Frilansar som vikarierar
kan missa sjukpenning

12 februari, 2016

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Jag trodde förstås att jag hörde fel när jag ringde till Försäkringskassan för att rätta till missen. Men kvinnan i andra änden av linjen hävdade på fullt allvar att jag som frilans bara kunde räkna in den delen av årsinkomsten jag tjänat i firman, men inte den delen jag tjänat på att vikariera.

”Det är ju inte en fast inkomst eftersom du inte har den regelbundet och då vet vi inte om du kommer att tjäna den det här året också.”

Det var helt omöjligt att få henne att ändra sig. Jag påpekade att alla som är anställda och har fast lön får räkna hela sin inkomst och inte bara två tredjedelar. Jag påpekade att allt jag gör som frilans är tillfälligt. Jag påpekade att det ju inte är möjligt att frilansa samtidigt som man vikarierar, vilket betyder att man tjänar mindre i firman om man tar vikariat.

Till slut gav jag upp och bestämde mig för att försöka kontakta någon handläggare med bättre koll i stället. Då mindes jag ett mejl från Journalistförbundet som jag hade sparat till något sådant här tillfälle. ”Bra att veta inför kontakt med Försäkringskassan” löd ämnesraden och ett exempel som var exakt som mitt fanns med.  Äntligen har även jag som frilans nytta av facket, tänkte jag.

Dokumentet som Journalist-förbundet tagit fram bestod av fiktiva fall och sedan fick en person på Försäkringskassan svara på hur det låg till. I mitt fall löd svaret: ”För att ha rätt till en sjukpenningsgrundande inkomst (SGI) ska en persons inkomst kunna antas vara stadigvarande i minst sex månader i en följd eller årligen återkommande.” Kontentan av hela fackets utskick var ungefär: Här har ni några horribla exempel på hur ni som har det sämst på arbetsmarknaden får det ännu sämre om ni blir sjuka eller vill vara föräldralediga. Försäkringskassan har rätt i samtliga fall så det är ingen idé att tjafsa. Hej då!

Konsekvensen för min del är en SGI som ger en föräldrapenning som är så låg att den inte ens räcker till hyran. Om min femåring inte har feber eller är magsjuk så får han gå på dagis. Lite krasslig räcker inte.  Och när det ändå blir VAB så är det bara att göra så mycket jag hinner med i luckorna som gäller.

Eftersom jag när jag frilansade med a-skatt och hela inkomsten räknades hade en okej SGI och jag nu knappt har någon föräldraledighet kvar att ta ut gör det annars inte jättemycket. Min son är som tur är inte sjuk så ofta. Men nu är det snart dags för ett nytt barn och hur det ska gå ihop förstår jag inte. Jämställdhetsbonusen är i alla fall bara att glömma. Jämställdhet får de som har råd syssla med.
                                    Andreas Jakobsson
                                    frilansjournalist och författare till boken Svinnlandet

SVAR:

Lagen ser tyvärr ut på det sätt Andreas Jakobsson beskriver. Kombinatörer, det vill säga egenföretagare/frilansar som också jobbar som visstidsanställda, får bara tillgodoräkna sig inkoms­terna från anställningar som antingen är minst sex månader långa eller regelbundet återkommande.

Det betyder förstås inte att vi anser att det är rätt. Därför arbetar Journalistförbundet, inklusive förbundets frilansdistrikt Frilans Riks, sedan länge tillsammans med andra organisationer inom Klys (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd; som tog fram samlingen av exempel på problem med sjukförsäkringen som drabbar just frilansar och kombinatörer) och med TCO för att få till stånd en ändring av lagstiftningen. Det gör vi genom att visa på problemen och lägga fram förslag på förändringar. Ett sådant exempel är TCOs rapport Brister i tryggheten vid sjukdom på den moderna arbetsmarknaden  som tar fram konkreta förslag för en bättre sjukförsäkring för tidsbegränsat anställda, egenföretagare och kombinatörer.

Förra året lade också Social­försäkringsutredningen fram förslag som skulle göra det möjligt att få räkna samman alla inkomster i underlaget för SGI. Utredningen behandlade dock många fler frågor än just SGI och kunde tyvärr inte enas om skarpa förslag i alla dessa. Men just i frågan om hur kombinatörer kan räkna fram SGI måste något göras nu. Därför har Journalistförbundet skrivit till socialdepartementet med en uppmaning om att snarast tillåta kombinatörer att kunna räkna in alla inkomster från anställningar som är kortare än sex månader i underlaget för SGI.
                          Rickard Jakbo
                          ordförande, Frilans Riks, Journalistförbundets frilansdistrikt
                         Jonas Nordling
                         ordförande, Journalistförbundet

Fotnot: TCOs rapport Brister i tryggheten vid sjukdom på den moderna arbetsmarknaden hittar du på TCO.se.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lars Björk lör, 2016-02-13 21:54

SJF säger i sitt svar att kombinatörer bara får "tillgodoräkna sig inkomsterna från anställningar som antingen är minst sex månader långa eller regelbundet återkommande".

På Frilans Riks sajt finns en informationssida om just sjukpenning för kombinatörer: http://www.frilansriks.org/2014/09/17/krangligt-med-sjukpenning-for-komb...

Där står det i stället att visstidsanställning som är kortare än sex månader kan räknas in i den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI).

SGI ska vara framåtsyftande, och om en ny visstidsanställning blir regelbundet återkommande går inte att veta förrän i efterhand.

I det exempel som ges på sajten så ges därför den sökande också rätt av Försäkringskassan att räkna in sitt deltidsarbete i SGI, trots att det understiger 5 månader eftersom personen "hoppades på en fortsättning under våren”.

Hur går det här ihop?

Är exemplet på Frilans Riks sajt fel, eller är svaret här ovan från SJF fel?

Inlagt av Åse Fougner mån, 2016-02-15 11:48

Vansinnigt system. Jag skrev om detta för två år sen: http://www.dagensarena.se/opinion/ase-fougner-orattvis-socialforsakring-...

Inlagt av Peter Skyhag mån, 2016-02-15 16:36

Det finns inget exakt svar på frågan, inget rätt eller fel till 100 procent. Huvudregeln är arbete under minst sex månader för att man kunna räkna med det som sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Kortare anställningar än sex månader kan räknas in, men bara under förutsättning att de bedöms vara regelbundet återkommande. I Försäkringskassans dokument "Sjukpenninggrundande inkomst - och arbetstid" lämnas handläggarna rätt ensamma kring hur detta ska beräknas (https://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/2bc02dfd-50a2-45b2-9fe1..., sid 122): "Det är sällan några särskilda svårigheter att beräkna SGI för dessa kombinatörer så länge de arbetar på ungefär samma sätt varje år." Och om det då handlar om kombinatörer som inte arbetar på samma sätt varje år - vilket är rätt vanligt bland frilansjournalister - så kommer det ibland att göras olika bedömningar av olika handläggare om vilka inkomster som ska kunna räknas med i SGI. Alltså kan två frilansar som vardera har ungefär samma/liknande korta anställningar återkommande varje år bedömas olika. Två olika handläggare kan göra bedömningar och ta beslut som gör att den ena frilansaren kan räkna med inkomst från anställning kortare än sex månader medan den andra frilansaren nekas detta. Det är denna gråzon av olika bedömningar som Journalistförbundet och och vårt distrikt Frilans Riks vill få till en förändring av så att en kombinatörs ALLA inkomster ska räknas med i SGI. /Peter Skyhag, Journalistförbundets kansli

Inlagt av Charlie tors, 2016-03-31 00:12

Jag har haft timanställning i 3,5 år, på samma arbetsplats, med en årsinkomst från denna arbetsplats på runt 130 000 kr om året. Detta finns svart på vitt i mina deklarationer. Men enligt Försäkringskassan får jag inte tillgodoräkna mig denna inkomst i min SGI eftersom jag måste styrka att jag kommer att ha denna även i framtiden, och att jag skulle haft arbete just de dagar jag var sjuk, med intyg från min chef. Det kan jag inte, eftersom jag hoppar in vid behov och är timanställd. Jag får därför bara räkna min frilansinkomst. Är detta rätt?
Mvh, fattig frilans

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies