Aftonbladet eller Expressen?

13 februari, 2014

Den klassiska frågan fick ny relevans när Aftonbladet drog igång sin livesändning av Partiprogrammet. Till det yttre liknar det Expressens Bar & politik som funnits i två år. Båda handlar om politik, båda görs i en stor hotellbar mindre än hundra meter från Journalistens redaktion och båda programmen har väletablerade och kunniga programledare.

Men efter att ha varit på många Bar & politik och på gårdagens premiärsändning av Partiprogrammet framstår nog skillnaderna som större än likheterna.

Med sex personer som arbetar heltid och ska producera ett timslångt program i veckan, så har Aftonbladet avsevärt mer resurser än Bar & politik. Det märks på flera kameror, flera inspelade reportage, fler folk inblandande under inspelningen.

Bar & politik är väletablerat och har sänts ungefär en gång i månaden sedan starten.

Partiprogrammet har en ung publik i fokus. Det är mycket underhållning, det är musikframträdanden och en del skämt. Programledarna Karin Magnusson och Behrang Miri får Fredrik Reinfeldt att slappna av och skämta. Reinfeldt får svara på ett killquiz och tar tillsammans med Karin Magnusson en selfie.

Bar & politik har vassare, mer ansvarsutkrävande, politikerintervjuer även om även Niklas Svenssons styrka är att få politikerna att bjuda på sig själva.

Partiprogrammet har helt igenom manliga gäster med undantag för artisterna (Se kommentar nedan). Det har jag aldrig sett på Bar & politik, även om jag inte kan ta gift på att det aldrig hänt.

Premiärprogrammet av Partiprogrammet har som tema de unga pojkarna och deras skolresultat. Det hanteras proffsigt och är särskilt rätt, givet målgruppen.

Inspelen från sidan kommer i Partiprogrammet från Aftonbladets egna krönikörer Oisin Cantwell och Lena Mellin, medan Expressens Bar & politik har externa paneler som kommenterar gästernas svar.

Mer politik i Bar & politik, mer underhållning i Partiprogrammet. Men båda har ett tilltal som gör politik mer lättillgängligt och spännande.

Så vilket blir det då? Expressen eller Aftonbladet?

Jag gör som jag brukar och tar båda två.

 

På twitter kommenterar : varför räknas inte och ? Och uppfattade du att musiken var politisk? Fyra starka tjejer alltså.

Och jag kan bara ge henne rätt. Gästlistan bestod av män förutom artisterna, men först var det samtal och inervju med Margret Atladottir och Brita Zackari.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta är för att vi vill säkerställa att du är en mänsklig besökare och för att förhindra automatiserade spaminsändningar.
Inlagt av Martin tors, 2014-02-13 11:57

En satsning som ligger rätt i tiden sett till valet 2014 men helt fel i tiden i övrigt. Aftonbladet borde varit först med en sådan satsning. Det är sådana satsningar som gjorts tidigare som gjort att Aftonbladet blivit stora och ligger i framkant. Lite trist att se giganten tappa och inte längre vara först med nymodigheter.

Redaktionsbloggen

mer

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies