Ingela Lind

7 april, 2021 | har avlidit vid 78 års ålder.

Konstkritikern och författaren Ingela Lind har gått bort efter en längre tids sjukdom. Ingela Lind var verksam som kritiker i bland annat SVT och Dagens Nyheter, där hon i många år var tidningens konstredaktör.

Michael Nystås

7 april, 2021 | är ny redaktör för Anhörigas Riksförbunds medlemstidning Vi Anhöriga.

Han har tidigare varit verksam som frilansskribent och kommunikatör. Anhörigas Riksförbund verkar för anhöriga till människor, som på grund av funktionsnedsättning, sjukdom eller ålder, behöver hjälp att klara sin vardag. Förbundet organiserar 5 000 medlemmar i närmare 60 lokalföreningar runt om i landet.

Hannes Ewehag

1 april, 2021 | Jönköpings universitet, har fått ett stipendium för forskning i journalistik.

Han ska använda stipendiet till avhandlingen "News from the Established Anti-Establishment" vars övergripande syfte är att dekonstruera den journalistik som svenska etablerade alternativmedier ägnar sig åt. Det är Journalistfonden för vidareutbildning som delar ut stipendiet.

Andreas Mattsson

1 april, 2021 | Lunds universitet, har tilldelats stipendium för forskning i journalistik.

Det är Journalistfonden för vidareutbildning som delar ut stipendiet. Andreas Mattsson ska använda stipendiet till undersökningen "Att fortbilda journalister i Vietnam: En kritisk analys av det svenska mediebiståndet 1993 till 2015".

Daniel Swedin

31 mars, 2021 | blir ny politisk redaktör på Arbetet.

Han har många års erfarenhet som ledarskribent på Aftonbladet och kommer närmast från en tjänst som talskrivare åt statsminister Stefan Löfven. Han efterträder Martin Klepke, som går i deltidspension och som kvarstår som ledarskribent på deltid.

Fredrik Svedjetun

31 mars, 2021 | blir chefredaktör och ansvarig utgivare för Market och Dagligvarunytt.

Han kommer närmast från jobbet som chefredaktör för Dagens Media och Resumé. Han har varit chefredaktör för Dagens Media i elva år och för Resumé i tre år.

Mats Hellmark

30 mars, 2021 | har utsetts till tillförordnad chefredaktör för tidskriften Sveriges Natur.

Han har tidigare varit redaktör på Sveriges Natur och före det bland annat redaktionssekreterare, layoutansvarig och reporter på tidningen Journalisten.

Randi Mossige-Norheim

30 mars, 2021 | reporter på Sveriges Radio, är en av dem som nominerats till Röda korsets journalistpris.

Hon nomineras för reportaget Vipeholmsanstalten.
Övriga nominerade:
Pandemins paradox av reporter Jens Mikkelsen och fotograferna Lars Brundin och Hussein el-Alawi, Sydsvenskan.
Ali och tusentals andra flyr Sverige av fotograf Alexander Mahmoud och reporter Niklas Orrenius, Dagens Nyheter.
Klimatkrigarna − striden om Amazonas av reporter Staffan Lindberg och bildjournalist Andreas Bardell, Aftonbladet.
Konflikterna i Armenien och i Tigray/Etiopien av utrikeskorrespondent Samir Abu Eid och fotograf Salim Alsebbagh, Sveriges Television
Explosionen i Beirut av utrikeskorrespondent Stina Blomgren och fotograferna Tilo Gummel och Pablo Torres, Sveriges Television.
De yazidiska mödrarnas förlorade barn av utrikeskorrespondent Cecilia Uddén, Sveriges Radio.
Dokumentären 100 dagar av reporter Karin Jansson, Göteborgs-Posten.
Vinnaren utses senare i vår.

Rebecka Martikainen

FOTO: Tomas Hallstan/SVT 29 mars, 2021 | blir ny digital dagchef på riksnyheterna på SVT Nyheter.

Hon är anställd som onelineredaktör på Sveriges Television men arbetar just nu som snabbgranskningsredaktör i riksnyheternas grävgrupp. Tidigare har hon bland annat arbetat i flera olika roller på Expressen, bland annat som nyhetschef. Hon efterträder Karin Ekman som nyligen utsetts till onlínechef.

Galleri Kontrast

29 mars, 2021 | i Stockholm tilldelas BLF_Fotografernas stipendium I bildens tjänst på 40 000 kronor.

Galleri Kontrast, Pressfotografernas klubbs galleri, får stipendiet med motiveringen: "Galleri Kontrast har sedan 1995 arrangerat över 300 bildutställningr. I den tid vi lever i är bilden som informationsbärare viktigare än någonsin. Årets stipendiat är en garant för att kvalitativ bildjournalistik alltjämt visas upp och sprids. Galleri Kontrast verkar I bildens tjänst."

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies