Bocken som blev trädgårdsmästare

12 januari, 2017

Fredrik Reinfeldts intervjuprogram "Toppmötet" i SVT förstärker mediernas roll som maktens megafoner utan några som helst ifrågasättande ambitioner.

SVT har lämnat över fyra entimmesprogram på bästa sändningstid och betalat dyrt till vår förre statsminister Fredrik Reinfeldt i serien Toppmötet. En internationellt sett unik ”outsourcing” av ett TV-program till en före detta toppolitiker och makthavare som tycks ha fått fria händer i det som i programbeskrivningen från SVT beskrivs som ett ”personligt samtal”. Programmet har hittills resulterat i tolv anmälningar till Granskningsnämnden.

De fyra programmen i Toppmötet spränger nya gränser inom medierna när det gäller granskning och oberoende och förstärker mediernas roll som maktens megafoner utan några som helst ifrågasättande ambitioner. Toppmötet fullföljer en trend sedan flera år tillbaka inom etermedierna att göra bocken till trädgårdsmästare när det gäller valet av programledare, och nu även som politiska utfrågare i samhällsprogram i public service. TV- och radiokanalernas programtablåer vimlar numera av program som enbart bygger på ett kändisskap, och allt oftare på ett före detta kändisskap.

Den viktigaste ledstjärnan numera för val av programledare tycks vara att man ska sakna både erfarenhet och kompetens för uppdraget. Det räcker med ett kändisskap i vadsomhelst. I de fyra Toppmötena som sänts har det på ett närmast pinsamt sätt avslöjats att Reinfeldt saknar kompetens för rollen som utfrågare. Hans egenskaper räcker inte ens för ett ”personligt samtal” om världspolitiken och programmen liknar mera en intern återvändarträff. Och då handlar hans medverkan bara om cirka 10–12 minuter i varje program där han utan följdfrågor nickar instämmande. Dyra minuter kan man tycka. Det blir än mer pinsamt när valet av intervjuoffer blev fyra kompisar och makthavare, varav tre direkt eller indirekt har varit inblandade i Irakkriget. 

Nu är det här fenomenet inte Reinfeldts fel. Möjligen har han bara haft dåligt omdöme och överskattat sin förmåga. Det är förstås de ledande inom SVT och andra medier som anlitar och skriver vidlyftiga uppdragsavtal som ska klandras. I sin iver att fånga tittare/lyssnare har ansvariga chefer gjort okunnigheten till en dygd i rekryteringen.

Nu är i alla fall spektaklet över. Vad Reinfeldt ska göra nu återstår att se. Ekonomiskt lär han väl överleva i sitt nya uppdrag som seniorrådgivare i Bank of America Merrill Lynch. Men bli inte förvånad om han snart blir kontrakterad av någon kommersiell kanal för nya ”personliga samtal”. Han lär kunna plocka fram fler makthavare inom bankvärlden som får stå oemotsagda.

                                                 Anders Bergman, tidigare journalist på SR

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.

Inlagt av johnny tors, 2017-01-19 12:59

Man måste tycka "rätt" för att komma i fråga för SVT.
Här är bara några som tycker "rätt" och får egna program och kan ta del av SVT s gottpåse på 7 miljarder.
Henrik Schyffert
Alexandra Pascalidou
Malena Ernman
Gina Dirawi
Fredrik Reinfeldt

Inlagt av Lars N sön, 2017-01-29 20:28

För en alldeles vanlig, privat mediekonsument förefaller hela den här yran handla om att SvT - i framför allt mediefackkretsars ögon, då - presenterat den här programserien alltför pretentiöst; som intervjuer, då det snarare föreföll vara mera av samtalskaraktär. Hade programserien marknadsförts som "Fredrik Reinfeldt träffar..., Fredrik Reinfeldt samtalar med..." utan att ens nämna ordet intervju i sammanhanget, hade väl all denna kritik aldrig blommat upp. Men nu tände någon en gnista och andra hoppade på...
I mina amatörmässiga mottagar-ögon förefaller kritiken som överdriven, rent utav lite nonsensartad...
Lars Nordgren
Göteborg

Inlagt av Leif König tis, 2017-01-31 00:51

Instämmer till fullo i Anders Bergmans kritik. Tidigare var programledare i radio och teve en yrkesutövning som krävde erfarenhet och kompetens, numera är det en lukrativ sysselsättning för kändisar, halvkändisar och bortglömda kändisar med ett närmast maniskt behov av att synas och höras i offentligheten. Återupprätta programledaryrket. Och gör det nu, innan varenda radio- och teveprogram befolkats av personer från löjliga familjen.
Leif König
Nyköping

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies