Konsten att gräva sin egen grav

11 februari, 2021

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Vad är poängen med kommentarsfälten under mediernas närvaro i t ex Facebook? Jag antar att det finns en tanke, en vacker sådan, om åsiktsutbyte och andra perspektiv. Men det var länge sedan detta tog sig uttryck i en praktisk verklighet.

I stället tillhandahåller medierna klotterplank för rasism, personangrepp, angrepp på journalister/media och rena konspirationsteorier (kring t ex vaccin, corona mm).

Rekord i uselt modererade kommentarsfält har nog TV4 nyheterna (men kampen är hård!) där många av de kritiska kommentarerna är riktade mot svenska media, inte minst TV4 själv, och rekommendationer om att i stället välja alternativa medier, Alt-Right och hatsajter. Ett typexempel, ordagrant:  ”Inte konstigt att journalistiken är en bortglömd yrke om några år. Mental sjuka vuxna utbildade människor som vill sprida hat och lögn.” 

Får stå kvar - okommenterat. När det gäller USA-nyheter/Trump kan uppemot en fjärdedel av kommentarsfältet handla om sådana ”orkestrerade” kampanjer, med namn som man snabbt lär sig känna igen. I många fall saknas också presentation/person bakom kontot.

Inte heller SVT är särskilt mycket bättre, var gång ett ämne som flyktingar eller brott kommer upp fylls kommentarsfältet av invandrarfientlighet, politikerförakt (”Rövén”), av insinuationer om att kvinnor inte vill öppna sina hjärtan, utan ” sina ben” för flyktingarna osv. Allt detta - och klart samordnade kampanjer mot partier (MP) politiker (S) och ämnen-(energi/miljö) förekommer, men bedöms tydligen ligga inom ramarna för en ”debatt”.

När det handlar om Corona förekommer påståenden om att regeringen aktivt utrotar/dödar gamla och svaga, och paralleller med judeutrotningen i Nazityskland. En artikel om Greta följs alltid av en skur av hatfulla inlägg, anklagelser om pengar och att Soros styr hennes agenda.

Hur kan detta försvaras och tillåtas? DN har med sitt tröga och outsourcade system klarat sig något bättre, och Marcus Oskarsson är något bättre med sin noggranna utgallring av de 380 som regelbundet fyller alla fält med dynga. Aftonbladet har haft en spänstig chatt med sina läsare m t ex Corona, som också har varit modererad. Här finns idéer att hämta….

Men kort sagt. Vad är tanken bakom dessa dåligt skötta klotterplank? Hur försvarar man att tillhandahålla arenor för rent dårfinkeri?  En f d radiokollega undrade dystopiskt häromdagen: ”Vad gjorde alla innan Facebook? Gick de ned och postade en lapp med sina reaktioner på världshändelserna på ICA:s anslagstavla varje dag?”

Ja, det vore inte dumt om vi gick tillbaka till det! Då skulle det åtminstone krävas någon form av ansträngning att meddela omvärlden sina åsikter.  

Tina Jobs

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.

Inlagt av Lars Johansson mån, 2021-02-15 19:47

Jobs berömmer Marcus Oscarsson för att denne ”är något bättre med sin noggranna utgallring av de 380 som regelbundet fyller alla fält med dynga”. Men det är väl en underdrift? Oscarsson gallrar ut allt som andas kritik, t ex en uppmaning till en kritisk hållning också till Oscarssons egna påståenden. Men det gallras bort, t o m två gånger. Vi journalister borde inte hylla hans metod mot kritik i vår egen fackförbundstidning.

Inlagt av Lars Johansson tis, 2021-02-16 19:23

Är verkligen Marcus Oscarssons ”noggranna utgallring” ett föredöme för oss journalister? Att inte tillåta en enda kritisk kommentar?

Inlagt av Tina Jobs ons, 2021-02-17 10:52

Nja, Marcus Oscarsson kan man ha olika funderingar om. Sedan insändaren skrevs ( borttappad av redaktionen i två månader) har hans blogg ändrat markant, mot just den riktning ni kritiserar. Nu var det och för sig inte poängen, utan: hur kan man tillhandahålla klotterplank där det är fritt fram för organiserade kampanjer- ibland riktade mot de egna medarbetarna, dårfinkerier och politikerförakt? Och där modereringen är sen- eller obefintlig?

Inlagt av Lars Johansson tors, 2021-02-25 14:45

Tina Tack för ditt svar! Men hellre fritt fram än utgallring à la Oscarsson.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies