Ge inte Newsmill Stora journalistpriset

12 november, 2009

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Debattsajten Newsmill, delägt av Bonnier AB, har nominerats till Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare. ”Nomineringen är i hög grad också en erkännande (sic) av våra ca 4000 skribenter som fyller sajten med mkt kvalificerad journalistik och som gång på gång verkligen lever upp till vår devis om att ’våra läsare vet mer än vi’”, skriver Newsmills chefredaktör PM Nilsson på redaktionsbloggen den 3 november.

Juryns motivering understryker att Newsmill vitaliserat opinionsjournalistiken genom att ”bjuda in publiken” till debatt. Med denna nya och öppnare approach till opinionsjournalistiken följer också ett stort ansvar. Det är ett ansvar som redaktionen inte alltid klarar av att hantera.

Den 20 juni i år välkomnade Newsmill radikalislamisten Mohamed Omar som ”Dagens sommarskribent”, sajtens motsvarighet till Sommar i P1. Författarpresentationen avslöjar ingenting om Omars fundamentalistiska agenda: ”Mohamed Omar är islamist, poet och barnboksförfattare. Hans senaste bok, ’Hamza och den underjordiska staden’ (H:ströms förlag, 2009), är ett illustrerat fantasyäventyr i Tusen och en natt-miljö för barn i åldrarna 7 till 12.”

Faktum är att Mohamed Omar, som sluter upp bakom den iranska regimen, också är en av den svenska antisemitismens ledande aktörer. Bland annat samarbetar han med Radio Islams Ahmed Rami. Newsmills chefredaktör PM Nilsson uppger i en radiodebatt (Nya Vågen, P1 27 oktober) att redaktionen raderar intoleranta kommentarer. Samtidigt låter man extremister skriva och publicera långa debattinlägg. Tala om bristande logik.

Newsmill fortsätter på den inslagna vägen. Den 4 november publicerades en debattartikel av Björn Björkqvist, ökänd nazistideolog och tidigare propagandachef för Sveriges största nazistorganisation, Nationalsocialistisk front (förra året ombildad under namnet Folkfronten). Under rubriken ”Dags att syna Stieg Larssons godhet?” vräker Björkqvist ur sig extremhögerns standardkritik av ärkefienden Expo – den granskande antirasistiska tidskrift där undertecknade och en rad andra journalister från TV, radio och tidningar är ideellt engagerade. Artikeln innehåller rena lögner, som att det hos Expo skulle finnas flera journalister som suttit i fängelse.


Stieg Larsson, Expos grundare och chefredaktör, brann för att exponera den svenska extremhögern. För detta levde han under ständigt dödshot. Att efter hans död publicera en attack mot honom från en ledande nazist är ett oerhört grovt övertramp.

Inte nog med det. Även i detta fall tillåts skribenten formulera sin egen presentation. Newsmill väljer därmed att föra läsarna bakom ljuset. Under ”Om författaren” framgår endast detta om Björn Björkqvist: ”Jag har följt [Stieg] Larssons arbete långt innan han blev känd som romanförfattare.” Jo tack.

En redaktion som tar sitt publicistiska uppdrag på allvar skulle enkelt kunna ta reda på följande om artikelförfattaren – och dela det med sina läsare: Den i dag 30-årige Björkqvist har sedan tonåren varit en av landets ledande nazister. Redan som 17-åring ledde han den rasideologiska organisationen Fosterländsk Ungdom. Han har dömts till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit förordet till återutgivningen av ”Judefrågan”, ursprungligen publicerad på 1930-talet.

Detta är bara ett av flera tillfällen då Björkqvist dömts för hets mot folkgrupp, ett brott som i Sverige anses notoriskt svårt att dömas för (lagen har kallats en papperstiger). Nationaldagen 2006 greps Björkqvist av polis omedelbart efter sitt tal vid den högerextrema manifestationen Folkets marsch. Domen blev återigen fängelse för hets mot folkgrupp. I dag driver han Logik Förlag, som ger ut klassisk nazistpropaganda och arrangerar föreläsningar med Förintelseförnekare.
Kan då högerextrem propaganda klassificeras som ”mycket kvalificerad journalistik”, för att använda Newsmills egen beskrivning av sajtmaterialet? Nej, naturligtvis inte.

 

Bör Newsmill belönas med svensk journalistiks tyngsta utmärkelse, efter att ansvarslöst ha släppt in extremister i den offentliga debatten och dessutom vitmålat dem? Vi anser inte det.

Kommentarer

Det finns 29 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av CillaCitrin mån, 2011-12-19 22:19

Självklart ska man hantera situationer som är väldigt olyckliga. Men vi behöver framförallt diskutera möjligheterna med ett så brett deltagande som Newsmill erbjuder.

Inlagt av ksdl mån, 2011-12-19 22:19

bra!

Inlagt av Samina Lindström mån, 2011-12-19 22:19

Mycket bra. Intressant med journalister (som ni) som gräver aningen djupare och tänker några steg längre. Lättja är ute.

Inlagt av Björn Björkqvist mån, 2011-12-19 22:19

Menar ni alltså att ingen som jobbat för Expo suttit i fängelse? Är de personer jag nämner påhittade? Jag påstår ingenstans att någon som idag arbetar för tidningen är dömd.

Vad gäller det som påstås om mig stämmer ganska mycket men knappast alls. Borde ni inte börja med att försöka presentera fakta innan ni beskyller andra för lögner?

Inlagt av PM Nilsson mån, 2011-12-19 22:19

Hej,

publiceringen av Björkqvist är hävd. Han tillhör en rörelse jag anser vara brottslig samt kom med personuppgifter vi inte kan verifiera. Texten hör inte hemma på Newsmill.

Omar är förvisso en extremist men idkade inget personangrepp när han beskrev sitt stöd för teokratin i Iran. Den rörelse han tillhör, islamismen, är stor och inflytelserik både politiskt och socialt och hans text har därför ett viktigt förklaringsvärde.

Inlagt av Hampus Eckerman mån, 2011-12-19 22:19

Glöm inte hur de Israel-vännen, islamofoben och sverigedemokraten Ted Ekeroth flera gånger fått stå och ösa galla över muslimer i Newsmill. Ekeroth har tidigare fått pris från Sionistiska Federationen och är judarnas svar på Mohammed Omar.

Han backas upp av ett parti som antagligen snart kommer in i riksdagen, SD, vilket torde göra honom mer relevant i sammanhanget.

Inlagt av Tomas mån, 2011-12-19 22:19

Newsmill är anledningen till att Sverigedemokraterna tillåts dominera medieutrymmet trots sin litenhet i svensk politik, Varenda gräsrotsaktivist har konto på Newsmill och bombarderar varje dag fältet med främlingsfientlig propaganda. Kan verkligen Leo och PM vara nöjda med denna utveckling?

Inlagt av Anders G mån, 2011-12-19 22:19

Varför ska dessa Shems ättlingar alltid få sabotera vår yttrandefrihet?

Några, som de nationalistiska bröderna Ekeroth, får tydligen hetsa hur mycket de vill mot islam på newsmill, men det verkar inte bry EXPO, då de alla tillhör samma mellanösternstam. Antimsemitism är numera för mig snarare en kvalitetsstämpel än något illa. Tyvärr, Bjurwald och Lehman, men det är ni som har skapat det och tillika gräver er egen grav.

Inlagt av Fredrik Elöf mån, 2011-12-19 22:19

PM: Hur menar du att “rörelsen är brottslig” – enbart personer kan vara brottsliga.

Inlagt av Hippie Tanten mån, 2011-12-19 22:19

Newsmill är det bästa som hänt inom media på länge. Det unika med mediet är att alla kan komma till tals. Detta gör att ingen kommer undan med bara slagord, utan tvingas argumentera för sina ståndpunkter. Detta gör att extremister och antisemiter här blir avklädda och granskade, som ingen annanstans.

Genom att människor på detta sätt “lär känna” dessa personer och deras egentliga motiv och smutsiga metoder, så tappar de sin kraft.

Newsmill är unikt och skall absolut ha sitt journalistpris.

Inlagt av Magnus Berg mån, 2011-12-19 22:19

Jag kan hålla med om att Newsmill inte ska ha Stora journalistpriset. Den åsikten baserar jag enbart på att jag anser att Newsmill inte är en journalistisk produkt utan ett debattforum.

Men sedan. Ska vi avskaffa yttrandefriheten? Med det resonemang som journalisterna (sic) Lisa Bjurwald och Jonathan Leman för så pläderar de för detta. Men det har de antagligen inte själva insett att de gör. Tänker man dock i några fler steg, och dessutom reflekterar över historien, så leder deras inställning till vad som får och inte får sägas till detta.

Det som är tillåtet att säga idag är förbjudet i morgon. Så ser historien ut. Det är den för tillfället rådande makten som bestämmer.

Att utesluta personer från det offentliga rummet p.g.a. att de avviker från de politiskt korrekta åsikter som är legio just nu är en antidemokratisk hållning. Jag är till 100 procent demokrat, vilket innebär att jag kan anses som ett hot mot rikets säkerhet enligt den definition som bl.a. SÄPO omfattar. (Fundera över begreppet rikets säkerhet. Vad innebär det egentligen? Vem och vad ska det skydda?) I en riktig demokrati, med reell yttrandefrihet, ska man få diskutera och opinionsbilda utan andra begränsningar än förbud mot rent osakliga lögner om personer och folkgrupper o.dyl. Men om någon, vid något tillfälle, framför synpunkter som ligger inom gränsen för vad som är straffbart så ska detta inte hindra att personen ska få uttrycka sin åsikt, när den håller sig inom lagens råmärken, vid andra tillfällen. Att på livstid avstänga personer från det offentliga rummet är inte bara antidemokratisk, det är dumt också, eftersom en fri debatt utvecklar vårt samhälle och leder till ökad förståelse mellan människor.

Hädanefter önskar jag slippa läsa flera texter av antidemokraterna Lisa Bjurwald och Jonathan Leman eftersom de inte skriver som jag tycker och det jag vill läsa. ;-)

Inlagt av Lars Adelskogh mån, 2011-12-19 22:19

Endast de svenska nationalister som samtidigt hyllar den judiska nationalismen, alltså sverigedemokrater, är välkomna att skriva i Newsmill. Glöm inte att Newsmill är ett judiskt mediaföretag. Inga svenska nationalister, inte ens Björkqvists “brottsliga rörelse”, kommer i närheten av de judiska ifråga om extremism, såsom etnisk rensning och massmord på palestinier.

Inlagt av Björn Björkqvist mån, 2011-12-19 22:19

Samtliga uppgifter i min artikel på Newsmill kan jag föra i bevis. PM Nilsson väljer dock att utan att ens fråga påstå att de inte kan verifieras.

Det känns lite besynnerligt att Nilsson påstår att jag tillhör en rörelse som han ser som kriminell. Är det verifierbart?

Inlagt av Pål Bergström mån, 2011-12-19 22:19

Newsmill är i högsta grad förtjänta av priset. De har gett nyhetsförmedlingen en välbehövlig injektion.Publiceringen av Björn Björkqvist är ett beklagligt misstag. Ursäkten är fullt förståelig. Men det känns fel att journalister ska döma Newsmill så hårt. Det är som att sålla mygg och svälja kameler.

Som icke-journalist tycker jag mig se samma okritiska attityd som Lisa Bjurwald och Jonathan Leman kritiserar bland flera ledande redaktioner. Jag anser det media gjort eller inte gjort vad gäller 11:september är mycket allvarligare. Det är rent av ett hot mot demokratin.

Nu när media sent om sider börjar vakna för att många, väldigt många och inte bara unga, tvivlar på den officiella teorin försöker man svartmåla det på alla fula sätt som finns. Istället för att själva granska de många oklarheterna tar man till begrepp som “antisemitism”, vilket är så lågt att man blir helt stum. Istället för att inse att 100-tals vittnesmål av explosioner inte är beaktade i utredningarna, som ger ytterligare stöd för teorin att husen demolerades med sprängämnen, ja då ger man sig på budbäraren. Att man missat detta är anmärkningsvärt och oroväckande. Media har inte gjort sin plikt.

Newsmill ska hedras för att de åtminstone vågat släppa fram folkets röst, som annars har nekats dem. Det handlar inte om någon enstaka galning som står med en lapp utanför riksdagen om att “jorden är platt”. Det handlar om miljontals världen över som känner legitimt tvivel. Newsmill har visat på mod och bevakar demokratin när andra ballar ur. De är förnyare om någon. Och “shit happens”.

Inlagt av Stefan mån, 2011-12-19 22:19

Pinsamt av både PM Nilsson och Expo.

Riktigt pinsamt.

Inlagt av T mån, 2011-12-19 22:19

“Som jag anser vara brottslig” var det roligaste jag har läst sedan jag sist tittade i en Expressen.

Själv anser jag att sionism och att äta lördagsgodis mitt i veckan är brottsligt. Självklart har jag ingen som helst juridisk grund för åsikterna, men precis som PM Nilsson ANSER jag det vara brottsligt.

Efter att ha läst Expos tragiska censurivrande inlägg på Journalisten.se så kan man återigen inte mer än att skaka uppgivande på huvudet.

Dels ljuger de rakt av för att via en liten grammatisk ändring vrida på sanningen.

Björkqvist skrev att Expo HADE dömda kriminella personer i sin organisation. Expo skriver att han ljuger, eftersom de inte HAR.

Utan att nämna namn så kan inte ens Expo förneka vissa personers bakgrund, som en av sina första redaktörer som sedemera dömts för flertalet våldsbrott och mordbrand.

Robert Aschberg uttalade i ett tv-program för några år sedan att om den personen funnits kvar på Expo när han började så hade han aldrig engagerat sig i Expo.

Med Expos egen formulering “Kan då högerextrem propaganda klassificeras som ”mycket kvalificerad journalistik”, för att använda Newsmills egen beskrivning av sajtmaterialet? Nej, naturligtvis inte.” så skulle detsamma alltså kunna sägas om de själva.

Kan vänsterextrem propaganda klassificeras som mycket kvalificerad journalistik? Nej, naturligtvis inte. Trots detta har de anlitat både dömda och icke dömda vänsterextremister.

Samtidigt så drar de slutsatsen att om en person har en viss politisk åsikt så kan denne inte skriva något genomarbetat journalistiskt över huvud taget.

Vore de konsekventa skulle man kunna dra slutsatsen att de skulle vilja se alla journalister eller skribenter med något som helst politiskt engagemang, oavsett åsikter eller partitillhörighet, bli portförbjudna.

Men nej, det är bara de med enligt Expo fel åsikter som ska portas.

Uppenbarligen är det skillnad på “de goda” och “de onda”.

Björkqvist, vad man än må tycka om honom och hans politiska åsikter, och jag har mina åsikter ska gudarna veta, är till skillnad mot Expo öppen om sin person och bakgrund. Expo som gjort en karriär på “Sverigedemokraternas hemska ursprung” är livrädda för att få sitt eget ursprung uppvisat offentligt.

Vad gäller Stieg Larssons engagemang på plats i Etiopien så är det något som skrivits om flertalet gånger, bland annat i Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Men man har aldrig velat dra strecket mellan att han hjälpte de marxistiska rebellerna att ta makten och att rebellerna sedan tog makten och gjorde landet till en diktatur.

Stryker man det sistnämnda, och att rebellerna var marxister, kan man rentav få Larssons engagemang att framstå som något fint.

Jag skrev samma svar på Newsmill och nej, jag räknar inte med att den här kommentaren får stå kvar där. Eftersom den säkert också “anses vara brottslig” enligt PM Nilsson. I sann liberal debattanda.

Detta är en tragisk tydlig bild av hur åsiktsfriheten styrs av en elit.

Inlagt av Samira mån, 2011-12-19 22:19

Ted Ekeroth höll ett lysande tal på SDs kongress. Att jämföra honom med Omar är både patetiskt och lögnaktig. Vill Ekeroth utrota ett helt folk och en nation, som Omar? Omar vill ha etnisk rensing av Israel och judarna och om den som stöttar honom är inte ett dugg bättre än en nazist.

Inlagt av Gotiska Klubben mån, 2011-12-19 22:19

Och när ska EXPO be Kurt Lundgren och Jan Elfverson om ursäkt?

Det finns ett persiskt ordspråk som säger så här:

hålet i ett staket kan inte vara så stort att grannens alla höner kommer in till en själv, och samtidigt vara så litet att ens egna hönor stannar kvar.

Inlagt av Thomas mån, 2011-12-19 22:19

Björn Björkqvist: Expo är måna om att ha monopol på sanningen. Och ordet.

Inlagt av Iggy Drougge mån, 2011-12-19 22:19

Newsmill är inget annat än internets tionde miljonte debattforum. Det är inget nytt och har funnits på nätet sedan sent sjuttiotal. Och journalistiskt är det definitivt inte.

Inlagt av Roberth mån, 2011-12-19 22:19

Expo som ljuger och förvanskar ska de yttra sig?

Inlagt av Sigvard Engdahl mån, 2011-12-19 22:19

Att Expo kritiserar Björkvists extremistiska bakgrund, är inte det höjden av dubbelmoral?

Jag håller inte med Björkvist för fem öre, däremot lyfte hans artikel gällande Expo viktiga frågor som tyvärr har visat sig vara samma. Expo är av samma skrot och korn som Björkvist, den enda skillnaden är att dom är på “rätt sida” med sitt våld

Inlagt av Hampus Eckerman mån, 2011-12-19 22:19

Ja, Ekeroth vill ha etnisk rensning av palestinierna och har stöder utrontandet av den palestinska nationen. Den som stöttar honom är inte ett dugg bättre än en nazist.

Inlagt av Kafir mån, 2011-12-19 22:19

Expo är ett gäng överklassvänster med kontor på rasrena kungsholmen med bastu och altan i innerstan som aldrig debatterar med någon. – Man bara angriper. Expo förföljer, stämplar och registrerar människor med “fel” åsikter. Någon debatt tar man aldrig. – Detta är politiska propagandister som gömmer sig bakom en jounalistmantel. SAP och LO finaniserar hela verksamheten.

Inlagt av Ann Helena Rudb... mån, 2011-12-19 22:19

Jo visst är Newsmill journalistiskt. Jag skrev där senast i förrgår om vad som pågår i detta landet under rubriken Ta det piano Kjell-Olof Feldt. Jag är alltså journalist och författare.

Men sd-arna är ett problem likväl som yttersta vänstern. Jag brukar bli påhoppad av båda ytterligheterna. När jag själv kommenterar tror de att jag är i deras ålder (20-30) och dömer ut mig som idiot och dum i huvudet ungefär.

Just nu ligger jag i topp som mest lästa och det beror säkert på att jag skriver med jämna mellanrum och är (som sagt) journalist.

Eftersom detta är ett politiskt forum så kommer bara problemen med yttersta vänstern och högern antagligen bli värre ju närmare valet vi kommer, men det går ju att sanera. Och jag har märkt att Newsmill gör det.

Dock fick jag själv skriva om min senaste artikel två gånger för att Newsmill hade skärpt reglerna. Man skulle själv ha erfarenhet av det man skrev om. Nog har jag det alltid. Och det insåg Newsmill till slut.

Dock tycker jag inte att Newsmill förtjänar stora journalistpriset. Det är inte journalisterna som står bakom sajten, som skriver. Detta är bara en ram, som Bonnier står för. Och själva idén till att starta detta är en affärsidé, som allt annat.

Vad jag förstår så har Newsmill problem ur affärssynvinkel, men jag hoppas att Bonnier låter sajten vara kvar ett tag till. Den behövs.

Inlagt av Ann Helena Rudb... mån, 2011-12-19 22:19

Näha min kommentar kom aldrig in. Då skriver jag en ny. Jo naturligtvis ska inte Newsmill ha Stora Journalistpriset, men inte av de politiskt korrekta skäl, som skribenten anför.

Utan för att det är just de fyratusen, som bär upp sajten och inte journalisterna. I det här fallet vore det som att ge någon uppfinnare att internet belöningen för att människor använder detta medium.

Jag skriver där själv och det är väldigt jobbigt att alltid bli påhoppad från både yttersta vänstern och yttersta högern plus en del rena dumskallar. Så för tillfället har jag bestämt mig att sluta kommentera och istället bara skriva artiklar där.

Jag ligger först på listan över mest besökta med omkring en halvmiljon besökare. Tillsammans med mig ligger just nu två andra Helenor, bara det fantastiskt i denna mansdominerade sektor av nätet.

Var snäll och publicera detta snälla grindvakten!

Inlagt av Segerstedt mån, 2011-12-19 22:19

Humor på hög nivå när yttrandefrihetsmotståndare från den vänsterextrema sekten Expo ondgör sig över högerextremister. Jaha liksom. Dags att stoppa pressarna, eller?

Att ge Stora Journalistpriset till Newsmill blir bara fel, det är ju ett pris där vänsterjournalister ska belöna andra vänsterjournalister – och Newsmill ägs ju av… Ni vet vem.

Kan ni inte göra som Publicistklubben i Väst istället och belöna någon som hjälpt regimen som håller Dawit Isaak fången, t ex Stieg & Expo?

Inlagt av Iggy Drougge mån, 2011-12-19 22:19

Ann Helena, det finns många journalister och författare som skriver på bilforum och hamsterforum och överallt på nätet. Det gör inte de plattformarna till föremål för journalistiska eller publicistiska priser.

Inlagt av Ann Helena Rudb... mån, 2011-12-19 22:19

Ursäkta mig att det tog så lång tid att svara Iggy Drougge. Jag vet inte vad du menar riktigt.

Jag kommenterade att Newsmill inte skulle ha priset. Vad trodde du jag ville? Att Newsmill skulle ha priset för att jag skrev där?Nu blev det precis som både du och jag ville. Så då kan vi vara glada då.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies