Jag har inte tagit tillbaka uppgifterna om Koppargården

21 november, 2012

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Oktober 2010 gjorde jag ett oanmält besök på Koppargården vilket ledde till flera besök 2010 0ch 2011. Jag har nu  läst Timbros debattartikel som publicerats  av Journalisten. Det väcker starka känslor.

Mats Edman och hans sambo samt  Thord Eriksson har i tidningen Dagens samhälle farit med flera osanningar.

De pratar om pressetik. Vad har de för etik kan man fråga sig. De har intervjuat personer som inte har arbetat på Koppargården, saknar medicinsk kompetens eller inte gjort några uppföljningar och journalgranskningar på Koppargården.

Cecilia Stenson, som skrivit Timbrorapporten och är sambo med Mats Edman, har jag aldrig pratat med. Jag har läst vissa delar i TIMBRO-rapporten och har sett flera felaktiga påstånden och att hon utelämnat viktig information som gör att innehållet blir felaktigt för den som läser det.

Jag vill  gärna dementera uppgiften om att jag tagit avstånd från att det skulle ha förekommit vanvård på Koppargården.  Jag har försökt få in en rättelse tidigare i Dagens samhälle vilket nonchalerats.

Det jag sa till Thord Eriksson var att jag inte ville prata med honom för han far med osanningar och förtalar mig. I det sammanhanget sa jag att jag inte använt begreppet vanvård utan jag använder begrepp som  risk för patientsäkerheten och brister i vården.  

Jag är inte heller allierad med Trygg Hälsa utan jag samarbetar med verksamhetschefen för läkarna precis som alla andra MAS.ar gör med läkarorganisationen. Det fungerar bra och är vårt uppdrag.

För kännedom så finns det ett avtal som reglerar att jag är kontaktperson mellan landsting och kommun när det gäller val av läkarorganisation, men jag är inte ensam om valet som Dagens samhälle låtit påskina.
Marie Sundström
(omnämnd som ansvarig sjuksköterska i debattartikeln)

Läs Mats Olins artikel här.

Replik från Thord Eriksson:

Marie Sundström gör regelbundna uppföljningar av vårdens generella kvalitet på Koppargården. Enligt hennes egna rapporter hade kvaliteten förbättrats sedan Carema tog över driften hösten 2008.
Trots det bekräftade hon den bild av vanvård som äldreboendets ansvarige läkare målat upp i ett brev till stadsdelsförvaltningen i Hässelby-Vällingby. I en DN-artikel i oktober förra året försäkrade Marie Sundström: ”Jag har absolut ingen anledning att betvivla det läkaren skriver.”
Det var grunden för den så kallade Carema-skandalen och starten på ett av senare års mest intensiva mediedrev.
Mot bakgrund av Marie Sundströms egna iakttagelser var det en mycket märklig utsaga.
I somras frågade jag om hon fortfarande ansåg att det bedrivits vanvård på Koppargården. Svaret kom motvilligt, men det var kristallklart: hennes avsikt hade aldrig varit att påstå det. Detta skrev jag naturligtvis (Dagens Samhälle nr 25/2012), med ordagrant citat från Sundström: ”Jag har aldrig sagt att det bedrevs vanvård på Koppargården.”
Efter publiceringen hörde hon av sig via e-post och krävde rättelse, med hänvisning till att ”hon aldrig deltagit i någon intervju med Thord Eriksson”. Men samtalet finns inspelat och hennes krav var därför i all sin absurditet lätt att avvisa.
Några andra krav på rättelser har Marie Sundström aldrig framfört till mig eller Dagens Samhälles redaktion.
Att misstänkliggöra mig och tidningen Dagens Samhälle har sedan i våras varit ett återkommande grepp. Längst gick DN-ledningen när de hävdade att vi kunde vara mutade av Carema.
Det är lågt och ovärdigt – men samtidigt förväntat. Många, inte minst Marie Sundström, har investerat tungt i den nattsvarta historien om Koppargården och Carema. Att den spruckit kostar dem mycket prestige och trovärdighet.
Thord Eriksson
Frilansjournalist

Artikelserien om Koppargården finns att läsa här: dagenssamhalle.se/carema
Intervjun med Marie Sundström går att lyssna på här: thorderiksson.se

 

 

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Thord Eriksson ons, 2012-11-21 20:00

Jag kommer naturligtvis att bemöta Marie Sundströms påståenden. I väntan på att jag skrivit min text föreslår jag alla intresserade att lyssna på den telefonintervju som jag gjorde med henne i somras, där hon tre gånger säger att hon inte talat om vanvård på Koppargården.
(Nej, i intervjun använde hon inte heller några alternativa uttryck, som "risk för patientsäkerheten" eller "brister i vården".)
Marie Sundström ljuger alltså i sin debattartikel, eller så minns hon helt enkelt fel.

http://thorderiksson.se/2012/11/21/vanvard-eller-inte-vanvard/

Thord Eriksson
frilansjournalist som granskat händelserna kring Koppargården för Dagens Samhälle

Inlagt av Mats Edman tors, 2012-11-22 07:15

MAS Marie Sundström har svårt att skilja mellan vad hon sagt och inte sagt.

Dagens Samhälle hela granskning av Koppargården kan ni läsa här.

http://www.dagenssamhalle.se/carema

För övrigt, min fru heter Cecilia Stenshamn. Hennes minutiösa granskning av händelserna bakom Marie Sundströms, Trygg Hälsas samt Folkpartiets insatser i Caremaaffären kan den som vill sätta sig in i frågan läsa här.

http://www.timbro.se/innehall/?isbn=9175668994

Läs också vad Vårdfokus kommit fram till.

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/vardfokus-dn-har-fel-om-carema-skand...

Mats Edman
chefredaktör
Dagens Samhälle

Inlagt av Sara tors, 2012-11-22 20:28

Thord Eriksson tycks helt ha tappat konceptet. Det framgår mycket tydligt att Marie Sundström starkt har kritiserat Carema på en rad olika sätt för bristerna på Koppargården. Bristerna som Carema själva kallar för "katastrof".

Att Marie Sundström sedan i sin profession inte använder den mer journalistiskt lämpliga termen "vanvård", är ingen överraskning för den som har den minsta medicinska kompetens.

Efter att Timbro och Thord Eriksson har gjort en mental baklängesvolt är Marie Sundströms uttalande om att hon inte i sin yrkesutövning använder sig av termen "vanvård", närapå synonymt med att Marie Sundström ska ha varit positiv till Caremas arbete.

Thord Eriksson har inte bara ha sålt artiklar, utan även sitt förtroende. Hoppas han fick bra betalt.

Inlagt av Sara Anonymsson mån, 2012-12-03 00:20

Jaha, och vem är Sara anonym som tycks veta allt men inte vågar säga vem hon är? Löjligt.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies