Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
9 mars, 2013
Det är inte första gången. Tvärtom är det ett klassiskt grävämne, utanför seminarier och debatter.
Det som hände i går, var att en ur publiken på Late Night Show på mässan fick nog. Sofia Miriamsdotter uttryckte det som många i publiken upenbarligen kände nämligen att Maria Sveland utsattes för förminskning på scenen.
Showen var tänkt som underhållning men gav många en besk smak i munnen.
Sofia Miriamsdotter fick efteråt kritik för att hon använt ordet gubbslem om panelen med bland annat Jan Josefsson och Täppas Fogelberg. Men till hennes försvar kan anföras att Täppas strax innan hade använt samma ord om sig själv.
Det har grunkats om kön i korridorerna sedan i torsdags, då Meg började. Det finns helt uppenbart en ambition hos arrangörerna att ha kvinnor i panelerna. I många fall har man också lyckats få helt jämn könsfördelning.
Men jag skulle som arrangör inte vilja veta hur mycket tid kvinnorna respektive männen faktiskt fått i debatterna eller panelerna. Man kan också fråga varför kvinnor som ska berätta under seminariet Bakom fasaden behöver två manliga moderatorer/utfrågare, medan män (jo, det fanns en kvinna i den panelen också) som ska berätta om internationella gräv förväntas klara sig helt själva.
Kvinnor har lämnat seminarier i protest, och en del har för sig själva räknat hur mycket tid kvinnorna respektive männen får i de enskilda debatterna (20 - 80 i ett åtminstone på papperet helt jämställd panel)
Gräv har varit en manlig bastion och kanske det inte är så märkligt att män fortfarande dominerar. Men då förväntar nog vi oss kvinnor en annan attityd från männen. VI ska åtminstone inte behöva bli förminskade på scen.
En helt annan, men ändå väldigt relevant reflektion är att Janne Josefsson varit i liknande debatter förr, om sin attityd mot kvinnor. Han är också Sveriges mest trovärdiga medieperson, enligt SOM-institutets undersökning. Kanske det är en stil som går hem helt enkelt.
Men inte på Gräv, och det känns ändå ganska tryggt.
22 oktober, 2014 | Kongressfesten ställdes in men återuppstod som en trevlig kongressmiddag. Med dans.
26 september, 2014 | Mer än 1 000 journalister har ackrediterats till bokmässan i Göteborg. Men varken Expressens Thomas Mattsson eller Aftonbladets Jan Helin är på plats, ännu.
3 juli, 2014 | Efter gårdagens nöjesmässiga höjdpunkt, DJ Battle, var det många trötta ögon i paneler och presscenter i dag.
15 april, 2014 | Den tredje maj är det Pressfrihetens dag. Då brukar vi uppmärksamma bristen på pressfrihet i länder som Eritrea, Etiopien, Nordkorea, Jemen. 20 kommentarer
13 februari, 2014 | Den klassiska frågan fick ny relevans när Aftonbladet drog igång sin livesändning av Partiprogrammet. Till det yttre liknar det Expressens Bar & politik som funnits i två år. Båda handlar om politik, båda görs i en stor hotellbar mindre än hundra meter från Journalistens redaktion och båda programmen har väletablerade och kunniga programledare. 1 kommentar
24 januari, 2014 | Då och då får vi här på Journalistens redaktion mejl från svenska hatsajter som tycker att vi behandlar dem illa i vår rapportering. Vissa är mindre välformulerade. 1 kommentar
4 september, 2013 | Indiestråkar, skvalpop, hårdrocksmangel eller Lill-Babs, vad vill vi lyssna på för musik när vi jobbar? Och hur bra kan det vara utan att det stör?
6 juli, 2013 | Det är något av ett maratonlopp över de sista dagarna i Almedalen. Vilka står hela sträckan ut och vilka viker ner sig före mållinjen?
5 juli, 2013 | I morse deltog jag i en debatt om jämställdhet. Bara genom att ordet står där, vet jag att många slutar läsa.
3 juli, 2013 | Man säger att alkoholen flödar i Visby under Almedalsveckan. Det är säkert sant. Men det är mer än alkohol som det finns gott om.
2 juli, 2013 | Den brittiske medieprofessorn Charles Beckett var förvånad, han hade aldrig sett så många journalister på samma gång utan slips.
2 juli, 2013 | Hästgatan, Visby, måndag 17.04. Plötsligt annonserar DJ-duon Rebecca och Fiona ut det: Pussy Riot är här!
11 mars, 2013 | Sista bloggen om Gräv 2013
Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.
blir sajtchef på Svenska Dagbladet.
blir ny presschef på Svenska Fotbollförbundet.
är ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Våra Fiskevatten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 7 kommentar på sidan.
Kommentera
"Sofia Miriamsdotter uttryckte det som många i publiken upenbarligen kände nämligen att Maria Sveland utsattes för förminskning på scenen."
För att göra din indignation någorlunda begriplig vore det nog bra om du konkretiserade vari "förminskningen" bestod.
För att ha en åsikt om frågan så skall man varit där, eller sett debatten på nätet/tv...
Det som finns på nätet är bara när Sofia Miriamsdotter tar mikrofonen (Expressens hemsida) vad sades före ?
Om debatten finns filmad, lägg ut den på nätet, som det är nu blir det bara en pseudodebatt om debatten.
Är det förminskande att ifrågasätta någon? Jag tror du har missat vad journalistik handlar om helt och hållet. Det är som att säga att en socialdemokrat förminskar en moderat när socialdemokraten ifrågasätter moderatens idéer.
Varför får inte Svedland ifrågasättas?
Underligt med ett Grävseminarie där deltagarna inte får ifrågasätta och ställa kritiska frågor till varandra. I varje fall inte om den frågorna ställs till är kvinna. Kanske är det på tiden att deltagarna sluta kalla sig grävande journalister. Klarar de inte själva av att bli granskade så förtjänar de heller inte den titeln.
Jag tror att grävande journalism helt enkelt inte är intressant för vissa (inga namn nämnda) pga narcissism gör sig bättre i bloggar och krönikor.
Ni vet, jag jag jag jag jag och jag tycker och jag känner och jag tror, jag jag jag jag jag.
Skynda er nu och skapa lite hype kring er person innan tidningsdöden hinner ifatt er.
Och så undrar ni varför journalister har så lågt förtroende hos allmänheten. Denna debatt är ett typexempel på varför jag inte har något förtroende för journalister - de klarar inte att objektivt rapporterara om en händelse utan måste hela tiden vinkla allt för att föra fram sin egen åsikt.
Så, om nu Täppas (ironiskt) refererade till sig själv som "gubbslem", på vilket vis rättfärdigar det att Mymlam refererar till panelen som "gubbslem". Har de övriga fem deltagarna en kollektiv delaktighet i vad Täppas säger och gör?
Ett typexempel på det feministiskt kollektivt tänkande som förgiftar vårt samhälle.