Ännu ingen jämställdhet

5 juli, 2013

I morse deltog jag i en debatt om jämställdhet. Bara genom att ordet står där, vet jag att många slutar läsa.

Du som inte slutat läsa ska få en uppmaning av mig: Sluta inte prata om jämställdheten.

Fåniga debattörer i Danmark och uttalanden om att Sverige skulle vara ett feminismens Saudiarabien har gjort det jobbigare att driva frågan vidare.

Ändå pågår det hela tiden ett arbete för att stärka jämställdheten. I panelen som jag deltog i fanns bland annat Malin Wreder från Delegationen för jämställdhet i arbetslivet, som ska lämna ett förslag om ett år.

Hon drog lite siffror som visar att vi har en del kvar. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är 14 procent, av antalet föräldradagar tar kvinnorna ut 76 procent, av vabdagarna 64 procent.

Kvinnorna arbetar 46 minuter mer varje dag i hemmet.

Fredrik Hillelson, VD på Novare, som jobbar med rekrytering, var också med i debatten. Han spetsade till det och beskrev arbetslivet som att männen lämnar på dagis, kvinnorna hämtar, därför läggs de viktiga mötena på eftermiddagarna.

Det var som vanligt när det handlar om jämställdhet flest kvinnor i publiken och flest kvinnor i panelen. Ändå är jämställdhet, som moderator Claes de Faire påpekade flera gånger, inte en kvinnofråga.

När det kom till frågan om vilka lösningar som finns, kändes det lite uppgivet.

Men om rekryterande chefer görs ännu mer medvetna om den här frågan, att debatten inte slutar att föras, att vi inte slutar läsa när vi ser ordet jämställdhet så kan utvecklingen fortsätta framåt.

Och som Pia Grahn på McCann sa: Unga män vill vara jämställda.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta är för att vi vill säkerställa att du är en mänsklig besökare och för att förhindra automatiserade spaminsändningar.
Redaktionsbloggen

mer

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies