Micke Syd Andersson: Be om ursäkt, Otto Sjöberg!

16 augusti, 2005

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Efter alla år är jag rätt luttrad när det gäller vad som står i medierna. Men jag accepterar inte vilken skit som helst. Att inkräkta på vår privata tillställning och använda min mamma och våra vänner är att gå långt över gränsen

Efter alla år är jag rätt luttrad när det gäller vad som står i medierna. Men jag accepterar inte vilken skit som helst. Att inkräkta på vår privata tillställning och använda min mamma och våra vänner är att gå långt över gränsen.

Den 20 juli i år hade jag och Helena länge planerat för. Vi skulle gifta oss inför våra vänner och sedan ha trevligt och umgås med dem på ett helt normalt sätt.

På väg till kyrka och fotografering ringer Se&Hör. De har lyckats ta reda på var vi ska vara och vill komma och göra reportage. Vi bestämmer oss för att kompromissa med dem och kommer överens om att deras fotograf ska få komma själv innan gästerna kommer. Hon får ta foton och sedan får deras reporter prata med oss dagen efter, De går med på det, gör precis som vi kommit överens om och lämnar oss sedan ifred.

Expressen/Kvällsposten visar inte samma respekt. När våra gäster kommer till festplatsen efter vigseln finns två representanter för tidningen på plats. Utan att presentera sig börjar de fråga ut våra gäster och ställa frågor om Per Gessle och varför han inte är där.

Våra gäster var inte kändisar, utan till 90 procent vanliga Svenssons. De är medvetna om att vi och Per och hans familj inte umgås privat, däremot vet de att vi grillar, äter kräftor och allt annat vanliga vänner gör, med övriga Gyllene-medlemmar. Detta har också framgått i medierna flertalet gånger, vilket gör att frågan om Per var bjuden på vårt bröllop eller inte, är helt irrelevant.

Efter att alla gäster kommit på plats vid borden, såg vi att de objudna gästerna var kvar och smög i buskarna. Vi gick då ut för att prata med dem. Fotografen Niklas Henrikczon mötte oss utanför entren. och berättade att han och reportern Linda Kling var där för Expressens/KvPs räkning. Vi säger då, precis som vi sade till Se&Hör, att de kan få ta en bild, men att vi sedan vill bli lämnade ifred. Han säger OK till det, tar bilden och säger att de ska lämna platsen. Han säger också att hans skäms över att tränga sig på en privat tillställning och att han inte tycker om den här typen av uppdrag.

En halvtimme senare åker min mamma Siv hem för att hämta saker hon glömt. På parkeringen blir hon mött av fotograf Henrikczon, som återigen ställer frågan om var Per Gessle är. Min mamma, som inte är van vid att handskas med journalister, svarar lätt stressad att ”Micke har sagt att han bjuder bara sina vänner”, men tillägger: ”men det får ni inte skriva i tidningen”. ”Nej, självklart”, svarar Henrikczon. Det löftet visar sig dock snart inte vara något värt. Henrikczon och Kling åker direkt till Tylösand för att leta rätt på Per Gessle. När han blir konfronterad med insinuationen om att han skulle vara ovälkommen på vårt bröllop svarar han så klart något svalt och lagom sarkastiskt. Hur förväntas han annars reagera? Vem skulle inte tycka att en sådan konfrontation är besvärande?

Dagen efter bröllopet vaknar vi på vårt hotell av ett telefonsamtal från en av våra gäster. Han berättar att det i Expressen och Kvällsposten står om ”Slutet för Gyllene Tider”. Löpsedel och två helsidor, inklusive en bild från vårt bröllop. Det känns oerhört fånigt och förnedrande i efterhand att ha bjudit på den bilden, med tanke på hur den användes. Jag blir sedan uppringd av Expressens Lars Johansson som ställer en rad frågor som följd av hans kollegers eskapader. Detta samtal resulterar i att det dagen efter står i Expressen och KvP: ”Micke Syd bekräftar splittringen”, vilket jag aldrig gjort. Det står också att jag tycker att det som stått i Expressen/KvP ”stämmer bra”, vilket jag heller inte sagt.

Expressen/KvP har förvridit situationen, förstorat eventuella frön av sanning och använt dem på ett oerhört utlämnande och för vår bröllopsdag förstörande sätt.

Våra gäster reagerade också med stor irritation på att ha dragits in i det hela. En av dem mejlade till reportern Linda Kling för att ifrågasätta vad hon skrivit. Svaret han fick innehöll direkta lögner om vad som hänt (hon skrev bland annat att hon varit närvarande på festen och att ”många gäster reagerade på att Per inte var bjuden”). När vår vän skrev att han själv varit en av gästerna och att hennes påstående var helt felaktigt backade hon från det hon först svarat och medgav också att det ”kanske var smaklöst” att använda bröllopsfotot på oss i artikeln, men att hon inte rådde över det.

Jag antar att chefredaktör Otto Sjöberg kommer att hävda att Expressen/KvP agerat korrekt och att allt kan motiveras med ett starkt ”allmänintresse”. Det brukar han ju göra. I själva verket finns det bara ett kommersiellt intresse för Expressen/KvP att sätta ett löp som lyder ”Slutet för Gyllene Tider”, utan att ha något på fötterna.

Efter alla år är jag rätt luttrad när det gäller vad som står i medierna. Men jag accepterar inte vilken skit som helst. Att inkräkta på vår privata tillställning och använda min mamma och våra vänner är att gå långt över gränsen – och visar tydligt hur tidningen struntar i allt vad pressetik och yrkes- och publiceringsregler heter för att sälja lösnummer i nyhetstorkans juli.

Vi kommer nu att anmäla Expressen/KvP till Pressombudsmannen och reportern och fotografen till Yrkesetiska nämnden, för att få deras agerande prövat. Vi förväntar oss också en ursäkt från Otto Sjöberg.

Kommentarer

Det finns 10 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av AnnaMaria Jansson mån, 2011-12-19 22:18

Expressen hallå!

Det jag tycker är mest märkligt är varför inte Otto Sjöberg går in och förklarar eller försvarar reportern och fotografen. I slutändan är Sjöberg ansvarig utgivare och att låta sina anställda bli uthängda i en branschtidning utan en kommentar är riktigt svagt.

Inlagt av Camilla Pettersson mån, 2011-12-19 22:18

Way to go

Av Camilla Pettersson

Stå på dej Micke. Vi true fans visste redan från början att det som stod i Expressen inte var korrekt…!

Camilla Pettersson

Inlagt av Cecilia Isvén mån, 2011-12-19 22:18

Helt rätt Micke!

Av Cecilia Isvén

Tack för att du vågar ta upp kampen mot de sensationstörstande kvälls- och skvallertidningarna. Eftersom er bröllopsdag också är min födelsedag beklagar jag det usla vädret men hoppas också att ni lyckades ha en tevlig tillställning trots besvärande journalister.

STOR stå-på-dig-och-grattis-till-bröllopet-och-ta-ingen-skit-KRAM!

Cecilia Isvén

Inlagt av Leif Karlsson mån, 2011-12-19 22:18

KvP skriver vad de vill

Av Leif Karlsson

Och det gör de för att sälja lösnummer. De ser till att skriva en sak och i efterhand dokumentera detta så att det till sist blir en sanning. Måtte ni lyckas att få tidningen som hade ett löp om Kronér “Lasse akut till sjukhus” häromåret fällt… (På det löpet “glömde” man att skriva att det var för 15 år sedan)…

Leif Karlsson

Inlagt av Fredrika Wennström mån, 2011-12-19 22:18

Bra Micke! -Sätt dom på plats!!!

Av Fredrika Wennströ

Den engelska taktiken har nått sverige.. Skriv först, -prata sen.. Jag tycker fruktansvärt synd om Micke och Helena och alla andra inblandade. -utom expressen och otto sjöberg! Även om (bl.a) Expressen hjälpte till att göra GT25 ännu mer ofantligt än vad det redan var så har de ju gjort fel nu! -eller hur?

Hur säker man än är på att det inte stämmer så står det ändå där i tidningen och gör en förbannad!!! Jag hoppas att det ordnar upp sig så gott det går. -till micke o co. fördel förståss! Grattis!!! Till micke och Helena och lycka till med expressenproblemet till Micke och Helena med vänner, familj och Per G!

Fredrik Wennströ

Inlagt av Antje K. mån, 2011-12-19 22:18

Smutskastning

Av Antje Klos

Inget par i världen ”“ vare sig kändisar eller vanliga Svenssons – har förtjänat att en sådan speciell dag förstörs av en sådan smutskastning i pressen. Det är en dag som man vill minnas som ens liv vackraste UTAN någon negativ bismak. Att stämma Expressen tycker jag är alldeles rätt fast det aldrig kan gottgöra det som hänt. Bismaken kommer trots allt att fastna i huvudena på dom inblandade. Och vem kan försvara något sånt?

Antje Klos

Inlagt av Bo Ignell mån, 2011-12-19 22:18

På dom bara!

Av Bo Ignell

Tyvärr är yrkesetiska nämnden ett stort skämt och de pressetiska reglerna är inte värda papperet de är skrivna på för kvällstidningarna.

Ändå gör MA helt rätt som driver fallet. Den stinkande Otto Sjöberg behöver all dålig publicitet han kan få.

Bo Ignell

Inlagt av Camilla mån, 2011-12-19 22:18

Linda Kling

Denna reporter var hemma hos mig för ett reportage i vintras, hon fick efter lite tjat komma till mig på kvällen annandag jul. Hon och en fotograf var där ca 1½ h. Hon ringer dagen därpå och säger att reportaget kommer att komma i tidningen samma vecka. Efter det hörde jag ingenting, jag och en vän mailade henne men hon svarade inte. Efter 2 månader mailar jag istället chfesredaktören med mina synpunkter på hans medarbetare och Vips! så får jag svar från Kling. Ett otillräckligt svar enligt mig där hon ifrågasätter om vi verkligen försökt ta kontakt med henne. Oturligt för henne har jag sparat en skärmdump av det skickade mailet…

Inlagt av Anders Picus mån, 2011-12-19 22:18

rätt, men…

Av Anders Picus

…blir någon förvånad? Är det inte bara så att Expressen (och övriga kvällstidningar) börjat rätta in sig i samma fåra som utländska kollegor typ The Sun eller Bild-Zeitung? Men så länge de säljer är det inte mycket att göra.

Men allt är inte svart eller vitt; tänk på när Expressen hjälpte till att matcha fram Gyllene tiders turné som det viktigaste som hänt sedan månlandningen; då var det inget större motstånd från bandmedlemmarna…

Kanske måste man vänja sig vid dessa “spelregler”. Men otto sjöberg ÄR galen, undrar om han någon gång tänker på vad han egentligen gör? Man kan bara hoppas han råkar ut för samma behandling någon gång!

Anders Picus

Inlagt av Anna Johansson mån, 2011-12-19 22:18

Konstigt av Micke

Av Anna Johansson

Jahaja. Det var säkert Expressen som tvingade honom att uppträda i Halmstad dagen efter brölloppet tillsammans med Magnus Uggla och driva med Per Gessle.

Anna Johansson

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies