Bilden är viktig - men hela bilden behövs för debatten

27 februari, 2019

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Replik på Eva Nilzons “Påverkar frånvaron av lokaljournalister yrkesetiken negativt?”, 25 februari 2019 Till att börja med, tack Eva Nilzon för beskrivningen av oss som totalt dominerande i Västernorrland! Det är ett tecken på att vi har stort genomslag för vår journalistik runtom i länet. Men glöm inte våra kollegor inom public service. Visst, vi har överlägset flest journalister på plats, men både SVT och SR bevakar området och gör ett gediget arbete i sina rapporteringar.

Vi ska inte heller glömma bort vem kvinnan på den aktuella bilden är. För den som inte hänger med i nyhetsflödet i Västernorrland kan det tyckas hjärtlöst att överhuvudtaget namn- och bildpublicera en person som blivit utköpt från sitt jobb. Det här handlar naturligtvis inte om vem som helst. Personen har nyligen fått jobb som högt uppsatt chef i en av våra kommuner, och har tidigare varit högt uppsatt chef inom landstinget.

Båda tjänsterna bekostas av skattemedel.

Under sin tid inom landstinget tecknade kvinnan på bilden ett förmånligt avgångsavtal med en annan högt uppsatt chefskollega. Hon valde dessutom att hemlighålla detta avtal.

Det hemliga avtalet kostade skattebetalarna 3,6 miljoner kronor.

God lokal journalistik avslöjade oegentligheterna och chefen fick gå - med 1,5 miljoner kronor på fickan.

Bilden är viktig i den journalistiska berättelsen, men hela bilden är viktig även i debattinlägg.

Jag diskuterar gärna bildvalet, men inte med avstamp i att vi skulle sakna lokala reportrar. Det stämmer nämligen inte.

Karin Näslund, chefredaktör och ansvarig utgivare, Mittmedia Västernorrland (Sundsvall Tidning, ST.nu, Sundsvalls Nyheter, Tidningen Ångermanland, Allehanda, Örnsköldsviks Allehanda)

Läs Eva Nilzons debattartikel här.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Eva Nilzon tors, 2019-02-28 09:27

Det är okej Karin Näslund. Du får nu chansen att diskutera bildvalet - ur precis vilken utgångspunkt du vill. Jag är väldigt intresserad av dina tankar och reflektioner kring detta.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies