Okunnigt när Manning
kom ut som kvinna

23 augusti, 2013

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

När Chelsea (tidigare Bradley) Manning i ett uttalande den 22 augusti bekräftade att hon är transperson och kvinna blev det tydligt att medvetenheten om transfrågor inte var tillräcklig på svenska redaktioner.

 

SvD:s Tobias Brandel skrev ”När transsexuella medverkar i massmedier är policyn, i alla fall i svenska medier, att låta dem själva bestämma hur de ska omnämnas. Som reporter frågar jag vad vederbörande vill bli kallad – hon, han eller kanske hen. Och respekterar det”. Ändå använde såväl SvD som DN, Expressen och SVT manliga pronomen i nyhetsrapporteringen om Manning.


SVT.se publicerade till en början en respektlös ordvits som samtidigt spreds via Twitter. Senare bad SVT om ursäkt för detta.
Niklas Svensson, politisk reporter på Expressen, ifrågasatte på Twitter att Manning ens var transperson och spekulerade i om det bara var ett sätt att få komma till ett kvinnofängelse. Han tog senare tillbaka kommentaren.

På flera håll förekom formuleringar där man rörde ihop upplevt kön, biologiskt/kroppsligt kön och juridiskt kön. Manning vill inte ”bli kvinna” eller ”byta kön”; hon upplever att hon redan är kvinna, hon vill genomgå könskorrigerande behandling för att hennes kropp bättre ska stämma överens med hennes upplevda kön och så vill hon förstås att hennes upplevda kön erkänns juridiskt (vilket man möjligen kan kalla ett könsbyte: när könet byts ut i folkbokföringsregistren).

Som journalist har man en maktposition. Allmänheten använder tidningar, radio och tv som kunskapskällor och därför är det viktigt att allt som skrivs och sägs är korrekt. Om en journalist använder manligt pronomen om en transperson som uttalat att hon är kvinna är det inte bara respektlöst mot den enskilda personen. Det är också ett ställningstagande för dem som vägrar att använda transpersoners rätta pronomen och försämrar därmed situationen för en redan utsatt grupp. Dessutom distanserar redaktionen sig från alla läsare/tittare/lyssnare som är transpersoner, är vänner till transpersoner, känner solidaritet med transpersoner eller är insatta i hbtq-frågor.

Jag var i kontakt med flera journalister under kvällen och fick uppfattningen att de flesta tyckte att frågan var viktig och var beredda att gå över till kvinnligt pronomen i framtida artiklar om Manning. Jag hoppas att journalister också tar tillfället i akt att läsa på om transfrågor och hbtq-frågor, för att höja kunskapsnivån på redaktionerna.

PM
reporter och redigerare
(Skribenten har bett att få vara anonym men namnet är känt av redaktionen)

SVT har sedan reaktionerna uttalat att de respekterar individens rätt att själv få definiera sig som man eller kvinna. Se här

 

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Leif Andersson lör, 2013-08-24 07:42

En man kan aldrig bli en kvinna, hur starka vanföreställningar han än har om saken. I bästa fall kan han bli en han med en imitation av kvinnliga könsdelar. Inte heller är/blir man kejsare Napoleon bara för att man i själ och hjärta verkligen tror det och lagstiftare jamsar med och utfärdar id-kort i enlighet med vanföreställningen.
Men visst, artighet påbjuder att ge folk en stor portion inflytande å vad de ska kallas. Och vi kallar ju folk t.ex. "svin" utan att varken påstå eller tro att de på något magiskt vis faktiskt uppgått i den arten. Man ska inte vara rabiat -- helt svart-vitt är det ju inte!

Inlagt av Jocke mån, 2013-08-26 23:50

En kort grej bara. Ser att DN, Expressen, SvD och SVT nämns. Om rätt ska vara rätt så gjorde också Aftonbladet fel i början. Dvs använde sig av manligt pronomen. Så här såg det ut. http://twitter.com/JoakimJakobsson/status/370554919905804288/photo/1

Inlagt av P tors, 2013-08-29 14:03

Hej Leif! En lämplig empatiövning för dig skulle kunna vara att du försökte föreställa dig att du själv fötts i en kvinnokropp, men att du i övrigt var samma person som nu. Hur skulle du då vilja att myndigheter, journalister och folk som kommenterade artiklar på internet skulle agera? Kan även upplysa om att 0,5 till 1 procent av alla nyfödda barn inte entydigt går att dela in i kategorierna "man" respektive "kvinna" ens om man bara ser till deras biologiska kön (kromosomer, könsorgan, könskörtlar, hormoner). Menar du att ingen av dem heller är, eller kan bli, kvinnor eller män?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies