Varför släpptes Avpixlat in i mediernas finrum?

25 september, 2014

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det senaste decenniet har Sveriges publicister våndats över hur Sverigedemokraterna ska behandlas.

Först ignorerades partiet, varpå de med buller och bång kom in i riksdagen. Den nya strategin verkar ha varit att behandla dem som alla andra partier – utan att granska dem nämnvärt.

Här har Expressen varit ett stort och viktigt undantag, då de under valveckan kunde visa att ett 15-tal SD-representanter så grovt brutit mot partiets nolltolerans mot rasism att de blev uteslutna och inte fick företräda partiet på diverse förtroendeuppdrag. Sverige­demokraterna svarade med att portförbjuda Expressen från valvakan.

Samma kväll pratade en journalistpanel i Sveriges Radios valvaka om hur valrörelsen varit och varför SD gått framåt. Tre var ganska väntade: Karin Petter­sson från Aftonbladet, Peter Wolodarski från Dagens Nyheter och Tove Lifvendahl från Svenska Dagbladet. Den fjärde var Mats Dagerlind från Avpixlat!

I sin strävan att behandla SD som alla andra tillåter man alltså deras husorgan att vara med i samma panel som tre av Sveriges viktigaste och mest seriösa politiska journalister.

Det är fullständigt orimligt av tre orsaker.

• Publicistiskt är inte Avpixlat en tidning som alla andra utan en rasistisk och hatisk nätpublikation. Då ska den inte heller behandlas som likvärdig de övriga tidningarna.

• Upplagemässigt är inte heller Avpixlat en tidning som Aftonbladet, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Enligt Avpixlats overifierade mätningar har de ungefär 200 000 unika läsare i veckan. Aftonbladet har ungefär hundra gånger så många unika besökare i veckan – ungefär 21,5 miljoner läsare. DN och SVD har också mellan 10 och 30 gånger så många läsare. Därför ska inte Avpixlat heller behandlas som om de är lika stora som dessa tidningar.

• Det som upprör mig mest är att den tidning som granskat Avpixlat och SD inte bara portförbjöds från SDs valvaka, utan uppenbarligen också från SRs panel som släppte in Avpixlat. Vad finns det annars för orsak till att inte Expressen hade en representant i panelen?

I sitt försök att behandla alla lika har Sveriges Radio gett Avpixlat ett gigantiskt och oproportionerligt reklamutrymme, vilket naturligtvis uppmärksammas på Avpixlat.

”Det tillhör inte vanligheterna att Avpixlat får slå sig ned i en expertpanel i public service i så ’fint’ sällskap som Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski” skriver de på sin sajt.

Sverigedemokraterna är i dag ett parti med 13 procents väljarstöd och det är dags att vi journalister börjar behandla partiet som alla andra. Inte bättre, men inte heller sämre. Av rent publicistiska orsaker bör fler ta efter Expressens exempel och hårdgranska partiet. Inte för att sätta käppar i hjulet för partiet, utan för att här verkar finnas massor med nyheter att hämta.
                                                           Anders G Bergquist
                                                           journalist

 

SVAR:

I Sveriges Radios valvaka i söndags var ambitionen att ha kommentarer från hela det politiska fältet. Eftersom det tidigt, långt före valdagen, stod klart att SD skulle gå starkt framåt var det också viktigt att ha en representant som kunde resonera från en sverigedemokratisk utgångspunkt. Vi valde då att bjuda in Mats Dagerlind, numera ansvarig utgivare för Avpixlat. Han deltog under några minuter i en sändning som var drygt sex timmar lång.

Vi inser att det var fel och ogenomtänkt att i det här sammanhanget bjuda in en representant för Avpixlat.

Avpixlat har tidigare uppmanat sina läsare att förfölja journalister (http://www.journalisten.se/nyheter/avpixlat-uppmanar-till-drev-mot-journalister) och anslöt sig först under sommaren 2014 till det pressetiska systemet genom att låta Dagerlind bli ansvarig utgivare. Vi vill poängtera att Dagerlind var inbjuden som vår gäst och ansvaret enbart är vårt. Vi ber om ursäkt för att vårt omdöme brast.

Chefen för Expressen ledarsida, Anna Dahlberg, deltog vid flera tillfällen i Sveriges Radios valvaka. Dock tidigare under kvällen och inte samtidigt som Mats Dagerlind. Antydan om att Expressen inte skulle varit välkomna i Sveriges Radios valvaka på grund av deras publi­ceringar är helt befängd.
                                                        Magnus Westberg
                                                        producent Sveriges Radios valvaka
                                                        Anne Lagercrantz
                                                        Ekochef

 

Mats Dagerlind svarar på ovantående debattartikel och svar här.

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Marre tors, 2014-09-25 15:17

Hur menar Bergquist? SD skall inte behandlas sämre än andra partier, men man skall inte tillåta sverigedemokratiska perspektiv ens i debatter om partiet? Han vill istället ge detta utrymme till en kvällstabloid som bedriver hetskampanj mot partiet i samarbete med dömda kriminella vänsterextrema våldsverkare?

Och vad gör SR?M Jo, de kryper och ber underdånigt om ursäkt för att man denna enda gång låtit någon få företräda SDs perspektiv på partiet....? Fullkomligt bisarrt!

Inlagt av Tomas Gilså tors, 2014-09-25 17:19

I artikeln står att Aftonbladet.se har 21,5 miljoner läsare i veckan.

Om vi räknar med att det finns nio miljoner svenskspråkiga i Sverige, fem miljoner norrmän som kan läsa svenska och trehundratusen svenskspråkiga finnar. Då har Aftonbladet varje vecka lyckats locka ytterligare 7,2 miljoner läsare.

Jag läser Aftonbladet.se snudd på varje dag, fast jag tvivlar på att det ens finns 21,5 miljoner svenskspråkiga människor i världen.

Med vänlig hälsning
Tomas Gilså

Inlagt av Anders G Bergquist fre, 2014-09-26 08:41

Det är bra att ni inser att det var fel och ogenomtänkt att bjuda in Dagerlind till panelen. Jag hade inte haft några problem om ni intervjuat honom om samma fråga, men att sätta honom i panelen gav märkliga signaler.
Jag vet att Anna Dahlberg var med under kvällen, men jag misstänkte att Dagerlind inte ville sitta i samma panel. Skönt att jag hade fel i denna misstanke.
För övrigt var det första gången jag hörde en valvaka i radio, och förutom Dagerlind var det en fantastisk sändning!
MVH
Anders G Bergquist

Inlagt av Tomas Eriksson fre, 2014-09-26 12:10

Hej,

Många fel här...

Som regelbunden läsare av Avpixlat ser jag aldrig några rasistiska eller hatiska artiklar. Däremot en hel del propaganda. Rasistiska kommentarer har jag också sett, men de raderas alltid av moderatorn.

SD portade Expressen på grund av deras samarbete med en kriminell organisation, inte på grund av publikationen.

Avpixlat har inte uppmanat att förfölja journalister, utan endast att granska dem med samma metoder som journalister använder.

Och ni påstår att Aftonbladet har 21,5 miljoner unika besökare i veckan. Var är er rimlighetskontroll?

Lögner som dessa blir bara pinsamma och lär bara locka fler väljare till SD.

/Tomas

Inlagt av J-sson fre, 2014-09-26 17:51

Fullständigt självklart att Mats Dagerlind medverkade. Anders G Bergquists syn på Avpixlat delas av en allt mer krympande skara.
Vad gäller Expressens "granskningar" så liknar de hur man behandlar människor i diktaturer, helt ovärdiga en demokrati.
En sak till, det bör inte finnas några "finrum" , vare sig i media eller politiken.
Ger obehagliga associationer till slutna rum och hemliga uppgörelser. Såna har vi sett nog av.
Med tanke på debattklimatet inom SJF känns det skönt att man lämnat både förbundet och den långsamt döende dagspressen bakom sig. Trist, men sant. Trist därför att folk behöver journalister, men sant för att aktivisterna tagit dess roll i dag.

Inlagt av Anton Halldin mån, 2014-09-29 06:10

Jag anmälde detta till granskningsnämnden dagen efter valvakan. Här är min anmälan.
//
Utveckla varför du vill få programmet eller inslaget prövat:
-ett inslag i årets valvaka i radions p1 var en medverkan av ett antal chefredaktörer för de större dagstidningarna i sverige, inbjudna för att kommentera rösträkningen. de kommenterande gästerna under kvällen och natten roterade, men under denna programpunkt var en representant för det invandrarfientliga "avpixlat" inbjuden. en uttalad rasist fick i sällskap med chefredaktörerna verka som professionell politisk kommentator. jag anmäler händelsen för jag tycker att sr inte visat journalistisk integritet under inslaget och för att sr varit partisk mot invandrarfientlig politik genom att bjuda in representanten för avpixlat i detta sammanhang.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies