Roa eller oroa - det är frågan

18 december, 2013

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Sveriges Televisions chef Eva Hamilton har inlett marschen mot att avveckla regionala nyheter i TV. Det mesta skall ledas över till webben. Samtidigt omplaceras stora delar av personalen i norr till Sveriges sydligaste tredjedel.

Nyhetsutredningen kommer med sitt förslag i februari. Men det resultat den fått direktiv att komma fram till har redan börjat genomföras. En ny redaktion i Södertälje är utlovad.

Ska man kalla det för operation ”filttofflor” tro? Det gäller att se till att ägarnas folkvalda representanter inte väcks. På känt manér lanseras det hela därför som en förbättring.

I DN den 21 oktober tillkännagav Hamilton upptäckten av vita fläckar i Sverige. Måhända kollapsade persiennen i något av chefsmodulens fönster? De vita fläckarna hade annars varit lätta att identifiera långt tidigare.

Många av dessa ligger inom bekvämt räckhåll för några av de nyhetsredaktioner Hamilton är högsta chef för. Rosengård, till exempel, finns 13 minuters väg från hennes redaktion i Malmö – Husby så där 20 minuter från ämbetsrummet. Så det vita får väl mest ses som bristande arbetsledning.

Operation fäfot är Hamiltons medicin. Två tredjedelar av landet skall börja tömmas på journalistik. Till de andra vita fläckarna skall läggas en gigantisk ny. Flyttlassen skall rulla mot Sveriges sydligaste tredjedel.

Ridån går ner för de regionala nyheterna. Någon studio skall inte längre finnas. Identifikation och egenart skall bort. Namn skall bytas, sändningar kortas. Krångelpellar som vill gräva, granska och skapa sammanhang hänvisas till webben. Om tid finns, vill säga, för webbmålet blir femton uppdateringar per dygn. Vare sig något har hänt eller inte.

Man behöver knappast vara stövare för att följa spåret mot slutmålet. Lite blåljus norr om Uppsala. Och möjligen lite twitter i snåren. Bilden av verkligheten skall skapas i Hamiltons korridorer. Den centralistiska agendan får inte utmanas.

Samtidigt accelererar tillväxt av mellanchefer, planeringsmöten, ledningsgrupper, styrkort och mallningar. Byråkratin sväller och i en hårt styrd struktur silas direktiven ner till golvnivå – förföriskt utspökad i en terminologi av öppenhet, inspel och bollplank.

Ett Sverige fyllt av vita fläckar. Javisst, de är otaliga. Både vad gäller innehåll, ämnen, närvaro, vilka som granskas och vilka som får komma till tals. Fräscht och fint?

Hoppas man att verkställande direktören är beredd att kolorera lite, så blir man besviken. Att inga pengar finns, är mantrat i nyhetsutredningen. Så vart har svenska folkets 4,1 miljarder tagit vägen?

Det handlar om prioriteringar. Skall SVT oroa makthavarna
– eller roa de maktlösa? Hamilton har satt ner foten. Nyheter får inte inkräkta på lekar, luxuösa frågesporter, sång, matlagning och soffmys.

För oss som ser public service som ett demokratiprojekt är situationen mer problematisk än någonsin, med den sorgliga utvecklingen på övriga mediemarknaden. Och nu hakar alltså SVT på i bakhasorna på TV4. Tidpunkten för abdikation är illa vald. De regionala nyheterna från olika landsdelar ska bökas ihop i några få studio­fabriker – med några timmars tidigare pressläggning som konsekvens. Var detta sker spelar ingen roll, enligt ledningen. Programledare är som tryckpressar eller servrar. Var de sitter är ointressant. Rapport, sänt från Calcutta kanske?

Tittarna i Norrland pytsar in en halv miljard om året. Vad tycker de om att få opersonliga, inaktuella programsnuttar på tre, fem eller sju minuter i gengäld?

Webben är framtiden deklarerar SVT-ledningen och är därmed beredd att låta vilket barn som helst åka ut med badvattnet. Och tablålagda regionala nyheter tycks bli första offret. Därmed offrar man ett av SVTs flaggskepp med sådär 800 000 tittare. Och en tittning som ökat med sådär 20–30 procent de senaste fem åren (oktober 2008 mot oktober 2013).

Fel folk, enligt ledningen. Gruppen 65-plus räknas inte. Att även yngre börjar titta efter fyllda 40 tycks mer ses som en anakronism i de höga boningarna.

Att också satsa på webben är förstås självklart. Att själv kunna bestämma repristiden för missade program är uppskattat. Men inget skymmer det faktum att regionala nyheter ännu är en dvärg på webben. Tablålagt är vi en jätte.

Och vill SVT verkligen ha en sats­ning på webben fordras in­sa­­ts­­varor, personal och ett fung­erande publiceringssystem. För närvarande handlar regionala nyheter om hur man får in fyra elefanter i en Folkvagn – när en elefant dessutom inte vill.

Tvärtom, tycks vara Hamiltons ledstjärna. Matlagningsprogram när folk stoppar i sig allt mer hel- och halvfabrikat. Och webben – när folk tittar på TV.

Gärna demokrati, kanske man kan sammanfatta. Bara det är billigt.
                                                                           Tomas Tiberg
                                                                            Mittnytt, SVT

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Anna Gustin sön, 2014-01-05 21:56

OM medborgarna skulle få vara delaktiga i dessa viktiga beslut…så skulle man kunna förslå avsked för alla med Hamiltons lönenivå. Minska antalet matprogram och klapp-och klangprogram för vuxna. Ta TV2:s Nyhetsprogram och slå ihop med TV1. Enda anledningen att Nyheterna på TV2 kom till var för att TV1 skulle ha lite konkurrens…med alla mängder av kanaler idag har de för länge sen spelat ut sin roll som "lite konkurrens".
OM det finns några fria media kvar och några modiga journalister så får vi hoppas att de rapporterar om den begynnande direktdemokratirörelsen som växer i Sverige som vill se ett nytt politiskt system (inte nytt parti) utan ett verkligt demokratiskt system där medborgarna får mer att säga till om MELLAN valen. I varenda kommun kommer det då behövas lokal media som hjälper medborgarna att se var deras skattepengar går, vilka nya förslag som kommer upp osv.
Det är 92 år sen vi hade en rösträttreform och fick Allmän rösträtt. Nu har det gått 92 år sen dess och vi har de senaste 20 åren haft "hemdatorer" och kunnat gå till biblioteket om vi behövt en dator. Medborgarna har sprungit förbi politikerna. Massor av medborgare vet mer om världen än partipolitikerna. Framför allt vet medborgarna bättre om sina egna livsvillkor och vad som behövs i sitt samhälle än partipolitikerna. Därför behöver vi en ny rösträttsreform! Måtte medborgarna få kännedom om detta under 2014…så att vi kan börja diskutera var vi kan spara riktigt stora pengar…på såna som Hamilton tex. Människor måste ha arbeten…men samhället behöver inga uppblåsta självgoda individer som snörper livsluften för det verkligt viktiga. Bort med dem!
http://www.friatidningen.se/artikel/113025

Inlagt av Piotr Szybek sön, 2014-01-05 22:38

det var det jävligaste. Jag börjar nyhetstittandet 19.15 med SYDNYTT. Därefter börjar Rapport - och ofta med samma material som varit i Sydnytt. Ni som tittar på ABC o dyl måste väl ha upplevt samma? Vilket betyder bara att TV blir tömd på nyhetsmaterial.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies