Demokrati, men bara för meningsfränder

14 mars, 2013

I Turkiet sitter fler journalister än någon annanstans i världen häktade utan att rättsväsendet presenterar några åtalspunkter mot dem. Många har hållits häktade i flera år utan att veta varför. Turkiet har på senare tid gjort sig känt för att fängsla journalister och oppositionella i sådan omfattning att landet numera har en särställning när det gäller länder med statlig censur. EU-kandidatlandet Turkiet har till och med passerat diktaturer som Kina och Iran vad gäller antalet fängslade journalister.

Turkiets president Abdullah Gül var på statsbesök i Sverige mellan 11-13 mars 2013 och talade vid flera tillfällen om framgångarna med reformer och demokratiseringsprocessen som landet genomgår. Enligt Abdullah Gül har man kommit långt på den vägen.

Men verkligheten överträffar alltid dikten sägs det. Undertecknad har under dagens turkiska presskonferens, fått erfara vad turkisk ”demokrati” och censur innebär i praktiken och detta mitt i Stockholm bara en timme efter att Abdullah Gül höll sitt tal i riksdagen som handlade om historiska relationer, handeln med Sverige och de senaste tio årens demokratiska framgångar i Turkiet.

Undertecknad och en kollega nekades inträde till pressträffen på Grand Hotel där journalister skulle få tillfälle att ställa frågor till Abdullah Gül. Den turkiske presschefen, som kommenderade pressträffen med järnhand, avvisade undertecknad och kollegan. Anledningen till avvisningen var för att en av oss representerade en assyrisk TV-kanal och assyrierna är en minoritet i Turkiet. Det andra av oss avvisades för att han representerar tidningen Evrensel, som anses vara oppositionell.

Hela händelsen utspelade sig framför personal från UDs pressrum. Dock kunde dessa inte ingripa då man saknade befogenhet över just denna pressträff. Det inträffade är inte bara pinsamt för den turkiska delegationen, utan en demonstration på hur journalister behandlas i Turkiet.

Som journalister för tidningen Evrensel och Assyria TV har kollegan och jag ackrediterats av UDs pressrum för att bevaka Abdullah Güls statsbesök. Vårt uppdrag var att bevaka och sända ifrån statsbesöket. Under hela statsbesöket har vi utan problem kunnat rapportera och fritt arbetat med reportagen osv. Detta förändrades helt och hållet när turkisk personal fick kontroll över vilka som skulle få inträde. Inte bara våra demokratiska rättigheter kränktes, utan den turkiska personalen praktiserade den turkiska modellen av demokrati, där censur är en av grundpelarna. Där finns plats bara för medier som stämmer in i de turkiska makthavarnas världsåskådning.

I den version av demokrati som Abdullah Gül partade så varmt om fanns det ingen plats för två journalister som inte är likatänkande.

Murat Kuseyri, journalist, tidningen Evrensel

Dikran Ego, frilansjournalist för Assyria TV

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Aziz Duzgun fre, 2013-03-15 10:05

Det här är Turkiet i ett nötskal.

Inlagt av Mimi Mirzakhanian fre, 2013-03-15 13:54

Gul i sitt ena tal räknar in Turkiets och Sveriges relationer tillbacka till 1600 talet, alltså Ottomanernas tid och därmed likställer sin stat med Ottomanernas. Intressant medgivande. Varför kan de inte ta ansvar för vad Otomanerna gjorde mot sina icke-muslimiska minoriteter då?!
Tycker inte heller att turkarna skiljer sig ett dugg från sina ottomanska föregångare.

Inlagt av ErikB sön, 2013-03-17 18:11

Ojdå, ett misstag.. Av rubriken att döma trodde jag det gällde Sverige...

Inlagt av Sverige i Nötskal mån, 2013-03-18 17:25

Det här är också Reinfeldts Sverige och Bildts UD i nötskal!

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies