Politiserade nyheter i FK

1 april, 2014

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Olycksfall i arbetet eller trendbrott? Frågan föranleds av Falu Kurirens (Mittmedia) förstasida måndagen den 24 mars, som till större delen upplåts till lanseringen av en märklig hybrid mellan ledare och nyhetsartikel signerad tidningens politiske redaktör, Jens Runnberg.

Texten handlar om Falu kommuns beslut att återta driften av äldreboendet Korsnäsgården från det kritiserade privata vårdbolaget Carema. Genom att intervjua tre anställda där tycker sig Runnberg ha täckning för rubriken ”Allt var bättre förr”.

Utan att ta ställning i sakfrågan bör påpekas att det inom svensk press i allmänhet, och liberal press i synnerhet, finns en uttalad ambition att hålla ”manegen” ren från politiserade nyheter. Enkelt uttryckt svarar nyhetsredaktionen för ett så objektivt textunderlag som möjligt, som det sedan är upp till ledarredaktionen att dra ideologiska slutsatser av. Det är en bra ordning, som gynnar såväl pressens trovärdighet gentemot medborgarna som demokratin.

Även i detta fall finns dessbättre en seriös nyhetstext med politikerintervjuer och bakgrundsfakta. Problemet är att den presenteras som ett bihang till Runnbergs hybrid, och inte bevärdigas ett omnämnande på förstasidan. Alltså tvärtemot nämnda principer.

Om det handlar om ett olycksfall i arbetet får vi hoppas att detta inte upprepas. Om det däremot rör sig om ett trendbrott, att FK rivit skiljemuren mellan nyheter och kommenterande text, finns anledning till oro. Politiserade nyheter hör som bekant hemma i mer totalitära sammanhang.
                                                                                     Hans Nordén

Svar från Jens Runnberg:

Nordén verkar tycka det ska vara uteslutet att en krönika på ledarsidan toppar ettan. Det tycker inte jag. Kritiken är också fel i sak.

Förstasidesrubriken utgörs av ett citat, tydligt utmärkt av citationstecken. Det är inte jag som sätter förstasidesrubriker och behöver täckning för dem, det torde Hans Nordén känna till efter sina år på tidningen. Det är de intervjuade personerna på bilden som citeras. Citatet är korrekt.

Nyhetsredaktionens artikel är både nämnd i ettapuffen och i upplysningen till läsarna om var fortsatt läsning inne i tidningen återfinns. Det är alltså helt fel att nyhetsredaktionens arbete "inte bevärdigas ett omnämnande".

Påståendet om att texten är en "hybrid" förstår jag inte heller - krönikor baserade på intervjuer, med tydligt varudeklarerade intervjuare har förekommit på ledarsidan i många år. Ledarredaktionens vinjettering är kristallklar på första uppslaget i tidningen. Lika klar är nyhetsredaktionens vinjettering på nyhetsuppslaget. Ingen skiljemur är riven.
                                                                                Jens Runnberg
                                                                                politisk redaktör
                                                                                Dalarnas Tidningar

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies