Mathias Rutegård

7 juli, 2017 | blir ny sportchef på Upsala Nya Tidning.

Mathias Rutegård började som frilans på UNT-sporten 2002 och efter 15 år i olika roller på sportredaktionen tar han den 21 augusti över som sportchef. Han efterträder Daniel Legue.

Staffan Johnson

6 juli, 2017 | Har avlidit, 82 år gammal.

Tidigare journalisten och ombudsmannen Staffan Johnson, Janneses, Växbo har efter en tids sjukdom avlidit. Han blev 82 år och sörjes närmast av makan Kristina, född Lindgren, och sonen Lars samt av barnen Angela, Johanna, Sara, Mattias och Matilda i äktenskapet med Madeleine Kats. Bland de sörjande finns också syskon med familjer och många vänner.

Staffan Johnson föddes i Karlstad som son till folkskolläraren och journalisten Nathan Johnson och hans hustru Hanna. Staffan började sin journalistiska karriär som vikarie på Nya Wermlandstidningen och efter några års studier på Uppsala Universitet fick han hösten 1959 sin första fasta anställning som journalist vid kvällstidningen Expressen.
Han arbetade där fram till 1964 då han blev medarbetare vid Dagens eko.

Därifrån fortsatte han till Stockholms-Tidningen, Dagens Nyheter och Veckans affärer. Han var även redaktionssekreterare på Vi föräldrar och reporter på Allt om Mat.

1978 lämnade Staffan Bonniers och journalistiken för ett jobb som ombudsman på Journalistförbundet. Under några hektiska år reste han Sverige runt på redaktioner och löste konflikter och skapade rättvisa. Det var få chefer på tidningsföretagen som gick segrande från en dust med Staffan. Men lusten till hantverket journalistiken blev för stor och 1988 började han som reporter på SKTF-tidningen. Och det var där vi fick förmånen att lära känna honom. Där blev han snart den tongivande journalisten med sin kunskap om fackföreningar, sitt patos för rättvisa och sin vassa penna. Och hans texter var alltid läsvärda och korrekturet onödigt.

Staffan var en journalist av den gamla skolan. Samtidigt brann han för rättvisa, solidaritet och medmänsklighet. Visst hade vi våra duster på redaktionen. Som hans chef fick jag en del smällar och jag gav säkert en del. Men vi skilde på sak och person och fick en vänskap som varade långt efter det att Staffan pensionerades och flyttade till stugan i Växbo utanför Bollnäs.

Staffan var också en av dem som såg till att gemenskapen på redaktionen fortsatte efter arbetstid. Och vi pratade om det mesta, som hur man fixar tvättmaskiner där BH-bygeln fastnat, lagar mat kulinariskt och om våra barn. Mesta pappan var utan jämförelse Staffan.
Staffans största vuxna kärlek var journalisten Kristina Johnson. De fick 35 år och sonen Lars tillsammans. Och när pappan Staffan pratade om Lars och hans framgångar i skolan, och senare som ingenjör, var han stolt och mycket glad.

Så kom cancern. En cancer som spred sig och de små knölarna på skelettet som han och Kristina upptäckte i februari mars var metastaser. I midsommarhelgen fick Staffan läggas in på sjukhuset och läkaren uppmanade Kristina att kontakta barnen så att de fick komma och ta farväl av sin far. För slutet var nära och onsdagen den 28e juni somnade han stilla in.

Staffan var en mycket varm, omtänksam och generös människa. En person som gjorde skillnad för många. Dessutom var han en riktigt duktig journalist och stilsäker stilist. Och kock. Staffans recept på örtbakad helgskinka kommer att glädja oss och andra många helger framöver.
Våra tankar är med Kristina och alla Staffans barn. Och vi saknar honom mycket.

Kent Källqvist, fd chefredaktör SKTF-tidningen
Jan-Erik Göransson, journalist SKTF-tidningen
Lars Oscarsson, journalist SKTF-tidningen

Martin Hedström

28 juni, 2017 | blir digital utvecklingsredaktör på Aftonbladets redaktion.

Han återvänder till tidningen efter att ha arbetat i drygt ett år på Sveriges Television. På Aftonbladet ska han leda ett team med tre utvecklare som kommer att sitta tillsammans med Digital story på Agendaredaktionen, men också arbeta för Sportbladet.

Anette Östlund

28 juni, 2017 | blir chefredaktör för Enköpings-Posten.

Hon kommer närmast från tjänsten som nyhetschef på samma tidning. Hon efterträder Roger Pettersson som går i pension i höst.

Erik Pettersson

28 juni, 2017 | blir ny nyhetschef på Dagens Samhälle.

Han kommer närmast från ATL, Lantbrukets affärstidning, där han var webbredaktör och reporterchef. Tidigare har han bland annat arbetat som chefredaktör på mjölkföretagarnas tidning, som nyhetschef och Londonkorrespondent på Expressen samt på Enköpings-Posten.

Diamant Salihu

27 juni, 2017 | rekryteras till SVTs riksnyheter.

Sveriges Television rekryterar Diamant Salihu som reporter till SVTs riksnyheter. Han kommer senast från Expressen där han riktat in sig på främst samhälls- och kriminaljournalistik. 

Diamant Salihu tillträder sin tjänst på SVT den 1 september.

Linnéa Claeson

27 juni, 2017 | blir ny kolumnist i Aftonbladet.

Linnéa Claeson är elitspelare i handboll som engagerat sig mot övergrepp och diskriminering. Hon grundade Instagramkontot Assholesonline för att visa hur mycket sexuella trakasserier, hot och hat som kvinnliga idrottare får ta emot. Linnéa Claeson engagerar sig i ämnen som antirasism, hbtq-frågor, feminism och hemlöshet.

Mikael Törnwall

26 juni, 2017 | blir ny reporter på SvD Näringsliv med inriktning på välfärds- och innovationsfrågor.

Han har tidigare arbetat på Finanstidningen och Computer Sweden. Han jobbade därefter under tio år på Dagens Industri, varav de sista fem som korrespondent i USA. 2013 blev han konsult på den amerikanska kommunikationsbyrån Hill+Knowlton. Han har skrivit böckerna USA vid ett vägskäl och Vem ska betala för välfärden?
 

Kattis Streberg

22 juni, 2017 | Södermanlands Nyheter, delar Sörmlands journalistpris med Frida Vilhelmson, Ingar Frostberg och Veronica Karlsson på Eskilstuna-Kuriren

Kattis Streberg får priset med motiveringen: "Med utgångspunkt i att ADHD-diagnoserna har fördubblats i Sörmland de senaste åren har Kattis Streberg i en artiklserie problematiserat en utveckling som påverkar såväl enskilda elever, som skolan i stort. Med stilistisk säkerhet lyfter hon den brännande frågan för vems skull vi medicinerar - för barnens eller för skolans? Trots en i grunden kritisk utgångspunkt undviker hon svartvita beskrivningar och låter såväl medicinförespråkare som medicinkritiker  komma till tals med sina bästa argument. Kattis Streberg sätter fingret på ett dilemma många känner igen sig i. Det visar sig bland annat i att en av artiklarna i serien blev den mest delade någonsin på sn.se."
Frida Vilhelmson, Ingar Frostberg och Veronica Karlsson tilldelas priset med motiveringen: "Frida Vilhelmson, ingar Frostberg och Veronica Karlsson har gjort ett exemplariskt journalistiskt grävarbete i historien om boendechefen som utnyttjade flyktingpojkar sexuellt. De rullade upp en historia som visade sig vara starten på något mycket större. De tre var vakna, vassa och var först av alla med att knyta ihop de många lösa trådarna mellan boendechefen och Arbogamorden. Frida Vilhelmson, Ingar Frostberg och Veronica Karlsson rotade på rätt ställe och gjorde god lokaljournalistik till en riksangelägenhet, igen och igen och igen."
Journalistpriset delas ut av Journalistförbundets Sörmlandsdistrikt.

Simón Bustamante

22 juni, 2017 | Södermanlands Nyheter, tilldelas Sörmlandsdistriktets pris Årets nyskapare.

Han får priset "för att han skapade och drev igenom podcasts på Södermanlands Nyheter under sommaren 2016. En rad reportage tidigare publicerade i SN presenterades i ett, för SN helt nytt koncept, i en serie podcasts under sommarmånaderna 2016. Bland de reportage som presenterades i podcast-formen fanns bland annat SN:s egen rapportering från flyktingkatastrofen på den grekiska ön Lesbos 2015".

Sidor

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies