Leonidas Aretakis

2 oktober, 2023 | tilldelas Lars Vilks stipendium 2023.

Leonidas Aretakis är chefredaktör för Flamman, som i början av 2023 utlyste en satirtävling kring Turkiets president Erdogan och hans inblandning i Sveriges Natoprocess.

Juryns motivering:

Under en tid där yttrandefriheten i Sverige ifrågasätts har Leonidas Aretakis varit en välbehövlig vakthund. Tidningen Flammans satirtävling synliggjorde svassandet för Turkiets auktoritära president och den plötsliga tystnaden om hans brott mot det fria ordet. 

Huvudstadens konstmuseer erbjöds att visa karikatyrerna men försatte chansen.

Aretakis är en kandidat som arbetar i Lars Vilks anda.

Robin Gustafsson

FOTO: Ameer Al-Hasoon/SR 2 oktober, 2023 | blir ny kanalchef för P4 Sörmland.

Han ersätter Katrin Säfström, som går i pension efter fem år på posten.

Robin Gustafsson har jobbat på P4 Sörmland i sju år, de senaste åren som producent och arbetsledare, och tar över som kanalchef från och med den 30 oktober.

Kerstin Sedvallson

29 september, 2023 | har avlidit 84 år gammal.

Hon startade sin journalistiska karriär på Oskarshamns-Tidningen och började 1968 på Dagens Nyheter som kommunalreporter och jobbade sedan på teaterredaktionen, var uppskattad arbetsmarknadsreporter under lång tid och tjänstgjorde också som sommarkorrespondent i Tyskland och redaktionssekreterare på helgsatsningen Lördag Söndag. De sista åren på tidningen skrev hon om inredning i bostadsbilagan.

Martin Klevelid

27 september, 2023 | är ny reporter på SVT Nyheter Östs redaktion i Linköping.

Han har tidigare hörts i P4 Jönköping men också haft egen verksamhet där han producerat reklam- och musikvideor. 

Ola Larsmo

FOTO: Clara Lidström 27 september, 2023 | författare och litteraturkritiker, får utmärkelsen Torgny Segerstedts frihetspenna.

Han får utmärkelsen med motiveringen ”Med en kunnig, uppfordrande och modig röst visar Ola Larsmo, i sina såväl dagsaktuella som skönlitterära texter, på historiens närvaro i samtiden och att vi har en skyldighet att välja. För att han i Torgny Segerstedts efterföljd inspirerar oss att ta ställning för det fria ordet, mot rasism och förtryck”.

Frihetspennan tilldelas sedan 1996 varje år en framstående publicist som verkar i Torgny Segerstedts anda.

Marie Lundström

26 september, 2023 | P1 Sveriges Radio är en av de nominerade till radiopriset Guldörat i kategorin Årets intervju radio.

Övriga nominerade i samma kategori är Gunilla Nordlund, P1 Sveriges Radio, Karin Selldén, P4 Jönköping, Alexander Arvidsson, P4 Riks och Camilla Widebäck, P1 Sveriges Radio.

Nominerade till kategorin Årets intervju podd: Fördomspodden: Emil Persson), Oväntat besök hos Janne Josefsson, Moa Larsson: P3 Dokumentär Tjernobyl, Carl Tuleus: Tänk om, Lotta Bromé: Vem snackar med Lotta?

Alla nomineringar hittar du här.

Sven Gustavsson

25 september, 2023 | har avlidit vid en ålder av 65 år.

Han började 1995 arbeta på Dagens Nyheters sportredaktion. Innan dess var han sportchef på Gotlands Allehanda och reporter på Gotlands Tidningar.

Christel Valsinger

22 september, 2023 | är ny chefredaktör för Musikindustrin.

Hon har en bakgrund på Sveriges Radio P3 och har tidigare regelbundet skrivit för Musikindustrin, samt är också låtskrivare, producent och gitarrist.

Sakine Madon

FOTO: Elisabeth Ohlson 22 september, 2023 | politisk chefredaktör vid UNT, har utsetts till hedersdoktor vid samhällsvetenskapliga fakulteten på Uppsala universitet.

Anders Bäckström

FOTO: Sveriges Radio 21 september, 2023 | blir ny kanalchef för SR P4 Västerbotten.

Han kommer närmast från jobbet som Riksprogramchef för Område Norr på Sveriges Radio samt har tillika varit tf kanalchef för P4 Västerbotten sedan i juni.

Han efterträder Matti Lilja som nyligen tillträdde en tjänst där han arbetar  med säkerhets- och beredskapsfrågor inom Sveriges Radio.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies