Långt bortom mjuren

1 juli, 2014

3 300 arrangemang bevakas av 800 journalister. Det säger sig självt att allt som händer i Almedalen inte får medial uppmärksamhet, särskilt som journalisterna ofta bevakar samma arrangemang – och struntar i samma arrangemang.

 
Så har Journalisten äntligen gjort debut på både webb-TV och väderleksrapportering. Har du missat det första kanariegula inslaget som spelades in på söndagseftermiddagen i Almedalen, hittar du det här.
 
Bakom kulisserna på det glamourösa TV-mediet döljer sig som väldigt många (och allt fler) av våra läsare vet en myriad av tekniska problem som kan inträffa, och kommer att inträffa. Vi på Journalisten är förstås inget undantag och medan Helena Giertta och Tor Johnsson slet med inbäddningskodningen på sajten blev det min uppgift att bevaka mediebevakningen av det första Almedalstalet, S-ledaren Stefan Löfvens. Det gick nu inte heller som planerat.
 
På grund av omständigheter hade jag råkat få med mig all teknisk utrustning som krävs för en broadcastsändning (eller åtminstone kändes det så på vikten) men ingen av kompetensen för att hantera en sådan, så jag rörde mig mycket långsamt och upptog en sfär om sisådär tio kubikmeter när jag försökte tränga mig fram i publikhavet i Almedalen för att få en glimt av scenen och framför allt journalisterna framför den.
 
Bredvid mig hör jag plötsligt en gotlänning beklaga sig över att det inget går att se, för det är en mjur av journalistar i vägen. En överdrift förstås, det är högst några hundra journalister i publiken. Allra högst 800. Jag snubblar nästan över en som sitter på en tältstol mitt i publiken och direktrapporterar för GP. Hon ser ingenting annat än publikrumpor. Och kanske hade hon kunnat sitta hemma på redaktionen och gjort samma sak – med bättre ergonomisk lösning. Det är den nya journalistiken, antar jag, den är lite mer obekväm.
 
Jag tråcklar mig ut ur publikhavet och är nära att krocka med en person i en Expressengetingdräkt som blir fotograferad av en Expressenfotograf, och det är nu jag bestämmer mig för att fly Almedalen för kvällen. På Cramérgatan sitter åhörare som valt att titta på direktsändningarna från det tal som pågår hundra meter bort, på stora skärmar inne i DNs och i Aftonbladets tält. Det är lite mer eftersläpning i sändningen hos Bladet än hos DN och Löfven dubbelekar läskigt över gatan.
 
Hundra meter längre ner är det folktomt, och framför allt journalisttomt. Allt fokus är på Löfven. Här har bandet Carl Silversporre & De Gamla Moderaterna, fyra lösmustaschprydda punkmoderater, valt att bjuda på gratiskonsert för att locka folk bort från såssemötet, och för att sälja sin nya vinylskiva Fackförbundsdemoner. Ett hardcorefan dyker upp och önskar låten Pappas pengar. Jag filmar en stund och slänger upp ett skränigt klipp på Youtube.
 
Tonsättarnas hus ligger vid marinan mindre än fem minuters promenad från Almedalen.
 
Under politikerveckan huserar här New Music Xperience som är en manifestation för musikens värde. Vid ingången förs noggrann statistik över besökarna.
 
När jag kontrollerar siffrorna ett dygn senare visar de sig att 17 personer hittills besökt manifestationen, varav 13 musikförbundare eller musiker, 2 tjänstemän, 1 forskare och 1 varumärkeskatalysator. Och inga politiker. Och inga journalister.
 
 
 
 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta är för att vi vill säkerställa att du är en mänsklig besökare och för att förhindra automatiserade spaminsändningar.
Redaktionsbloggen

mer

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies