Public service måste skärpa sig

22 mars, 2017

Visst lever vi i intressanta tider. Inte minst medialt. Här har vi fått en ny nyhetssajt, 24Uppsala.

Innehåll: en massiv satsning på polisnyheter (lätt att komma över, blir läst, kostar inget). Och ett eget undersökande reportage om att en ”stor mängd personer” tänker ta saken i egna händer och rensa upp runt stationsområdet. Och gissa vad som ska rensas? Invandrarungdom, får man förmoda.

Allt påhejat av omodererat kommentarsfält, med uppmuntrande tillrop som i princip kan kokas ned till ”jag ansluter mej, tala bara om när” eller ”på tiden”, ”ut med dräggen”. På frågor om källor och vad som menas med ett stort antal, tiger sajtens ansvarige utgivare.

En illustration av hafsig, slarvig och vinklad journalistik. Nu ledde den inte till vad kritikerna fruktade, skapandet av en faktisk lynchmobb. Men ändå. Det är viktigare än någonsin att stå upp för den goda journalistiken. Att stödja genom att prenumerera på seriösa tidningar och informera sig via pålitliga nyhetskanaler.

Public service har varit min arbetsplats och dagliga kunskapskälla. Men på senare tid har jag undrat hur väl rustade gammalmedierna är för den nya världen.

Den så kallade debatten mellan Emanuel Karlsten och Joakim Lamotte om Tim Pools Rinkebybesök är ett exempel. Om man bjuder in en person med läggning åt rallarsvingar är det viktigt att ha beredskap om det går överstyr. Men nej. Man kom sig inte ens för att dra ned regeln i mixerbordet när debatten gick över i skrik, förtal och smädelser.

Några dagar senare är det dags igen. I den viktiga frågan om mässlingsvaccin, ställs en självlärd som inte vaccinerar barnen mot läkarvetenskap. Det hade varit hederligt om hon åtminstone försetts med varningstext – en enkel titt på hemsidan är upplysande.

En annan metod är kritiska frågor, typ ”Vilka källor har du för detta påstående?” eller ”Hur kan du ge medicinska råd utan utbildning?” Men här lämnas lyssnarna i sticket.

Kort sagt gammelmedier och public service, jag fortsätter att tro på er och försvara er, men ni får banne mej göra bättre ifrån er!
                                                                Tina Zethraeus
                                                                 frilans

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Martin Persson fre, 2017-03-24 11:02

Hej Tina,

Tack för din synpunkter. Vi har i både Sveriges Radio och Journalisten svarat på frågor om artikeln. På grund av källskyddet kan vi inte berätta mer detaljerat om våra källor, men naturligtvis har vi kontrollerat trovärdigheten. Uppgifterna är bekräftade av flera av varandra oberoende källor.

Detta är en del i en stor artikelserie om oroligheterna i Uppsala där vi har pratat med politiker, polis, socialtjänsten med flera. Vi har även gjort en uppföljning där två personer ur grupperingen ställde upp i en tv-intervju. I intervjun ställs flera kritiska frågor, och det nämns att det handlar om 40-50 personer som är med i grupperingen.

Med vänlig hälsning

Martin Persson
Nyhetschef, 24Uppsala.se

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies