En sömnigt enig kongress

22 oktober, 2014

Kongressfesten ställdes in men återuppstod som en trevlig kongressmiddag. Med dans.      

Omgivningen var avslappnad, men det var mycket arbete som pågick i kulisserna. Vilka skulle nomineras till FS, vilka distrikt skulle komma överens med vilka och vad skulle utskotten komma fram till?

Redan i morse stod det klart att norra Sveriges protester mot FS-sammansättningen inte burit frukt. Ingen nominerad därifrån. Däremot tre nominerade från dagspressdistriktet. Jag utgår från att det knöts många allianser under middagen, dansen i går och under dagen i dag. I morgon får vi veta vem som till slut blir utröstad respektive inröstad i FS och vilka som gått i allians med vilka.

Mest nerv och applåder blev det kanske när Torbjörn Ek från Aftonbladet gick upp och uppmanade valberedningen att inte prata illa om dagspressdistriktets nominerade. Det är en demokratisk rättighet att föreslå andra kandidater, och det måste valberedningen acceptera, sa han vid en ordningsfråga.

Det väckte förstås undran: Ägnar sig valberedningen åt lobbying?

Annars pratades det mest över hur fort alla ärenden gått, att det hade varit så få debatter. Jag tror att förklaringen är enkel. Vi står inför stora utmaningar och inser att vi måste stå tillsammans och inte bråka om småsaker.

Samma atmosfär har präglat onsdagens diskussioner. En del tunga frågor har skickats till utskott, som yrkesetiken och medlemsavgiften, och kommer säkert väcka ny debatt, men i grunden känns kongressen enad om framtidens utmaningar.

Men det som kan uppfattas som enighet kan av andra uppfattas som något annat. Åsa Ohlsson benämnde första kongressdagen som en sömning kongress.

Hursomhelst, fort har det gått och den befarade nattmanglingen blir nog inte så farlig. Tror jag. Hoppas jag.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta är för att vi vill säkerställa att du är en mänsklig besökare och för att förhindra automatiserade spaminsändningar.
Redaktionsbloggen

mer

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies