Värmlands museum

Utställningar 1 sep, 2020 - 6 jan, 2021

Värmlands museum i Karlstad visar en utställning med dokumentärt foto av Dorothea Lange från den amerikanska landsbygden under den stora depressionen på 1930-talet. Utställningen pågår mellan den 1 september och den 6 januari.
Till den 15 november visas också utställningen Och tiden blir… ett förunderligt ting med dokumentära foton av Sune Jonsson.

Hasselblad Center

Utställningar 17 sep, 2020 - 17 jan, 2021

För att fira 40-årsjubileet av Hasselbladpriset visas verk av samtliga pristagare, från första mottagaren Lennart Nilsson till 2020 års vinnare Alfredo Jaar i utställningen Hasselblad Award 40 years – Celebrating Photography  på Hasselblad Center i Göteborg fram till den 17 januari nästa år.

Fotografiska i Stockholm

Utställningar 30 sep, 2020 - 31 jan, 2021

Fotografiska i Stockholm visar den brittisk-liberianska konceptuella konstnären Lina Iris Viktors utställning Dark Testament till den 31 januari nästa år. Hon kombinerar fotografi, måleri, performance och skulptur med urgamla förgyllningstekniker. Ett utmärkande drag är hennes rituella användning av 24 karats bladguld. Hon använder ofta sin egen kropp i sina figurativa verk.

Hälsinglands museum

Utställningar 17 okt, 2020 - 30 jan, 2021

Hälsinglands museum i Hudiksvall visar Johan Bergmarks utställning Let there be rock mellan den 17 oktober och den 30 januari nästa år. Fotoutställningen följer artistvärlden över ett kvarts sekel i frysta ögonblick från scenen och i porträtt. Några nya porträtt som museet beställt ingår: Ulf Stureson, Per Persson, Thore Härdelin och Samantha Ohlanders.

Etnografiska museet i Stockholm

Utställningar 21 okt, 2020 - 6 dec, 2020

Etnografiska museet i Stockholm visar utställningen Ester Blenda i Kamtjatka till den 6 december. Följ spåren av Ester Blenda Nordström, författare och pionjär inom undersökande journalistik, som för snart 100 år sedan gav sig av till Kamtjatka i Ryssland. Med originalbilder och dikter ur Etnografiska museets samlingar visas hennes resa till östliga Rysslands utkanter.

Arbetets museum

Utställningar 21 okt, 2020 - 10 jan, 2021

Arbetets museum i Norrköping visar utställningen En ovanlig vardag till den 10 januari nästa år. Sedan vårvintern 2020 har SVT Nyheter Öst dokumenterat coronapandemin genom att samla in bilder och filmer från tittarnas vardag. Nu visas ett urval i museet som en pop-up-utställning i årets Dokumentärfotosalong. Utställningen varvar allmänhetens ögonblicksbilder med foton av frilansfotograf Jeppe Gustafsson.
Dokumentärfotosalongen är en årligen återkommande satsning där bilder från professionella fotografer och amatörer från hela Sverige samlas.

Abecita konstmuseum i Borås

Utställningar 22 okt, 2020 - 17 jan, 2021

Abecita konstmuseum i Borås visar Benjamin Nørskovs utställning EPA Sverige mellan den 22 oktober och den 17 januari nästa år. Han har rest runt i Sverige för att möta och fotografera en generation av EPA-ägare.
Samtidigt pågår en utställning med flera olika projekt av Tunbjörkstiftelsens pristagare Elin Berge, som Awakening, Slöjor, Drottninglandet och Kungariket
Man kan även se porträtt- och reklamfotografen John Hagbys utställning Brev till mitt yngre jag. Han ville försöka fånga äkta känslor i sitt fotografi, få människor att visa sitt inre i ett nära möte med kameran. Han lät dem läsa upp sitt brev högt framför kameran.
Patrik Wennerlunds utställning Lofoten Hongkong visas också på konstmuseet under den här tidsperioden. Han visar landskap med stora kontraster i intressanta variationer. Det är former, mönster och strukturer som markerar både skillnader och likheter i de olika landskapen.

Sundsvalls museum

Utställningar 3 nov, 2020 - 3 jan, 2021

Sundsvalls museum visar Åke Ericsons utställning Non Grata till den 3 januari nästa år. Non Grata (icke önskvärd) skildrar livssituationen hos några av de tolv miljoner romer som bor i Europa. Åke Ericsons mål med fotoserien är att gå bortom klichébilden av romerna.

Galleri Format i Malmö

Utställningar 3 nov, 2020 - 12 dec, 2020

Galleri Format i Malmö visar utställningen The Path of a Falling Leaf (bilden)mellan den 20 november och den 12 december. Elva konstnärer som läser sitt sista år på Konstnärligt masterprogram i fotografi vid HDK-Valand i Göteborg ställer ut.
Till den 8 november pågår utställningen Soft Layers av Kristina Bengtsson och Michala Paludan.

Landskrona foto

Utställningar 13 nov, 2020 - 15 jan, 2021

Landskrona foto visar den amerikanska fotografen Liz Nielsens utställning Interdimensionella landskap utomhus på Järnvägsgatan i centrala Landskrona fram till mitten av januari nästa år. Hon bygger sina egna "negativ" genom ett komplext arrangemang av transparenta och opaka lager som hon sedan exponerar i ett analogt färgmörkrum genom att belysa det ljuskänsliga papperet med en mängd olika ljuskällor.

Värmlands museum

Utställningar 23 nov, 2020 - 31 jan, 2021

Värmlands museum i Karlstad håller i nuläget stängt till den 10 december. Men en kommande utställning är den sverigefinska dokumentärfilmaren Aija Svenssons Människor på skogen som i nuläget är planerad att visas till den 31 januari. Hon har besökt människor som befolkat finnskogen på nytt.

Tomelilla konsthall

Utställningar 23 nov, 2020 - 10 jan, 2021

Fram till den 10 januari visar Tomelilla Konsthall One Picture at a Time, en retrospektiv utställning med fotografen Gunnar Smolianskys stillsamt poetiska skildringar av vardagslivet.
Under samma period visas även Cigarrhandlarens brorson – Lars Grönwall retrospektiv.

Västerbottens museum

Utställningar 23 nov, 2020 - 28 mar, 2021

När Västerbottens museum öppnar igen går det att se utställningen Yttrandefrihetens gränser, som är planerad att pågå till den 28 mars. Den handlar om vikten av att olika röster kommer till tals, men också om svårigheter som kan uppstå. (Planerad  öppning av museet den 8 december.)

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies