"Journalistförbundet har en
tjänstereseförsäkring"

12 mars, 2012

Svar på Kerstin Brunnbergs krönika om Ansvar för frilansar: Kerstin Brunnberg tar i sin utmärkta krönika om medieföretagens ansvar för frilansar, upp frågan om försäkringsskyddet för de frilansar företagen anlitar för uppdrag utomlands.

Kerstin Brunnberg skriver att hon önskar att hon arbetat för en mediegemensam försäkringslösning för uppdragsgivare att kunna teckna, eller betala ett extra arvode för, då man anlitar frilansar för uppdrag utomlands, kanske i synnerhet då uppdraget gäller områden i världen som är förknippade med särskilt stora risker. 

Journalistförbundet vill i anslutning till denna utmärkta idé, informera om att just en sådan försäkringslösning, i form av en tjänstereseförsäkring, erbjuder Journalistförbundet sedan flera år tillbaka, frilansande medlemmar möjligheten att teckna.  

Journalistförbundets tjänstereseförsäkring täcker sjukvårdskostnader, hemresa, dödsfall och invaliditet, resgodsskydd samt ansvars- och rättsskydd. Journalistförbundets tjänstereseförsäkring ingår dels i Frilansjournalisternas företagsförsäkring, dels kan en tjänstereseförsäkring tecknas separat.

Information om tjänstereseförsäkring för frilansar finns bland annat hos Journalistförbundets nystartade verksamhet Journalistförbundets försäkringar  journalistforsakringar@sjf.se , där alla de medlemsförsäkringar Journalistförbundets medlemmar kan teckna, finns samlade.  

Och för att vidareutveckla Kerstin Brunnbergs tankar om ett samarbete kring frilansars villkor och säkerhet – varför inte ge mediebranschens arbetsgivarorganisation Medieföretagen i uppdrag att tillsammans med Journalistförbundet, förslagsvis inom ramen för de redan existerande frilansavtalen mellan Medieföretagen och Journalistförbundet, utveckla och säkerställa villkoren för företagens frilansmedarbetare i dessa viktiga och avgörande frågor. Journalistförbundet ser fram emot ett sådant initiativ.

Jonas Nordling
ordförande
Journalistförbundet

Läs Kerstin Brunnbergs hela inlägg här.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Nina Hjelmgren ons, 2012-04-11 15:29

Jonas, det handlar även om alla frilansar som inte är med i SJF av olika anledningar (jag blev utslängd när jag tjänade för lite som frilans första tiden i USA). Det stora problemet är alla som inte är anställda är medlemmar i facket. Inbillar mig att de blir fler och fler dessutom. Nina

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies