Filippa Reinfeldt undviker medierna

26 januari, 2012

Under sina fem år som hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm har Filippa Reinfeldt systematiskt undvikit att tala med media i besvärliga frågor. Att en ledande politiker vägrar prata med journalister är ett direkt hot mot demokratin. Vi avkräver Filippa Reinfeldt svar på de frågor som vi och stockholmarna vill ställa om en sjukvård som på kort tid har förändrats i grunden.

Filippa Reinfeldt (M) har som hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm huvudansvar för mer än två miljoner svenskars hälso- och sjukvård. Det är en verksamhet som omsätter drygt 51 miljarder skattekronor (2009). Det gör henne till en av de absolut viktigaste politikerna i landet. Under sina mer än fem år på posten har hennes privatiseringspolitik omvandlat länets sjukvårdssystem i grunden. En av de mest fundamentala förändringarna är införandet av Vårdval Stockholm, som initierades av Filippa Reinfeldt. Modellen innebär fri etablering för vårdcentraler, samt att mottagningarna får ersättning per kundbesök. Systemet har väckt kritik för att vårdcentralerna blir färre och sämre i fattigare stadsdelar. Inget landsting i Sverige har valt att följa Stockholmsmodellen när lagen om vårdval infördes i hela landet 2010. Vårdval Stockholm är bara ett av Filippa Reinfeldts ansvarsområden som väcker frågor – och som hon gett ytterst få svar på. Vi är många journalister som genom åren – gång på gång – har försökt få intervjuer med sjukvårdslandstingsrådet. Beskedet från hennes olika pressekreterare har som regel varit avvisande. Ansvaret för olika sjukvårdsfrågor lastas ständigt över på någon av allianskollegorna.

Filippa Reinfeldt syns oftast i ofarliga mediesammanhang där hon inte behöver försvara sin politik. Hon tackar ja till en lång intervju med livsstilsmagasinet Yourlife, med harmlösa frågor om kändisskap och hur hon hittar balans i sitt liv. Hon avslöjar vad hon ska bära för klänning inför Nobelfesten i Aftonbladet och berättar för Expressen hur hon ska fira in det nya året. Men att få tio minuter av hennes tid att ställa frågor om den politik hon driver tycks däremot omöjligt. Det går inte att tolka det annorlunda än att Filippa Reinfeldt systematiskt håller sig borta från kontroversiella och besvärliga frågor. Så var det redan under hennes tid som kommunalråd i Täby fram till 2006. Där drev hon på genomförandet av den uppmärksammade avknoppningen av Tibble gymnasium. Skolan såldes av den moderatstyrda kommunen till skolans rektor och en lärare till underpris. Den politiska oppositionen överklagade beslutet till kammarrätten, som slog fast att försäljningen var olaglig och därmed ogiltig. Känns historien igen? Likheterna med hanteringen av husläkarmottagningen Serafen på Kungsholmen är slående. Serafen såldes i början av året för mer än 20 miljoner kronor till det riskkapitalbolagsdrivna vårdföretaget Capio. De sex läkarna som sålde vidare Serafen hade själva fått köpa mottagningen för 694 500 kronor fem år tidigare.

Filippa Reinfeldt exporterade avknoppningsidén – att personal får ta över driften av offentligt finansierad verksamhet – från Täbys kommunpolitik till vårdpolitiken på länsnivå. Resultatet blev att fem husläkarmottagningar avknoppades 2007 för sammanlagt mindre än fyra miljoner kronor. I dag tros de vara värda runt 100 miljoner kronor tillsammans, enligt oppositionslandstingsrådet Birgitta Sevefjord (V), som förra torsdagen polisanmälde Serafen-affären för trolöshet mot huvudman och jäv.

Liksom i fallet med Tibble gymnasium visade det sig att avknoppandet av de fem husläkarmottagningarna var olagliga. Enligt stadskontoret bröt de mot kommunallagen och EG-rätten. Avknoppandet avbröts 2009.

Den aktuella Serafen-historien är intressant för att den så tydligt visar Filippa Reinfeldts mediebojkott. Eller är det Moderaterna som vill skydda en av partiets viktigaste galjonsfigurer till varje pris? Otaliga medier har försökt få en intervju de senaste veckorna med Filippa Reinfeldt – samtliga har kammat noll. Till och med landets största morgontidning, Dagens Nyheter, hänvisas till finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) – och han hade inte ens något politiskt ansvar när Serafen avknoppades 2007. Stockholms skattebetalare har förlorat miljontals kronor på försäljningen av Serafens husläkarmottagning, men personen som är ytterst ansvarig för att skattemedel försnillats väjer ansvaret. Varför tyckte Filippa Reinfeldt det var rätt att sälja stockholmarnas gemensamt ägda vårdcentraler för några hundratusen, när hon måste ha insett att de kunde säljas vidare för det mångdubbla? Frågorna hopar sig, men det moderata lägret i landstinget tiger.

Även moderaterna i regeringen kommunicerar gärna via pressmeddelanden. Inte sällan vill de få frågorna mejlade till sig i förväg, och helst vill de även svara på frågorna mejlledes, vilket minskar möjligheten till följdfrågor och gör det svårt att veta om det är politikern eller pressekreteraren som svarar.

I slutet av förra året oroade sig många stockholmare för sina äldre släktingar – och kanske över sin egen ålderdom – när vårdskandalerna på äldreboenden drivna av riskkapitalbolaget Carema Care avlöste varandra. Det är visserligen kommunerna som ansvarar för äldrevården, men Carema Care driver också vårdföretag under landstinget, som vårdcentraler, psykiatri och missbruksvård. Stockholmarna hade med all sannolikhet varit intresserade av att höra vad Filippa Reinfeldt tyckte om skandalen. Inte minst för att hon har invigt Carema Cares vårdcentraler, något hon har kritiserats för på DN Debatt (21/8-2008) av fem läkare som menade att hon har gett företaget pr och konkurrensfördelar. Men i stället för att ge sin syn på skandalerna i en ordentlig intervju kom ett pressmeddelande från Moderaterna där sjukvårdslandstingsrådet meddelade att hon har gett landstingsledningen i uppdrag att inleda en fördjupad granskning av Caremas sjukvårdsenheter i Stockholm.

Filippa Reinfeldts mediala tystnad är långt ifrån enbart ett arbetsmässigt problem för journalister. Medial granskning av politiker är grundläggande i en demokrati. En självklar del av den folkvaldes uppdrag är att vara tillgänglig för väljarna, direkt eller via medier. När det granskande uppdraget försvåras av att ledande politiker vägrar prata med oss journalister är det ett hot mot demokratin. Vi avkräver Filippa Reinfeldt svar på de frågor som vi och stockholmarna vill ställa om en hälso- och sjukvård som på kort tid har förändrats i grunden.

Jonna Sima, redaktör ETC Stockholm
Eric Sundström, chefredaktör Dagens Arena
Jonas Cullberg, redaktör ETC Stockholm
Liv Beckström, chefredaktör Kommunalarbetaren
Eric Rosén, nyhetschef Nyheter24.se

FOTNOT: Den här artikeln publicerades även i torsdagens DN Stockholm Debatt.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lars Sundström tors, 2012-01-26 22:32

Enligt Filippa Reinfeldt i Svt ABC, är undertecknarna sossar. Underförstått; Såssar! Hur skulle det se ut om vi talade med sådana!? Snart ringer dom väl på huvudingången istället för köksingången också!

Inlagt av Andreas Åberg lör, 2012-01-28 10:15

Han bedriver samma typ av synlighet som statsministern,hennes man,gör.Du hade kunnat byta ut Filippa mot Fredrik i artikeln och fått en lika slående beskrivning.Min teori är att Moderaterna försöker genomföra ett privatiseringsrace över hela landet så tyst som möjligt.Dom har också haft stor hjälp av att Juholt affären tagit upp så stor del av medias rapportering också.

Inlagt av Roland Petersson lör, 2012-01-28 18:35

Kan man inte avknoppa Filippa???

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies