Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet. FOTO: Tor Johnsson

”Om Ager-Hanssen håller sig borta från mediebranschen är jag nöjd”

28 juni, 2019

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Äntligen har Metros ägare Christen Ager-Hanssen sagt det första insiktsfulla på länge: ”Jag har släppt Metro helt. Jag jobbar inte med Metro idag, jag kommer inte att jobba med Metro i framtiden.” Jag hoppas av hela mitt hjärta att han håller sig borta från mediebranschen för alltid.

Om man ska ge sig in i mediebranschen som ägare, vd eller chef behöver man både förstå medier, journalistik och journalister. I mina ögon har Ager-Hansen inte förstått något. Man behöver också värna det fria ordet, gilla högt i tak och stå upp för yttrandefriheten. De ord som Ager-Hansen uttryckt idag om de anställda på Metro visar att han inte värnar något av detta.

Att kalla medarbetare illojala för att Expressen råkat få nys om att lönerna inte är på väg in på kontot som vanligt är under all kritik och visar en så stor brist på förståelse för journalistik att det är skrattretande. Han skyller dessutom Metros dåliga resultat på medarbetarna! Om inte de lojalt hade ställt upp och kämpat de senaste månaderna hade Metro försatts i konkurs för länge sedan.

En ägare i mediebranschen kan inte vara så känslig att han inte tål debatt, kritik eller åsikter. Då är det bättre att han håller sig långt bort.

Ager-Hansen säger att han är en tech-kille. Jag tror egentligen inte att tech-branschen heller behöver en ”kille” som honom, men så länge han håller sig borta från mediebranschen och väldigt långt borta från våra medlemmar är jag nöjd. Kanske verkar det bli så, för han säger själv: ”vi kommer inte att jobba med att äga och utveckla mediebolag i Sverige i någon större grad.” Tack och lov för det.

Ulrika Hyllert
ordförande i Journalistförbundet

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies