Torka i Twittersfären

1 augusti, 2012

På Twitter rasades det i morse över att Dagens Nyheter i en rubrik gjort en felräkning. Rubriken säger "Nästan dubbelt så dyrt åka kollektivt", medan det i ingressens första rad står att det blivit 43 procent dyrare.  

Flera av de kommenterande twittrarna är upprörda. Anna Hjalmarsson påminner om sin pappa som sa att journalist blir de som inte klarar matten i skolan. Observera att hennes pappa var mattelärare.

Och visst, det är klantigt och alldeles för vanligt att vi journalister gör fel i statistik och i omräkningen från procent till delar, men jag tror att den häftiga reaktionen är ett tecken på något helt annat.

Nyhetstorka.

För dem som inte hela tiden orkar engagera sig i handboll, ridsport och simning så händer det inte så mycket just nu. Då blir fel i tidningen något substantiellt att reta sig på.

Och jag sympatiserar med det.

Jag är inte ointresserad av sport, men det kan ändå bli lite för mycket av det goda. André Pops är lysande i studion och kommentatorerna i radio är otroligt skickliga, för att inte nämna alla tidningar och bloggares engagemang och rapportering. Men hur många gånger orkar man egentligen höra Sara Algotsson Ostholts glädje över sitt silver i fälttävlan.

Vill man vara lite allvarlig, kan man också konstatera att under tiden som OS pågår fortsätter ju alla övergrepp mot journalister i världen, i Europa vill Rumänien och Spanien förbjuda abort och i Syrien skjuts befolkningen i hjäl.

Men kanske en felaktig rubrik i DN är så där lite lagom allvarlig och irriterande för att det ska tränga igenom OS-bruset.

Här kan ni läsa en del ur flödet:

Vänta nu – hur är en 43-procentig ökning "nästan dubbelt så dyrt", DN.se?

5h Anna Hjalmarsson Anna Hjalmarsson @annahja

 

Min pappa, gammal mattelärare, brukar säga att journalister blev de som inte klarade matten i skolan. Framför allt inte %-räkn.

5h

Det är en seglivad – och ständig – sanning det där. Den aktualiseras ju skrämmande ofta.

5h

Procenträkning och att översätta billion till svenska.

Ja, det är också en klassiker.

Det spär på journalistföraktet och mediemisstron i onödan. Det är illa nog ändå. Räkna är lika viktigt som att stava.

 

Har du något eget nyhetstorkatips, glöm inte att mejla till redaktionen@journalisten.se

 

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta är för att vi vill säkerställa att du är en mänsklig besökare och för att förhindra automatiserade spaminsändningar.
Inlagt av @HViita tis, 2012-08-07 22:11

Gillar. Till skillnad från twittertupparna ;)

Redaktionsbloggen

mer

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies