Vad har du i lurarna?

4 september, 2013

Indiestråkar, skvalpop, hårdrocksmangel eller Lill-Babs, vad vill vi lyssna på för musik när vi jobbar? Och hur bra kan det vara utan att det stör?

När jag satt på Aftonbladets webbredaktion för några år sedan fick jag en inbjudan till den då alldeles nylanserade streamingsatsningen Spotify. I lönndom laddade jag ner och installerade programvaran på företagets dator. Det var min första riktiga anställning i mediebranchen och jag var inne på min sista månad innan utlasning. Jag var både lite skraj och upprymd över att lägga lite arbetstid på att plocka fram spellistor med ultimat skriv- och textredigeringsmusik (drönande, instrumentell, monoton) och bästa layout- och bildbehandlingslistan (disco, r'n'b, gammal soul) och satt nervöst med en lur i ena örat för att kunna lyssna informationsutbytet som kastades runt i det öppna kontorslandskapet. Försökte ängsligt balansera den inre koncentrationen och den yttre sfären på redaktionen.

När jag någon månad senare började på min nya arbetsplats var programvaran redan installerad på min arbetsstation. Istället för hörlurar var det inkopplat några halvkassa datahögtalare.

Och där körde vi ledmotivet från MacGyver som segerlåt när vi skickat till tryck.

 

Hur tonsätter du produktionsflödet? Och vad är bäst att sätta på för att skärma av och höja ditt fokus?

I senaste numret av Journalisten har vi pratat med sex journalister om vad de helst lyssnar på.

Vad har du i lurarna?

ISAK KRANTZ
redigeringsansvarig,
Dagens Arbete

Vad redigerar du bäst till?
–  På DA sitter vi tre-fyra personer i samma rum och jobbar med redigering, webb och foto. Vi har nästan alltid någon spellista som rullar på i bakgrunden. Mest lågmäld pop som Iron & Wine, Feist, First Aid Kit eller The Shins. Vi har en gemensam lista där alla kan dra in låtar. Själv gillar jag inte riktigt att lyssna på svenska texter på jobbet. Det distraherar för mycket. Ibland styr tidningens innehåll. Musikuppslaget i varje nummer har ett speciellt tema. Den spellistan kör vi naturligtvis igenom. Och om vi exempelvis har ett porträtt av Jerry Williams kan det bli en rejäl dos av hans musik i några dagar. Fredagar kör vi ofta lite ösigare helgpepp, kanske Robyn, Sahara Hotnights eller Timbuktu.

ERIKA HALLHAGEN
reporter, Svenska Dagbladet kultur

Vad skriver du bäst till?
– Bäst funkar musik som varit ett soundtrack till mitt liv – det är lite att jämföra med att sätta på sig ett älskat klädesplagg som blir till en extra hud. Som Bob Dylans Desire. Men just nu är det Sofia Jannoks sfäriska och indieskeva Áhpi – Wide as oceans som kom i våras som gäller. Samiskan gör dessutom sitt till för att inte låttexten ska dra bort mig från den egna texten.

SIMON BENDELIN
nattchef/reporter,
Gotlands Tidningar

Vad jobbar du bäst till?
– Jag kan bara jobba till instrumentell (helst klassisk) musik, om det finns text tappar jag fokus. Undantaget är om jag redigerar någon hyfsat hjärndöd sida och inte behöver fokusera, då kör jag helst Mumford & Sons, bästa bandet just nu.
 

JENNY BERGGREN
reporter, Byggnadsarbetaren

Vad skriver du bäst till?
– Jag lyssnar orimligt ofta på en särskild skiva med Rage Against the Machine när jag skriver. Det har jag gjort i alla år, annars lyssnar jag väldigt sällan på den musiken. När jag tröttnar på den lyssnar jag på skvalpop på radion.
Varför?
– Det är tempo utan att fånga min uppmärksamhet för mycket, texterna får inte vara för bra eller tydliga för då blandar jag ihop orden på skärmen med dem i lurarna.

CLAES DE FAIRE
chefredaktör, Resumé

Vad har du i lurarna på jobbet?
– Jag är väldigt förtjust i Lena Nyman och just nu plattan Bloss från 1997. Sen tycker jag om Allan Edwall, Laleh och Tony Bennet. I ärlighetens namn också Lill-Babs.

 

LARS DUNDER
sändningsproducent,
Nordnytt, SVT

Vad lyssnar du på när du jobbar?
  – Jag lyssnar inte så mycket på jobbet, jag tycker att det är svårt att jobba om det är för mycket ljud runt om. Men Ibland har jag på Grooveshark på datorn, det är som Spotify ungefär, mycket 70- och 80-tal. Jag lyssnar på låg volym när jag får en lucka och behöver lite input.
Och privat?
– Hemma lyssnar jag på allt möjligt och spelar själv.

Enkät: HG, HLU, PJ & JN

Vad lyssnar du på?
Gå in och tipsa om din bästa kom igång-låt på Journalistens Facebook-sida!
De fem första tipsen får var sitt cykelsadelskydd.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta är för att vi vill säkerställa att du är en mänsklig besökare och för att förhindra automatiserade spaminsändningar.
Redaktionsbloggen

mer

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies