsten som projektredaktör på magasinet Mama. Tidigare har hon bland annat arbetat på Aftonbladet och Nyheter24. Som nyhetschef på UNT arbetar även Catrin Pihl.

Elnaz Baghlanian

FOTO: Malarky.se 17 augusti, 2018 | blir ny chefredaktör och projektledare för Svenska Pen:s webbmagasin Dissidentbloggen.

Hon var verksam som redaktör för Dissidentbloggen under dess första år 2011 till 2016. Sedan dess har hon varit litterär chef på Bokförlaget Atlas. Hon är även sedan flera år ledamot av Pen:s styrelse.

Marika Långström

FOTO: Christine Olsson 15 augusti, 2018 | blir ny redaktör på TV4.

Hon kommer närmast från tjänsten som övergripande nyhetschef på TT. Hon har tidigare arbetat på bland annat Expressen, GT och GP. 

Stina Abenius

15 augusti, 2018 | blir ny redaktionell utvecklingschef på Bonnier News affärsområde lifestyle.

Hon kommer närmast från tjänsten som publicistisk direktör på Aller Media. Tidigare har hon bland annat varit chefredaktör för Tara och arbetat på Expressen. Inom Bonnier News lifestyle finns varumärken som Mitt Kök, Leva&Bo, Allt om Resor, Söndag, e-handeln Happy Green och mäklartjänsten Hitta Hem.  

Jonas Leksell

FOTO: Micke Grönberg/SR 15 augusti, 2018 | tar över Barnmorgon i Sveriges Radio.

Han har tidigare arbetat som polis och varit trummis. Sin TV-karriär började han som panelmedlem i ZTVs Knesset. Han har gjort flera barnprogram, bland annat Myror i brallan och Bolibompa i Barnkanalen. Senast var han den hemlige agentchefen V i programmet Agenterna. Han efterträder Farzad Farzaneh.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies