Halvtid i Almedalen

3 juli, 2013

Man säger att alkoholen flödar i Visby under Almedalsveckan. Det är säkert sant. Men det är mer än alkohol som det finns gott om.

Men man till exempel se att kaffet och bullarna fortfarande dominerar hela dagarna, och man kan konstatera att alkoholfria mingel, som det fackförbundet Vision bjöd på i går kväll lockar minst lika mycket folk som alkoholfyllda dito. Enligt uppgift kom det 600 till deras mingel.

Det slår med råge åtminstone det mingel som jag besökte på tidningen Resumé. Å andra sidan har Resumé mingel varje kväll ...

Tweetsen flödar också. På tisdagen skickades 28 145 tweets om #Almedalen, att jämföra med för två år sedan då endast 9 446 tweets skickades på Almedalens tredje dag.

I dag är det halvtid i den största Almedalsveckan någonsin med 2 300 seminarier och otaliga arrangemang.

Det som slår mig mest är dock ökningen av den så kallade allmänheten. Snart sagt varje seminarium, hur udda det än kan te sig har besökare som inte tillhör lobby-, politik- eller mediebranschen. Den intresserade allmänheten tar plats och ställer frågor.

Att solen flödar, fast det är kallt i skuggan gör säkert sitt till för att locka folk. När det inte är badväder, men ändå tillräckligt skönt att vara i ett tält och lyssna på något intressant föredrag är förutsättningarna goda. Jag har alltid hävdat att Almedalen är en demokratisk mötesplats och det känns mer sant än någonsin.

Många spår att evenemanget, precis som Hultsfredsfestivalen, ska köpas upp av någon utländsk aktör som flyttar det till Stockholm.

Det tror jag inte ett dugg på. Själva saken är ju just att när man väl kommit hit, så kan man inte ta sig någon annanstans.

Flera länder vill kopiera Almedalen, jag vet att Norge och Tyskland vill  försöka.

Jag hoppas att de lyckas, det kommer säkert ta sin tid och det kommer att kräva uthållighet, men i en öppen demokrati känns det helt nödvändigt att det finns platser där allmänhet kan möta politiker på ett så avspänt sätt som i Visby, och att förstås påverkansbranschen, lobbyister, PR-folk och kommunikatörer, och granskarna, journalisterna, är på plats.

Bland journalister är den givna frågan just nu: ”Har du biljett till Dagens Medias DJ-Battle i kväll?” Svaret är ja.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta är för att vi vill säkerställa att du är en mänsklig besökare och för att förhindra automatiserade spaminsändningar.
Redaktionsbloggen

mer

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies