Nima Sarvestani

20 oktober, 2017 | får Konstnärsnämndens långtidsstipendium om 1,3 miljoner kronor.

Nima Sarvestani är journalist och dokumentärfilmare. Han arbetade som journalist i Iran innan han 1984 kom till Sverige, och är sedan 2010 bosatt i Stockholm. I Sverige har Nima mest arbetat med dokumentärfilm, och de senaste tjugo åren gjort ett tiotal, filmer. Nima Sarvestani har skildrat kvinnors förtryck i Afghanistan med filmen Jag var värd 50 lamm och Frihet bakom galler, och han gjorde förra året en uppföljare; Systrar bakom galler, där han sökte upp en av kvinnorna från fängelset, nu i frihet. Frihet bakom galler har blivit belönad med en Emmy som är Storbritanniens stora TV-pris. 

Tora Mkandawire Mårtens

20 oktober, 2017 | får Konstnärsnämndens långtidsstipendium om 1,3 miljoner kronor.

Hon är utbildad i dokumentärfilm på Dramatiska Institutet och var tidigare stillbildsfotograf. Tora Mkandawire Mårtens första dokumentärfilm Colombianos (2011) har tilldelats priser och visats på internationella Filmfestivaler. Hennes dokumentärfilm Martha & Niki, om två breakdansande tjejer, fick internationell premiär på IDFA 2015. Filmen erhöll 2016 en Guldbagge för Bästa dokumentärfilm.

Magnus Gertten

20 oktober, 2017 | får Konstnärsnämndens långtidsstipendium om 1,3 miljoner kronor.

Magnus Gertten var tidigare TV- och radiojournalist, och driver sedan 1998 produktionsbolaget Auto Images i Malmö. Magnus Gertten har regisserat ett tjugotal dokumentärfilmer, och flera av dem har spritts över världen genom internationella filmfestivaler och tv-kanaler. På senare år har han gjort filmerna Tusen bitar om Björn Afzelius samt tillsammans med Fredrik Gertten, Den unge Zlatan.

Jörgen Huitfeldt

20 oktober, 2017 | har rekryterats till Tidskriften Kvartal.

Huitfeldt lämnar Sveriges Radio, där han arbetat i 20 år, bland annat som programledare för Studio Ett och Ekots Lördagsintervju.

Som en del av Kvartals redaktion ska han främst arbeta med intervjuer och samhällsdiskussion i tidskriftens kommande radio- och tv-program.

Niklas Orrenius

19 oktober, 2017 | tilldelas Aaron Isaac-priset 2017.

Han får priset för ”sin långa, modiga och mycket framgångsrika journalistiska gärning där han belyst frågor om antisemitism, rasism och främlingsfientlighet på ett mycket föredömligt sätt”.

Judiska församlingen i Stockholm delar sedan 1989 varje år ut Aaron Isaac-priset till en person som gjort ”stora och osjälviska insatser för den svenska judenheten”. Priset är uppkallat efter Aaron Isaac som var den förste jude som fick bosätta sig i Sverige utan att behöva konvertera till kristendomen. 

Henrik Torehammar

18 oktober, 2017 | blir ny digital programledare och reporter på Sveriges Radios Ekoredaktion.

Han kommer att fortsätta programleda och utveckla den politiska podcasten Det politiska spelet. Henrik Torehammar kommer närmast från Aftonbladet där han är sidekick i tv-programmet Aftonbladet Morgon. Han har gjort ett flertal program i bland annat SR P3.

Åsa Lundström

18 oktober, 2017 | har startat eget bolag som frilansande researcher och redaktör inom främst tv-produktion.

Hon har flera års erfarenhet från många olika redaktioner på TV4, SR och SVT, bland annat Nobelbanketten, kungliga bröllop och dop, SVTs valvaka och Gomorron Sverige.

Sandra Pandevski

13 oktober, 2017 | blir reporter på gatutidningen Faktum.

Hon kommer närmast från Dagens Nyheter men har också ett förflutet på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

AnnaKarin Lith

12 oktober, 2017 | blir tillförordnad kommunikationsdirektör på Region Gävleborg.

AnnaKarin Lith var fram till sommaren 2016 redaktionell chef inom Mittmedia. Nu går hon till ett vikariat som kommunikationsdirektör i Region Gävleborg.

Sven Olov Karlsson

10 oktober, 2017 | författare och frilansjournalist, tilldelas Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris på 125 000 kronor.

Han får utmärkelsen med motiveringen: "För ett författarskap som med skildringar av arbetets landskap och landskapets arbeten går under huden på människor. Han förenar empati med distans, humor med tragik genom ett personligt uttryck som får undertexten att vibrera och läsaren att agera. Det senare kännetecknar inte minst reportageboken Brandvakten, ett verk som liksom Sven Olov Karlssons tidigare böcker verkar i Ivar Lo-Johanssons anda."

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Journalisten-podden

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies