Livfullt om näthat

12 februari, 2013

Publicistklubben i Stockholm bjöd på en debatt som kunde ha spårat ur, men som i stället blev precis så angelägen och intressant som en debatt om näthat och hot bör vara.

Intresset var massivt. Fullsatt på Panorama i Kulturhuset och enligt uppgift 30 000 (senaste siffran säger 64000 visningar) som följde den digitala sändningen.

Ämnet var angeläget, men det var nog ändå det faktum att Publicistklubben hade bjudit in en krönikör från Avpixlat som lockade allra mest.

En debatt direkt mellan de som hatats och hotats av bland annat Avpixlat och dess kommentatorssvans, och Avpixlat själv. Ja nästan – Mats Dagerlind är ju bara krönikör på sajten och tar inte ansvar för det som står för övrigt.

I panelen stod också Aftonbladets hotade reporter Linda Hjertén, den hotade författaren Katarina Mazetti och den hotade ledarskribenten Sakine Madon. Och en hel publik där många själva blivit utsatta för hat från nämnda sajt.

Det kunde ha blivit en skränig debatt. Men blev en bra debatt. Felaktiga påståenden från Mats Dagerlind sköts omedelbart i sank av insatta personer i publiken.

En särskild punkt som Mats Dagerlind fick svara för var Avpixlats uppmaning att trakassera journalister. Framförallt handlade kritiken om att sajten generaliserade mot alla journalister.

Men senare i debatten, när det gällde att idka självkritik gjorde Sakine Madon samma misstag. Hon beskrev journalister som om vi alla tyckte samma sak i alla frågor.

Självklart finns det vissa värden som de flesta journalister står bakom, som demokrati, yttrandefrihet, de pressetiska reglerna. Jag delar också uppfattningen att vi själva måste hålla en bättre ton än hatarna på nätet.

Inför debatten hade bland annat Åsa Linderborg kritiserat att Publicistklubben bjudit in Mats Dagerlind. Flera andra hade argumenterat för att det var bra. Det visar bredden av åsikter bland oss själva.

Efter att ha sett debatten är jag glad över att han bjudits in. Utan Mats Dagerlind hade det inte blivit någon debatt alls. Han kunde i alla fall stå till svars för en del av det som debatten handlade om, nämligen näthatet.

Efter debatten pratade jag med Mats Dagerlind som berättade att han varje månad tar upp önskan om att Avpixlat ska sluta vara anonym. Nu ska han även börja lobba för att propagandasajten för invandringskritik ska få ansvarig utgivare.

Sedan följer kanske att de skriver under på de pressetiska reglerna. Det vore en god utveckling. Det är bättre att Avpixlat börjar hålla ordning i sina egna led och rensa bland de värsta avarterna, än att det fortsätter vara en sajt som uppmanar till hat.

Dit är det ännu långt. Men att prata med varandra, trots att åsikterna går långt isär, är bättre än att hota och hata.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta är för att vi vill säkerställa att du är en mänsklig besökare och för att förhindra automatiserade spaminsändningar.
Inlagt av Marit E ons, 2013-02-13 15:01

Jag tycker precis som dig att det var bra att Mats Dagerlind bjöds in.

Men det verkar som om du någonstans missade vad Avpixlats kampanj om att leta "skit" på journalister kommer sig av. Mats Dagerlind förklarade hur han och hans familj blivit uppsökta i hemmet av Aftonbladet. Avpixlats svar var att uppmana sina läsare att låta journalister själva utstå den typen av "granskning".

Det är på sin plats att fråga sig om inte journalister själva bör föregå med gott exempel och inte använda skällsord som "järnrörssajter" eller ens "rasistsajter" eller "hatsajter".

På samma sätt som jag tycker att Avpixlat ska sluta kalla Aftonbladet för "fulmedia", så tycker jag att Aftonbladet, och främst deras Kulturredaktion, borde helt sluta med sitt nedvärderande språk om politiker, kändisar och sajter som har en annan politisk åsikt än den allmänt vedertagna.

Det är tråkigt Helena att du inte ensidigt tar debatten i försvar utan tycks känna dig tvingad att utdela ett antal tjuvnyp på Mats Dagerlind.

För vad menar du egentligen med att ett flertal journalister utsatts för hat från Avpixlat? Är det det redaktionella innehållet eller är det kommentarsfälten du syftar på då?

Svepande generaliseringar är farliga. De tenderar att bli allmänt accepterade sanningar efter ett tag.

De mest hotade politikerna är Sverigedemokrater. Det rapporterade Riksdag och Departement.

Jag måste fråga om du medvetet missförstod Mats Dagerlind när han förklarade anledningen till att Avpixlat uppmanade sina läsare att låta journalisterna "smaka på sin egen medicin"?

Frågan är också om du försvarar Aftonbladets arbetsmetoder (som de beskrivits av Mats Dagerlind). Om du gör det, då kan du ju rimligen inte ha någon synpunkt på att Avpixlat uppmanar vanliga medborgare att utsätta journalister för samma punktmarkering?

För det är väl inte så att du anser att just journalister har mer rätt att kränka andra människors integritet än övrig allmänhet?

Mvh

Inlagt av Helena Giertta tors, 2013-02-14 09:56

Avpixlat är en sajt utan ansvarig utgivare, utan namn under artiklarna. En anonym propagandasajt som kritiserar invandrare och invandringspolitiken.

Ja, jag tycker att det var bra att Mats Degerlind fanns på plats för att i någon mån stå till svars för det som Avpixlat gjort och gör.

När en tidning som tar ansvar gör bedömningen att någon specifik person bör granskas hårt, så är det mer ok än när en anonym sajt uppmanar till förföljelse av journalister i allmänhet.

I kommentarsfält och från artiklar ägnar sig Avpixlat åt hat mot journalister generellt. Många av oss som satt i publiken har personligen blivit utsatta för det.

Inlagt av Kallan tors, 2013-03-07 14:23

Helena Giertta, du har tidigare varit inne på frågan om föraktet mot journalister. Jag vill be dig tänka ett par varv till kring orsakerna.

Har journalisterna i för hög utsträckning svikit sitt huvudsakliga uppdrag?

Redaktionsbloggen

mer

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies