Anmärkningsvärt av Jaara Åstrand

24 oktober, 2018

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Det är ett anmärkningsvärt inlägg som Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand levererar som svar på en debattartikel i Dagens Nyheter från fackförbundspressens företrädare. 

Förutom att svaret överhuvudtaget inte berör den viktigaste frågan, nämligen att förbundets ledning vill inskränka redaktionens granskning av den egna organisationen, så innehåller det istället två andra underligheter.

För det första sågar Jaara Åstrand den egna verksamheten i sitt svar på ett mycket sorgligt sätt. Den redaktionella verksamheten, som prisbelönats flera gånger, är plötsligt underutvecklad enligt den egna arbetsgivaren. Med tanke på att det dessutom är ett fackförbund som uttalar denna besvikelse över de egna medarbetarna så måste kritiken anses vara extra pikant. Det känns åtminstone inte som en uppbygglig personalpolitik i sammanhanget.

Det är dock så att just detta missnöje dessutom är felriktat. Om den digitala utvecklingen inom verksamheten inte gått tillräckligt snabbt så är det mer troligt att felet återfinns i ägarens styrning. För det är ju just sådana övergripande strategiska direktiv som ägarens representanter, i detta fall förbundets ledning, ska tydliggöra. En medieägare ska klara av att dra upp tydliga riktlinjer för verksamheten och sedan ta ett steg tillbaka. Och om ägaren misslyckats med att tydliggöra sina förväntningar så spelar det ingen roll hur mycket denne sedan inskränker det redaktionella uppdraget. Det är ändå inte där felet sitter.

Jonas Nordling
Förbundsordförande
Journalistförbundet

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Annica Grimlund ons, 2018-10-24 14:23

Heja Jonas!
Tack för att du tar del av dialogen. Detta ämne, ang oberoende tidningar, kanske borde diskuteras inom TCO styrelsen vid tillfälle?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies