Massor av journalister – men var är Mattsson-Helin?

26 september, 2014

Mer än 1 000 journalister har ackrediterats till bokmässan i Göteborg. Men varken Expressens Thomas Mattsson eller Aftonbladets Jan Helin är på plats, ännu.

Hittills har 1 300 journalister ackrediterat sig till bokmässan i Göteborg. Det tillkommer nog ett hundratal innan helgen är slut, enligt bokmässans egna siffror.

Brasilientemat har förstås lockat folk från Brasilien (fem journalister) men det finns journalister även från Vietnam, Indien, Ukraina och USA, dessutom förstås från övriga Europa och de nordiska länderna.

Brasilientemat chockade på pressnatta i onsdags med ett karnevalsupptåg, som kanske mest kändes lite pinsamt. För att komma in till buffén var besökarna tvungna att gå igenom ett karnevalståg och riskera att bli indragna i dans. De flesta av oss såg nog denna start mer som en golgatavandring än en partyhöjare. Fast det blev förstås bätre när de kalla Göteborgsvindarna släppte taget inne på dansgolvet.

För mig var pressnattas största upplevelse Ken Ring. Från scenen förstås, men jag hade sådan tur att jag hamnade utanför entrén när han och hans kompisar körde lite egen rap bara för varandra och sig själva. Vilka talanger, vilka sångröster, vilken poesi!

Under dagarna avlöser debatterna varandra i montrar och salar, författare skriver signaturer och förklarar just sin ingång till boken. Mötena i korridorerna utanför hörsalarna handlar om viktiga frågor. I DNs monter pratar Dilsa Demirbag-Sten om berättandets betydelse för alla, inte bara för en ”fin” bokläsare.

I en annan pratar Amelia Adamo om hur hon omfamnar sina läsare och ger dem värme och tillhörighet. Journalisten har haft sina egna seminarier och i Sveriges Tidskrifters monter har många mediefrågor diskuterats, med allt från namnpubliceringar till nya mediesatsningar.

I presscentret arbetar alla under tystnad, med bildspel, livesändningar och texter. Två av dem är TT Nyhetsbyråns Sara Ullberg och Erika Josefsson (se bilden).

Bokmässan är alltså i sina grundvalar desamma – och ändå inte.

För var är Expressen? Tidningen har inga aktiviteter, vare sig själva eller i samarbete med Dagens Nyheter. (Jo, jag vet att de är här och livesänder och har sin geting på plats, men jämfört med tidigare år är det nästan ingenting) Är det sparkraven som slagit till, eller har man lämnat bokmässan åt sitt öde? Inte ens på Park Aveny fanns det traditionella långbordet med Expressenmedarbetare. Och inte heller någon Thomas Mattsson. Dock har jag sett GTs chefredaktör Frida Boisen i en debatt om namnpubliceringar.

Inte heller Aftonbladets chefredaktör Jan Helin har jag sett, men tidningen har i alla fall sin traditionsenliga stora monter. Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski är inte heller här – än. Kanske de kommer under helgen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta är för att vi vill säkerställa att du är en mänsklig besökare och för att förhindra automatiserade spaminsändningar.
Redaktionsbloggen

mer

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies