A-kassan räcker inte till hyran

3 december, 2012

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Jag tillhör de journalister som under det senaste decenniet varvat vikariat på redaktioner på många platser i landet, med ofrivillig arbetslöshet.

Eftersom möjligheten att få jobb inom journalistyrket till största delen bygger på kontakter så har det för mig inneburit att jag har haft större möjlighet att få arbete på andra ställen än hemorten. För det mesta har dessa vikariat infallit under sommarmånaderna, när de fastanställda har gått på välförtjänta semestrar.

Tack vare en förstående familj har jag under dessa månader – flera år i följd – kunnat arbeta på orter belägna drygt 25-30 mil från hemorten, vilket även inneburit att jag fått ordna med ett boende på dessa platser.
Men trots pusslande med arbetstider, barnpassning m.m. med övriga inom familjen, har jag lyckats inordna mig i denna flyktiga tillvaro.
Som vikarierande journalist måste jag – för att uppfylla t.ex reglerna för att erhålla arbetslöshetsersättning (och erhålla ersättningsdagar för att kunna bidra till familjeförsörjningen under de tider jag inte har något arbete) – arbeta in ett nytt så kallat arbetsvillkor. För min egen del har detta under de senaste decenniet inte varit något problem.

Men i och med de förändringar som infördes i a-kassereglerna år 2007 av den borgerliga alliansen har ett större problem uppstått (och jag tror inte jag är ensam om denna erfarenhet bland vikarierande journalister) att jag, som under våren påbörjade min tredje arbetslöshetsersättningsperiod i rad, fick min arbetslöshetsersättning halverad (den är nu på 5 200 kronor netto/månad; alltså mindre än vad familjen betalar för hyran per månad).
Jag vill inte i detalj gå in på detta – på många sätt – krångliga regelsystem (den som är intresserad kan läsa om a-kassereglerna på Journalistförbundets hemsida).

Vad denna halvering av a-kassan innebär för hushållsekonomin är ju inte svårt att förstå. Dessutom påverkas min sjukdomsgrundande inkomst negativt tack vare detta, vilket innebär att min ersättning vid sjukdom minskat betydligt sedan i våras.
Att den borgerliga regeringen införde dessa regler är kanske inte så konstigt. Märkligare – i mina ögon – är att Journalistförbundet inte protesterar kraftfullare mot detta system, som drabbar de medlemmar som inte har något fast arbete, men vars arbetsinsats för redaktionerna är betydande när de fastanställda har sin lagstiftade semester (eller när det uppstår vakanser vid tjänstledighet, sjukdom, barnledighet och dylikt).
Ola Jordán

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lennart tors, 2012-12-13 16:45

Tråkigt att höra, men samtidigt är det ju så att man får ta andra jobb inom andra yrken idag. Så är det för majoriteten av arbetssökande i Sverige, så jag förstår inte varför journalister skall vara ett undantag.

Överlag har Sverige alldeles för stort överskott med personal inom denna yrkeskår som också är bidragsfinansierat av staten i form av olika stöd.

Nu när internet blivit mer eller mindre standard måste även media förstå att tiderna förändras att vissa yrken minimeras samtidigt som det ploppar om nya yrkeskategorier i samhället.

Inlagt av Joakim Borg mån, 2012-12-31 14:03

Jag håller med dig Jordan. detta med a-kase förändringarna gör det svårt att känna sig trygg. Systemet är utformat så att man skall söka heltids jobb är man flitig och visar att man är villig att jobba även halvtids tjänster eller ovissa anställningar blir man straffad för sin villighet att arbeta. Skall man ge upp sin dröm att bli journalist för att istället söka andra jobb som garanterar heltiden. Det är det som blir kontentan. så jag förstår inte hur man kan mena att det gör inget det är lika för alla . Det är ju dåligt för alla som har osäkra anstälningar. Skall man få jobb i samma branch igen så behöver man in och jobba i den så fort tilfälle ges ( det innebär att det även är ett problem för journalister). Jag är murare och lärare jag har gått som vikarie och hamnat i ovistids träsket (Förra året)med låg a-kassa min gick ner till 8000 innan jag som tur fick ett murar jobb nu har jag jobbat i 7 månader och hoppas att reglerna ger mig rätt till full a-kassa.

Inlagt av Mårten tors, 2013-01-10 17:25

Har du de senast 10 åren arbetat inom ett yrke där hälften av din årliga inkomst består av A-kassa ? Sök dig till en branch där du kan bli självförsörjande är mitt råd. Skriv en dålig bok på fritiden istället.

Inlagt av Hasse Johnsson ons, 2013-01-23 17:33

Jag betalar ensam en hyra på 5800 kr/mån och A-kassan räcker inte till hyran?Jag känner igen det här med 1200 kr /mera i hyran sedan jag blev arbetslös 2008 och exakt på kronan samma månadsinkoms år 2013.Lägg där till busskortets alla höjningar under dessa år i Göteborg samt så betalar jag mera till a-kassan också och allt annat som bredbandskostnadens höjningar och maten?Ja listan kan göras lång på allt som ökat i kostnader för den arbetslöse med inte en enda höjning av A-kassersättningens nivåer sedan år 2002?

PS!Bostadsbidrag utgår inte till mig som ensamboende och arbetslös i en trerummare med bostadsköer på minst tre år till billigare lägenhet.
Däremot så kan en folkpensionär som är 65 år och med exakt samma inkomst som en arbetslös ha ,få bostadsbidrag.

Inlagt av Alliansen – nej... fre, 2015-02-06 18:47

Vi får tacka Alliansen och Moderaterna för deras regler i a-kassan. Vi kan ha det i minne när det är val 2018.

http://jmm.nu/alliansen-och-moderaterna-forsamrade-arbetsvillkoret-till-...

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies