Sveriges Radio dumpar produktionsvillkor!

20 mars, 2012

Öppet brev i samband med Sveriges Radios bolagsstämma den 26 mars 2012. Till bolagsstyrelsen, VD Mats Svegfors och vice VD Cilla Benkö.

Som public service-företag och granskare av samhälle och arbetsmarknad borde Sveriges Radio kunna garantera att det egna innehållet produceras under schyssta villkor. Istället tillhör medieföretaget ett av de värsta när det gäller upphovsrätt, anställningstrygghet och arvoden till externa medarbetare.
 

Bland medieföretag finns en ökande tendens att kringgå arbetsrätten genom att kräva att medarbetare startar firma för att få stanna kvar i företaget. Här tillhör Sveriges Radio de värsta. Företaget vill knyta duktiga medarbetare nära till sig genom att kräva att de arbetar under anställningsliknande förhållanden. Men utan att ta ansvar i form av exempelvis anställningstrygghet, sjuklön och tjänstepension.

Upphovsrätten är grunden för journalistens trovärdighet. Den garanterar att upphovsmannen har kontroll över och kan stå för sitt material inför intervjupersoner och allmänhet. De rättigheterna vill Sveriges Radio ta ifrån sina frilansmedarbetare. Programavtalet som de pressas att skriva under innebär att en intervjuperson som ställer upp för exempelvis Dagens Eko måste vara beredd på att höra sin egen röst i helt andra program, att reportage kan klippas om och repriseras under obegränsad tid och även säljas vidare till andra företag.

Enligt Sveriges Radios egen avsiktsförklaring är de externa producenterna viktiga, då de bidrar till att ”vitalisera och utveckla programverksamheten”. Men man är inte beredd att betala. Arvodesnivåerna skiljer stort mellan olika redaktioner och ligger på de flesta håll oerhört lågt. I brist på andra köpare av radiojournalistik utnyttjar Sveriges Radio sin ställning för att pressa priserna. På sikt utarmar detta möjligheterna att arbeta som professionell radiofrilans.

Den 26 mars håller Sveriges Radio bolagsstämma. Vi frilansar inom Journalistförbundet och Journalistklubben vid Sveriges Radio vill veta vad bolagsstyrelsen och vd tänker göra för att säkerställa att företaget tillämpar schyssta villkor. Villkor i nivå med vad allmänheten kan förvänta sig av ett ledande public service-företag.
Åsa Ohlsson
ordförande
Frilans Riks

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Kallan tis, 2012-03-20 13:54

Det är väl självklart att Sveriges Radio utnyttjar sin monopolställning. Lösningen är inte att tigga hos Sveriges Radio utan att kräva att public servicemonopolet bryts. Med fler aktörer på marknaden kan de externa producenterna välja den köpare som erbjuder bäst villkor.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies