IngBritt Landerstedt

26 juli, 2017 | Har avlidit i en ålder av 95 år och 286 dagar. Hon började sin tidningsbana på Väst-Göta Demokraten.   

IngBritt Landerstedt utbildade sig i stenografi och maskinskrivning och var skicklig och snabb på bådadera. På Ny Tid arbetade hon på mottagningen till och med 1963 då den lades ner som dagstidning. 

Hon saknade tidig skolgång och tog därför studenten via Hermods under tiden. Därefter gick hon även journalisthögskolan i Göteborg.

På Göteborgs-Posten arbetade hon sedan som både skrivande journalist och på mottagningen. Hon hade bland annat hand om insändarsidan. Hon skrev också gärna artiklar om ”ting med historia”.

Mats Johansson

25 juli, 2017 | avled hastigt på midsommardagen i en ålder av 66 år.

Mats Johansson hade en lång karriär som bland annat informationschef hos Moderaterna, korrespondent i Washington, vd för Timbro, politisk chefredaktör i Svenska Dagbladet, riksdagsledamot (M) och grundare av tankesmedjan Frivärld.

Den  25 augusti kl. 15 – 17 i van der Nootska Palatset, S:t Paulsgatan 21, Stockholm, hålls en minnestund för honom anordnad av Stiftelsen Fritt Näringsliv & Svenska Dagbladet.

Hanif Hosseini

25 juli, 2017 | blir ny tf redaktionschef på Eurosport och Discovery Networks Sweden.

Hanif Hosseini kommer närmast från SVT och lämnar där en tillsvidareanställning som projektledare för deras fotbollssatsning. Han har tidigare jobbat på UR och barnradion. Under en tid drev han också ett eget  produktionsbolag.

Mathias Rutegård

7 juli, 2017 | blir ny sportchef på Upsala Nya Tidning.

Mathias Rutegård började som frilans på UNT-sporten 2002 och efter 15 år i olika roller på sportredaktionen tar han den 21 augusti över som sportchef. Han efterträder Daniel Legue.

Staffan Johnson

6 juli, 2017 | Har avlidit, 82 år gammal.

Tidigare journalisten och ombudsmannen Staffan Johnson, Janneses, Växbo har efter en tids sjukdom avlidit. Han blev 82 år och sörjes närmast av makan Kristina, född Lindgren, och sonen Lars samt av barnen Angela, Johanna, Sara, Mattias och Matilda i äktenskapet med Madeleine Kats. Bland de sörjande finns också syskon med familjer och många vänner.

Staffan Johnson föddes i Karlstad som son till folkskolläraren och journalisten Nathan Johnson och hans hustru Hanna. Staffan började sin journalistiska karriär som vikarie på Nya Wermlandstidningen och efter några års studier på Uppsala Universitet fick han hösten 1959 sin första fasta anställning som journalist vid kvällstidningen Expressen.
Han arbetade där fram till 1964 då han blev medarbetare vid Dagens eko.

Därifrån fortsatte han till Stockholms-Tidningen, Dagens Nyheter och Veckans affärer. Han var även redaktionssekreterare på Vi föräldrar och reporter på Allt om Mat.

1978 lämnade Staffan Bonniers och journalistiken för ett jobb som ombudsman på Journalistförbundet. Under några hektiska år reste han Sverige runt på redaktioner och löste konflikter och skapade rättvisa. Det var få chefer på tidningsföretagen som gick segrande från en dust med Staffan. Men lusten till hantverket journalistiken blev för stor och 1988 började han som reporter på SKTF-tidningen. Och det var där vi fick förmånen att lära känna honom. Där blev han snart den tongivande journalisten med sin kunskap om fackföreningar, sitt patos för rättvisa och sin vassa penna. Och hans texter var alltid läsvärda och korrekturet onödigt.

Staffan var en journalist av den gamla skolan. Samtidigt brann han för rättvisa, solidaritet och medmänsklighet. Visst hade vi våra duster på redaktionen. Som hans chef fick jag en del smällar och jag gav säkert en del. Men vi skilde på sak och person och fick en vänskap som varade långt efter det att Staffan pensionerades och flyttade till stugan i Växbo utanför Bollnäs.

Staffan var också en av dem som såg till att gemenskapen på redaktionen fortsatte efter arbetstid. Och vi pratade om det mesta, som hur man fixar tvättmaskiner där BH-bygeln fastnat, lagar mat kulinariskt och om våra barn. Mesta pappan var utan jämförelse Staffan.
Staffans största vuxna kärlek var journalisten Kristina Johnson. De fick 35 år och sonen Lars tillsammans. Och när pappan Staffan pratade om Lars och hans framgångar i skolan, och senare som ingenjör, var han stolt och mycket glad.

Så kom cancern. En cancer som spred sig och de små knölarna på skelettet som han och Kristina upptäckte i februari mars var metastaser. I midsommarhelgen fick Staffan läggas in på sjukhuset och läkaren uppmanade Kristina att kontakta barnen så att de fick komma och ta farväl av sin far. För slutet var nära och onsdagen den 28e juni somnade han stilla in.

Staffan var en mycket varm, omtänksam och generös människa. En person som gjorde skillnad för många. Dessutom var han en riktigt duktig journalist och stilsäker stilist. Och kock. Staffans recept på örtbakad helgskinka kommer att glädja oss och andra många helger framöver.
Våra tankar är med Kristina och alla Staffans barn. Och vi saknar honom mycket.

Kent Källqvist, fd chefredaktör SKTF-tidningen
Jan-Erik Göransson, journalist SKTF-tidningen
Lars Oscarsson, journalist SKTF-tidningen

Martin Hedström

28 juni, 2017 | blir digital utvecklingsredaktör på Aftonbladets redaktion.

Han återvänder till tidningen efter att ha arbetat i drygt ett år på Sveriges Television. På Aftonbladet ska han leda ett team med tre utvecklare som kommer att sitta tillsammans med Digital story på Agendaredaktionen, men också arbeta för Sportbladet.

Anette Östlund

28 juni, 2017 | blir chefredaktör för Enköpings-Posten.

Hon kommer närmast från tjänsten som nyhetschef på samma tidning. Hon efterträder Roger Pettersson som går i pension i höst.

Erik Pettersson

28 juni, 2017 | blir ny nyhetschef på Dagens Samhälle.

Han kommer närmast från ATL, Lantbrukets affärstidning, där han var webbredaktör och reporterchef. Tidigare har han bland annat arbetat som chefredaktör på mjölkföretagarnas tidning, som nyhetschef och Londonkorrespondent på Expressen samt på Enköpings-Posten.

Diamant Salihu

27 juni, 2017 | rekryteras till SVTs riksnyheter.

Sveriges Television rekryterar Diamant Salihu som reporter till SVTs riksnyheter. Han kommer senast från Expressen där han riktat in sig på främst samhälls- och kriminaljournalistik. 

Diamant Salihu tillträder sin tjänst på SVT den 1 september.

Linnéa Claeson

27 juni, 2017 | blir ny kolumnist i Aftonbladet.

Linnéa Claeson är elitspelare i handboll som engagerat sig mot övergrepp och diskriminering. Hon grundade Instagramkontot Assholesonline för att visa hur mycket sexuella trakasserier, hot och hat som kvinnliga idrottare får ta emot. Linnéa Claeson engagerar sig i ämnen som antirasism, hbtq-frågor, feminism och hemlöshet.

Sidor

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies