Mitt på den politiska nordpolen

10 juli, 2014

Jag är Sverigedemokrat. Jag tycker i och för sig att Sverige ska ta emot fler flyktingar, jag gillar mångkultur och jag vill ha mer integration och mindre assimilation. Jag tycker inte man ska förbjuda tiggeri. Jag är inte särskilt förtjust i religion eftersom jag är ateist, men jag tycker inte att islam är värre än kristendom. Jag gillar både kyrkor och moskéer och tycker böneutrop är häftigt. Men jag är trots det alltså Sverigedemokrat. Det känns skönt att kunna komma ut och säga det så här öppet.

Det är TTs valkompass som fått mig att inse hur det ligger till. Mina åsikter stämmer till 42 procent överens med SDs. Bara ett annat parti hamnar över 40 procent i mitt resultat, nämligen KD på 41 procent.

Jag skulle eventuellt sålunda kunna ha varit Kristdemokrat om det inte vore för att jag alltså är Sverigedemokrat. Jag är visserligen som sagt var ateist och tycker att homosexuella ska ha samma rättigheter som heterosexuella, bland annat när det gäller adoption, och jag har väl inte så familjecentrerade politiska åsikter i allmänhet bland annat eftersom jag inte har några barn och inte tror att det är bra för individerna om familjen är samhällets minsta enhet, men jag skulle ändå mycket väl kunna vara Kristdemokrat. Om det inte vore för att jag är Sverigedemokrat.

Jag är Feministiskt initiativare. Jag vet att jag nyss sa att jag var Sverigedemokrat. Men det var då det. Nu är det Fi som gäller. Jag vill visserligen inte ha könskvotering till bolagsstyrelser och med lagstiftning ta makt från kompetenta personer för att de har fel kön, men det är faktiskt ingen hjärtefråga för mig eftersom jag själv inte sitter i styrelsen för ett börsnoterat bolag. 

Jag är feminist och det finns allvarliga problem framför allt i lönebildningen på arbetsmarknaden när det gäller kvinnors och mäns arbete och som vi måste göra något åt, nu! Jag är inte en stark anhängare av identitetspolitik, men trots det är alltså Fi partiet för mig. Det har Aftonbladets valkompass berättat för mig. Det är löjligt uppenbart, och det är så konstigt att jag inte förstått det tidigare. Tack, Aftonbladet. Jag är Fi-are! Det känns skönt att kunna komma ut och säga det så här öppet.

Jag är Piratpartist. Så är det. Det pågår politisk evolution här på eftermiddagen, ni måste hänga med lite. Jag är upphovsrättsfundamentalist och jag tycker att det ska vara straffbart att stjäla filmer, musik, texter och foton över nätet. Särskilt journalistiska alster borde det vara straff på om man stjäl. Men jag är trots detta alltså PP-are. Det har SVTs och SRs valkompass avslöjat. Jag visste inte att det förhöll sig så, men nu när testet är så entydigt har jag inget annat val, än att komma ut som pirat. Det känns skönt att kunna säga det så här öppet.

TT upplyser vänligt i anslutning till sin valkompass: ”Observera att ditt resultat i Valkompassen inte bestämmer hur du ska rösta.” Tack.

*

Kanske är det så att jag är ett mycket komplicerat politiskt djur, säger jag till författaren Christer Isaksson när jag ringer upp och avbryter honom i staketmålandet på semestern.

– Så kan det förstås vara, men sådana måste också få finnas, säger Christer Isaksson.

Han har 15 års erfarenhet av att konstruera valkompasser och står bakom både TTs och SVTs kompasser i år. Det finns två bekymmer, menar han. För det första ligger partierna väldigt nära varandra. Värst var det 2010 då det knappt gick att särskilja partierna. För det andra avviker politikerna oftare från partilinjerna, vilket gör att en valkompass som bygger på partilinjer kommer att ge lite andra resultat än en som bygger på politikernas åsikter.

Men Christer Isaksson har ingen förklaring till att jag får så vitt skilda resultat. Eller att jag matchas med partier med tydliga profilfrågor där jag tycker tvärtom som partierna i just dessa profilfrågor. Eller att listan på SVTs valkompass är upp och ned-vänd jämfört med TTs. Det är som att kompassnålen snurrar runt runt. Är det jag som är den politiska nordpolen?

– Du verkar ha fått låga resultat i TTs test, bara 42 procent som högsta resultat. Normalt ska toppresultatet hamna på minst 60 procent. Det låter nästan som det är fel på testet.

Eller på mig.

 

Fotnot: För transparensens skull kan jag väl säga att jag har röstat på partier i båda blocken, men aldrig på något av de partier som nämnts i denna text. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta är för att vi vill säkerställa att du är en mänsklig besökare och för att förhindra automatiserade spaminsändningar.
Redaktionsbloggen

mer

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies