Anna Körnung

27 oktober, 2020 | blir chefredaktör och ansvarig utgivare för Kommunalarbetaren.

Hon kommer närmast från uppdraget som arbetande ordförande i Utgivarna. Dessförinnan har hon arbetat på bland annat Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Veckans Affärer, Fokus och Mitt i-tidningarna.

Farida Ahmadi Högfeldt

26 oktober, 2020 | SVT Nyheter Skåne, är en av dem som fått stipendium av Journalistförbundet för att delta i säkerhetskurs för kvinnliga journalister.

Övriga stipendiater: Malin Falkengren, frilans, Ida Folkesson, NSD, Luleå, Fanny Hedenmo, SR Ekot, Josefine Hektor, SLT, Skara, Sandra Johansson, Omnipunktse AB, Josipa Kesic, SR Göteborg, Moa Persson, Stampen Media, Kristin Sjögren, Expressen, Marieike Timm, frilans samt Naina Wigdahl Jåma, frilans.

Erik Wiman

23 oktober, 2020 | blir reporter i Expressens grupp för undersökande journalistik, med fokus på uppdrag i Sverige.

Han arbetar idag på Aftonbladet, där han belönats med såväl Röda korsets journalistpris, bland annat för rapporteringen om kriget mot IS, som Wendelapriset för reportagen om hemlösa Pekka och Matte.

Magnus Thorén

23 oktober, 2020 | tar över som programledare för SVTs ”Sverige möts: Direkt”.

Han har arbetat på Sveriges Radio sedan 2002 och före det på bland annat SVT, Finanstidningen och Dagens industri. Han arbetar idag som programledare på Sveriges Radios Studio Ett, där han tidigare var producent. Han tar över som programledare, efter Belinda Olsson och Janne Josefsson, från den första sändningen i februari, 2021.

Tomas Ramberg

21 oktober, 2020 | journalist på Sveriges Radio, tilldelas Åke Ortmarks journalistpris.

Han får priset med motiveringen: ”I en turbulent samtid bidrar Tomas Ramberg med klarhet, kunskap och perspektiv. När han intervjuar eller analyserar får publiken svar.” Priset har instiftats till minne av journalisten, författaren och programledaren Åke Ortmark som avled 89 år gammal 2018.

Snezana Bozinovska

20 oktober, 2020 | Göteborgs-Posten, är en av tre journalister som kan vinna föreningen Pennskaftets Pennskaftspris på 10 000 kronor.

Hon kan vinna med motiveringen: "För att hon, som redaktör för GP:s grävgrupp, har lyft journalistiken och möjliggjort viktiga och hyllade granskningar, som 'Terrorn mot bönderna' och 'Guds utvalda skola'. Från kulisserna har hon arbetat med aktuella och uppmärksammade gräv-podden 'Systrar', där 16 flickor, kvinnor och transpersoner som köpts av män vittnar."
Övriga finalister:
Elinor Torp, Dagens Arbete/Leopard förlag: "För hennes hängivna fotarbete och oförtröttliga arbete med att granska arbetsmarknadens laglösa utnyttjande av människor. I sin senaste bok 'Vi, skuggorna' avslöjar Elinor Torp systemfel och ger röst åt några av samhällets mest utsatta."
Josefin Sköld, Dagens Nyheter: "Med ett språk som fångar läsaren, och för den röda tråden ända fram till sitt sorgliga slut, får Josefin Sköld ett helt land att både förstå och förfäras över samhällets misslyckande att skydda den utsatta flickan Lilla hjärtat. Reportaget har blivit Dagens Nyheters mest klickade någonsin."
Vem av de tre som vinner avslöjas på Pennskaftets årsmöte den 12 november.

Nyhetsbyrån Järva

15 oktober, 2020 | tilldelas Katarina Taikon-priset på 100 000 kronor av Stockholms stad.

Priset uppmärksammar och belönar människorättsförsvarare som genom sitt arbete stärker och skyddar de mänskliga rättigheterna i Stockholms stad. Nyhetsbyrån Järva får priset med motiveringen: "Nyhetsbyrån Järva är en ideellt driven webbtidning som förmedlar lokal journalistik från och om området Järva i Stockholm. Nyhetsbyråns ambition är att utveckla ett samarbete med Järvaborna och utbilda lokala reportrar.
Genom att lyfta fram röster från Järva och stimulera kvartersjournalistik bidrar Nyhetsbyrån Järva till att tillgängliggöra information och lyfta rösterna från medborgare som inte brukar höras eller synas i konventionell medier.
Nyhetsbyrån är ett ideellt och lokalt initiativ som ger möjlighet för Järvaborna att med egna ord skildra sin verklighet i Järva och därmed påverka berättelsen om området och dess invånare. Det är ett angeläget bidrag till en stärkt demokratisk dialog. Nyhetsbyrån Järva verkar därmed i samma anda som Katarina Taikon när hon initierade en tidskrift om rättigheter även för romer.
Nyhetsbyrån Järva är ett viktigt initiativ för demokratin, för det fria ordet och yttrandefriheten, för rätten för varje invånare och inte minst barn och unga att få höras och synas i vårt Stockholm och i vårt samhälle.”

Anders Wirdheim

15 oktober, 2020 | journalist och fågelexpert, Halmstad, har nominerats till WWF-priset Årets Miljöhjälte.

Motiveringen lyder: ”En sann folkbildare som sprider information om sitt stora livsintresse, fåglar och fågelskydd, på ett pedagogiskt sätt. efter att ha varit redaktör för Vår fågelvärld har anders fortsatt med fågelpodd, exkursioner, utbildningar och debattartiklar. Anders har också varit redaktör för Fågelåret och drivande kraft i den framgångsrika kampanjen Vinterfåglar inpå knuten.” Den 23 oktober tillkännages vinnaren.

Hans T Dahlskog

14 oktober, 2020 | bildredaktör och fotograf, har avlidit i en ålder av 83 år.

Hans närmaste är barnen Jonas och Susanna med familjer samt en stor krets av kolleger och vänner.
Hans Thure Dahlskog (han gillade att uttala hela sitt namn) växte upp i ett konstnärshem och fick från barnsben lära sig bildens språk och uttryck. Hela hans liv handlade om bildkonst, både den fotografiska och den målade. Men det var inom bildjournalistiken han var mest verksam.
Som 20-åring fick han anställning på bildbyrån Pressens Bild. Där, i Klarakvarteren, började hans fotografiska karriär som springgrabb till de olika tidningsredaktionerna för att presentera dagens bildskörd. Och det var där han lärde sig bildjournalistik och fick känna doften av trycksvärta.
Rent formellt hade Hasse anställning som bildredaktör men han hade alltid en kamera med sig vid olika reportageuppdrag och det var inte sällan han hittade den annorlunda bilden, som ingen annan såg.
Att vara bildredaktör innebar inte något stillasittande skrivbordsarbete. Hasse var en synnerligen rörlig och berest bildjournalist. Genom åren rapporterade han från 6 olympiska spel (en av hans bilder på Ingemar Stenmark i Lake Placid 1980 blev frimärke!), flera kungabesök i fjärran  länder och många andra långväga resor. Och på hemmaplan kunde man se honom fara iväg på sin ”reportagecykel” för att fotografera nere på stan, antingen det gällde ett specifikt fotouppdrag eller bara strosa omkring med kameran och hitta de vardagliga bilderna, vilket han var en mästare på.
Under 80- och 90-talen var Hasse sekreterare i yrkesföreningen Pressfotografernas klubb. I den rollen kom han i kontakt med hela fotografsverige. De flesta visste vem Hans T var – en hörnsten inom svensk pressfotografi.
Sina sista år bodde Hasse på Lindegårds profilboende i Bromma, inte långt från sitt barndomshem. Och kameran hängde med. Han fotograferade allt som hände på avdelningen; personalen, de medboende, måltiderna, sammankomsterna. Av detta gjordes en liten utställning, som nu hänger där på avdelning 2 B.
Hasse har sannerligen lämnat tydliga, minnesvärda avtryck.


Urban Brådhe
Jan Collsiöö
Jonas Ekströmer
Jacob Forsell
Bengt-Olle Nilsson

Nacka Värmdö Posten

12 oktober, 2020 | har utsetts till Årets gratistidning av Gratistidningarnas branschorganisation.

 Den får priset med motiveringen ”30 år av riktigt bra lokaljournalistik - vilken annan gratistidning kan skryta om det? Nacka Värmdö Posten fortsätter att årets alla veckor servera de över 150 000 Nacka- och Värmdöborna de senaste nyheterna, de bästa intervjuerna, de snyggaste bilderna, den mest aptitliga layouten och den mest livaktiga insändarsidan.”

Här är några andra vinnare:

Årets reportage Sport/Kultur: ”Leken blir allvar” av Johan Karlsson, Östra Sörmlandsposten, med motiveringen: ”Drömmar kan bli verklighet. Eller krossas till grus. Talang räcker inte alltid. Andra faktorer avgör om en 17-åring ska nå sina mål. Årets vinnare har visat på förutsättningarnas betydelse för om sagan ska få ett lyckligt slut eller inte. Och vikten av att lyfta in andra berättelser än de vanliga på sportsidorna.”

Årets reportage Samhälle: ”Arne måste sälja sina matlådor för att få fickpengar” av Ida Leveby Andersson (text och bild), Mitt i Bromma,  med motiveringen: ”Det slår till som en knytnäve i maggropen. Från rubrik och ingress till de sista brödtextraderna växer ilskan konstant. Myndigheternas oinskränkta makt över den lilla människan och ovilja att rätta till sina misstag får det att koka i läsaren.

Årets artikelserie: ”Kebabstället vräkt på grund av köttsaft på trottoaren” av Christoffer Röstlund Jonsson, Kungsholmen Direkt, ”Den infekterade tvisten ekade över hela Sverige. Det är något visst med en lokal artikel när man grävt fram något som ger eko över hela landet – i Rikspress. Konflikten hade alla ingredienser i en bra tidningsmeny – striden mellan kebabrestaurangen och bostadsrättsföreningen var… trestjärnig."

Årets korta artikel: ”Stolpjobbet som kostade över 250 000” av Ida Leveby Andersson, Mitt i, med motiveringen: ”Den mest effektiva journalistiken är kort och koncis. Och den absurda slutnotan för en stolpe på vift skildras därför på bästa sätt: kort och koncist.”

Årets grävjobb: ”Gustavsgården” av Charlotta Westling, Hanna Bäckman, Gustav Grändeby och fotografen Jenny Frejing, Nacka Värmdö Posten, med motiveringen: ”Att återvända till redan utgrävt område är ett underskattat grepp inom granskande journalistik. Den envetna rapporteringen om turerna kring kommunens största äldreboende visar dock att det lönar sig, och resultatet är ett imponerande grävjobb.”

Årets bild: ”Tomatdjungel ” av Håkan Persson, #Hälsingland, med motiveringen: ”För Kaw Wha kan steget från djungeln i Burma till djungeln i Bredänge tyckas långt, men strax utanför Järvsö har han hittat ”hem” för att odla grönsaker. I projektet ”Cirkeln i Järvsö” och bilden skildras två idag viktiga saker i samhället – närodlat och integration.”

Årets etta: Johnnie Lager (redigerare) och Pekka Pääkkö (fotograf), Mitt i Upplands-Bro, med motiveringen: ”En lysande citatrubrik visar hur gängvåldet nått in i folkhemmets vardagsrum – så konkret att det känns i magen. Perfekt matchad med bilden av maken vid kulhålet.”

Årets lokalsajt: Magazin24,  ansvarig: Henrik Hansson, med motiveringen: ”Lokalsajten som har mottot 'Alltid närvarande, nära dig' har funnits sedan starten 1999 parallellt med printtidningen Magazin24. En liten snabbfotad redaktion som rör sig likt en gerillatrupp över det lokala och regionala medielandskapet. Snabb, uppdaterad, nära läsaren och ständigt på jakt.”

Årets lokala insats: Tidningen 7, ansvariga : ägare och medarbetare på 7an, med motiveringen: ”Att en liten gratistidning i en mindre norrlandskommun år efter år genomför en gratiskonsert i svensk toppklass är inget annat än imponerande. Tidningen 7 uppvisar på detta sätt inte bara att man värnar om sin stad genom att ordna en årlig mötesplats och därigenom skapar lokal samhörighet, utan också att man som litet företag är beredd att gå utanför sin bekvämlighetszon och göra stordåd.”

 

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies