Emma och Johanna Lindqvist

17 april, 2018 | initiativtagare till #deadline-uppropet, har tilldelats Mittuniversitetets journalistpris Gyllene Haldan.

De får priset med motiveringen: ”I oktober 2017 startade spridningen av hashtaggen 'me too' i syfte att uppmärksamma omfattningen av sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor. En effekt av 'me too' har varit upprop från kvinnor inom olika branscher. Den tystnadskultur som har rått inom olika yrken uppdagades även inom journalistiken, tack vare deras initiativ. Med berättelser från tusentals kvinnliga journalister har sexism och övergrepp förts fram i ljuset och det har lett till en rörelse av extremt tung vikt. Därför går Gyllene Haldan 2018 till systrarna som fick över 4000 kvinnliga journalister att äntligen våga tala ut om sexuell utsatthet.” Priset delas ut av studenterna vid universitetet."

Roger Turesson

17 april, 2018 | fotograf på Dagens Nyheter, har vunnit tredje pris i tävlingen World Press Photo i kategorin Samtida frågor.

Han vann med en bild tagen i Nordkorea.

Dilsa Demirbag-Sten

17 april, 2018 | författare och frilansjournalist, har tilldelats S:t Eriksmedaljen av Stockholms stad.

Hon grundade 2011 stiftelsen Berättarministeriet som driver utbildningscenter för barn och unga i områden med hög arbetslöshet. Hon syns ofta som debattör i frågor om integration, hedersvåld och kvinnors rättigheter.

Alexandra Pascalidou

17 april, 2018 | programledare och författare, har tilldelats S:t Eriksmedaljen av Stockholms stad.

Hon engagerar sig i frågor som rör mångfald, demokrati och rättvisa. Hon har representerat antirasistkampanjer, arbetat med utsatta kvinnor och barn med mera.

Anders Jonsson

12 april, 2018 | Är ny krönikör i Dagens Arena.

Han har tidigare arbetat som politisk reporter och kommentator fär Ekot, SvD, Expressen och Dagens industri.

Folke Rydén

12 april, 2018 | vinner guld i två kategorier vid New York Festival's International TV & Film Awards.     

Det är dokumentärfilmen Från Clinton till Clinton – slutet på en era som i konkurrens med nio bidrag i finalomgången utses till bästa politiska dokumentär. Dessutom tilldelas även Rydéns dokumentär Afrika med bruten nacke, om läkaren Claes Hultlings arbete, guld i sin kategori. Prisceremonin ägde rum i Las Vegas under tisdagskvällen (amerikansk tid), i anslutning till världens största TV-mässa The NAB Show.

Charlotta Lambertz

9 april, 2018 | är ny redaktör för Vipåtv.

Hon har tidigare varit redaktör för lokaltidningen Kanalen i Åkersberga/Vaxholm och redigerande reporter på SVT Nyheter.

Sofia Lilly Jönsson

FOTO: Svenska Dagbladet 5 april, 2018 | kulturskribent, tilldelas Religionssociologiska föreningens nyinstiftade pris för Årets journalistiska produktion.

Priset är på 5 000 kronor och motiveringen lyder: "Sofia Lilly Jönsson är en engagerad journalistisk folkbildare i religionsfrågor tillika skarp kritiker av institutionell religion. Hon har som kulturjournalist återinfört ämnet teologi på kultursidorna och i den offentliga debatten. Med utgångspunkt i musik, musikliv, religion och politik har hon bidragit med kunskaper och resonemang som både tillfört läsarna religionskompetens och påvisat dess relevans i aktuell samhälls- och kulturdebatt”.
Sofia Lilly Jönsson är kulturskribent och skriver om Svenska kyrkan sedan många år. Hon är musikkritiker i Svenska Dagbladet sedan 2011  och var tidigare chefredaktör för bloggen Evangelium, en tidskrift på nätet om svenskkyrklig kultur, idé och kritik.

Linnea Swedenmark

4 april, 2018 | är ny ledarskribent på Dagens Arena.

Hon är frilansjournalist och skriver även för Länstidningen och Norrländska Socialdemokraten. Tidigare har hon medarbetat på Aftonbladets ledarsida och gått Aftonbladets ledarskribentutbildning.

Erik Norberg

4 april, 2018 | har utsetts till ny chef för Egmont Publishings satsning inom digital kommunikation och marknadsföring.

Han har tidigare arbetat som VD på Mitti samt COO på Schibsted.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies