Är du yttrandefri lilla vän?

12 april, 2011

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Myndighet kräver att få förhandsgranska tidning innan den går i tryck. Chefredaktör blir inkallad till myndighetskontor för att svara på frågor om anonyma källor. Myndighet öppnar post adresserad till tidningsredaktion. Låter det otänkbart? Inte för skoltidningar.

Unga förväntas lära sig att yttrandefrihet är viktigt och en av demokratins grundläggande hörnstenar. Vi på Ung Media Sverige tycker att den kunskapen är innehållslös så länge unga journalisters yttrandefrihet inte tas på lika stort allvar som de etablerade mediernas.

Skoltidningar finns i många former, drivs av entusiastiska redaktioner och rapporterar insatt och dagsaktuellt från ungas vardag. Förutsättningarna är minimala, ekonomin kass och redaktionsmedlemmarna byts ofta ut. Ändå föds det ständigt nya tidningar över hela landet och nya generationer tar över när de äldre går ut.

För dessa unga journalister är yttrandefrihet ingen självklarhet. Vi får ofta höra talas om kränkningar av ungas tryck- och yttrandefrihet från myndigheten i deras närhet – den kommunala skolan. Förhandsgranskning, censur, efterforskning av källor och andra ingrepp mot skoltidningars grundlagsskyddade rättigheter är oacceptabelt. Att det ändå sker kan säkert skyllas på okunskap och missriktad omsorg, men vi kräver bättring. En skoltidning gör en skola mer levande, ger möjlighet till debatt och uppmuntrar kritiskt tänkande. Det är en förutsättning för demokrati, i skolan precis som i resten av samhället.

Skoltidningar som vill kunna arbeta ostört med sin tidning utan att skolledningen lägger sig i innehållet måste se till att tidningen är grundlagsskyddad och att redaktionen har rätt att utse och avsätta ansvarig utgivare själva. Uppfyller tidningen kraven för grundlagsskydd har de samma rättigheter som vilken stor dagstidning som helst, i alla fall i teorin.

I verkligheten är det svårt att hålla emot när rektorn kräver att få förhandsgranska tidningen innan den går i tryck. Vi lär våra medlemmar hur yttrandefrihetsgrundlagarna är konstruerade, vad ansvaret innebär och vilka pressetiska riktlinjer det är klokt att följa som seriös journalist. Men skolan måste också ta ansvar för att unga journalisters tryck- och yttrandefrihet respekteras. Som myndighet har de ingen rätt att ingripa mot en grundlagsskyddad tidning på något annat sätt än de som anges i TF och YGL. Det fria ordet har ingen åldersgräns.

Kära rektorer, håll tassarna borta från våra tidningar. De demokratiska rättigheterna får aldrig bli dekorativa, de ska hålla för användning också.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Tina Lundberg Åsén mån, 2011-12-19 22:22

Bra debattartikel!

Jag önskar er allt gott Ung Media Sverige, lycka till med ert fortsatta arbete.

Tina Lundberg Åsén

redaktör för Nyhetsbyrån punktinsatser.com

Inlagt av Per Hagman mån, 2011-12-19 22:22

Håller med ovan artikel ..i princip.

Det är verkligen demokrati främjande att våra unga medborgare Ser Tänker og då får ha en Mening och gärna genom en Offentlig kanal , med de spelregler som gäller.

För en skoltidning är en offentlig kanal eftersom skolan är ett offentligt institut , eller?

Samtidigt… hur är det i praktiken?

Vem är ansvarig utgivare för det som kallas

SKOL tidning?

Rektor?

En 12 åring skribent…. som ej är åtalbar?

Per Hagman/ låt mig bli 12 igen.

Inlagt av Ung Media Sverige mån, 2011-12-19 22:22

Vi har koll på juridiken, Per. Vi vet skillnaden på en skoltidning som drivs av skolan och de som är elevstyrda, oberoende och äger det ansvariga utgivarskapet inom redaktionen. Värt att påpeka är att även tidningar utan utgivningsbevis, försedda med ursprungsuppgifter, är grundlagsskyddade.

Vi räknar bara övertramp mot de elevstyrda tidningarna som yttrandefrihetskränkningar.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies