Katarina Brandt

13 december, 2018 | får Expertsvars resebidrag för att bevaka vetenskapskonferensen AAAS i USA.

Fem svenska journalister får vardera 10 000 kronor i resebidrag av Expertsvar för att bevaka den vetenskapliga konferensen AAAS i Washington DC, USA, den 14-17 februari 2019.

De fem som beviljats resebidrag är:

Marie Alpman, FoF, Stockholm

Katarina Brandt, Frilansjournalist, Stockholm

Annelie Moran, ETC, Floda

Caroline Widenheim, Frilansjournalist, Göteborg

Niklas Zachrisson, Sveriges Radio, Stockholm

Genom resebidragen vill medietjänsten Expertsvar stärka intresset för bevakning av internationell forskning i svenska medier.

Jonna Bergh

13 december, 2018 | blir ny chefredaktör för Damernas Värld. 

Hon efterträder Martina Bonnier som varit chefredaktör sedan 2011 och nu väljer att arbeta med sitt eget varumärke kring mode och skönhet. Jonna Bergh fortsätter samtidigt som chefredaktör för modemagasinet Styleby.

Hannes Nelander

12 december, 2018 | blir programledare för SVT Morgonstudion.

Hannes Nelander slutar på SR P4 Uppland för ett vikariat som programledare på SVT Morgonstudion. Han ersätter Pelle Nilsson som går på föräldraledighet. Hannes Nelander har tidigare arbetat på SVT, på ABC och Rapport, och på Expressen TV och TV4.

Jonathan Jeppsson

11 december, 2018 | blir nyhetschef på Aftonbladet.

Jonathan Jeppsson kommer från och med årsskiftet att leda nyhetsredaktionen tillsammans med Hanna Olsson. Han efterträder Martin Schori som tidigare i höstas utsågs till grävchef på Aftonbladet. I samband med att han tillträder som nyhetschef går Jonathan Jeppsson också in i Aftonbladets redaktionsledning.

Jonathan Jeppsson, 46, kom till Aftonbladet år 2000. Han började på Sportbladet innan han några år senare, 2009, blev redaktör på nyhetsredaktionen. De senaste fyra åren har han lett Aftonbladets samhällsredaktion och ansvarat för tidningens politikbevakning.

I samband med att Jonathan Jeppsson går in som nyhetschef vid sidan om Hanna Olsson justeras nyhetsorganisationen. Hanna Olsson blir nyhetschef med ansvar för det snabba dagliga nyhetsflödet medan Jonathan Jeppsson har ett långsiktigt nyhetsfokus.

Cilla Benkö

FOTO: Tor Johnsson 7 december, 2018 | är omvald till Europeiska radio- och tv-unionens (EBU) styrelse.

Mandatperioden sträcker sig till december 2020. I styrelsen sitter elva ledamöter, med Tony Hall (BBC) som ordförande och Delphine Ernotte Cunci (France Télévisions) som vice ordförande.

Sofia Taavitsainen

FOTO: Anna Thodenius / SVT 7 december, 2018 | blir kanalchef för SR Stockholm.

Hon kommer från tjänsten som nyhetschef/biträdande programchef för Minoriteter och ansvarig utgivare för SVTs programutbud på minoritetsspråk.

Hon tillträder sin nya tjänst på Sveriges Radio den 1 mars 2019, men i praktiken först i november 2019 efter sin föräldraledighet.

Sofia Taavitsainen var tidigare områdeschef för Område Sisu och Romano samt kanalchef för Sisuradio på Sveriges Radio innan hon kom till SVT.

András Frimmel

7 december, 2018 | blir ny AD på Hem & Hyra.

Han kommer närmast från Aftonbladet, där han jobbat på bland annat Resa och nattredaktionen. Han efterträder Tommy Simonsen som går i pension.

Malin Brulin

7 december, 2018 | Mål & Medel, är en av 16 journalister som tilldelas Journalistförbundets stipendium för spanska språkstudier i Madrid.

Övriga stipendiater:
Liselotte Fritz, frilans, Höganäs
Andrea Huberyc, Ystads Allehanda, Malmö
Marita Johansen, SR Kristianstad
Fredric Askerup, frilans, Göteborg
Susanna Kierkegaard, frilans, Stockholm
Sylvia Kjellberg, Nya dalademokraten, Falun
Karin Kämsby, frilans, Gnarp
Jenny Palmqvist, Södermanlands Nyheter, Nyköping
Cecilia Persson, frilans, Stockholm
Tomas Polvall, frilans, Helsingborg
Johanna Rovira, Kollega, Uppsala
Ingrid Runsten, frilans, Helsingborg
Emanuel Sidea, Fokus, Stockholm
Vendela Wikström, frilans, Umeå
Ida Yttergren, Marieberg Media, Stockholm

Alexander Mahmoud

FOTO: Tor Johnsson 6 december, 2018 | har mottagit Helsingborgs Dagblads fotopris 2018 för betydande bildjournalistik.

Juryns – bestående av Åsa Sjöström, Anna Gullmark och Johan Malmberg – motivering lyder:

”En fotograf som bildligt och bokstavligt vidgar världar. Med samma kraft som han vänder kameran mot det naket privata skildrar han ömsint de människor som sällan ges röst. En unik berättare, med ett öga känsligt och hjärta modigt.”

Priset består av 25 000 kronor och en utställning på Landskrona Foto som pågår t o m den 27 januari.

Alexander Lundholm

FOTO: Mattias Ahlm/SR 5 december, 2018 | Radiosporten, har utsetts till Årets sportjournalist 2018 av Svenska Sportjournalistförbundet.

Juryns motivering lyder: ”Med en spänningsframkallande stämma fångas de dramatiska ögonblicken med journalistisk blick och känsla i såväl direktsända sammanhang som i de dramatiserade återblickarna.”

Alexander Lundholm har arbetat på Radiosporten sedan 2009.

Prissumman är 15 000 kronor. Utmärkelsen Årets sportjournalist har funnits sedan 1987, och delas sedan ett par år tillbaka ut i samarbete med Träffpunkt Idrott.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies