Journalister gillar inte yttrandefrihet

22 mars, 2012

Se där en rubrik som borde kunnat ha fått några extra klick på Journalisten.se. Den har täckning också.

Jag svettades en smula innan jag ratade den, tillsammans med tre andra rubriker. Artikeln blev så här i stället: PR-sektorns inflytande över medierna ökar.

När man försöker hitta en ingång till en artikel om resultaten från en statistisk undersökning och byter rubrik hela tiden kan det vara ett tecken på att undersökningen inte är helt klockren.

Cisions stora PR-och journalistbarometer 2012 visar att 30 procent av de tillfrågade journalisterna inte bryr sig (vet ej/ingen åsikt 14 procent) eller tycker att det är dåligt (16 procent) att svenskarna har möjlighet att publicera sig och nå ut med sina åsikter. Hallå. Det är liksom yttrandefriheten vi pratar om här. Vilken skandal.

Men journalisterna som svarat har förmodligen inte begripit att de just ratat yttrandefriheten, och det är faktiskt inte helt deras fel. Mycket handlar om hur frågorna är upplagda. Kontexten är nämligen den nya journalistrollen – och frågorna ställs uttryckligen i relation till medborgarjournalistiken.

De som svarat att de tycker att det är dåligt att svenska folket har yttrandefrihet, har kanske egentligen svarat att de tycker att den befintliga medborgarjournalistiken i Sverige är ganska dålig.

 

På paneldebatten i morse i samband med Cisions presentation av den stora barometern (över 1 000 svarande) kom det en del kritik mot utformningen av frågorna. Och lite konstiga är de nog, tycker jag själv:

”Är det bra eller dåligt att läsarna bidrar allt mer med nyhets- och bildtips?”

Det är faktiskt fyra procent som svarat att det är dåligt. Jag gissar att det är dom som sitter i tipstelefonen på Aftonbladet eller Expressen och som tycker att det är skitjobbigt med alla knäppisar som hör av sig. De har min fulla sympati. 87 procent jobbar dock inte i tipstelefoner utan gillar läsarsamtalen och -mejlen.

Cision drar slutsatsen att detta  visar att journalister är positiva till ”den nya journalistrollen”. Nåja, jag misstänker att man hade fått liknande svar, eller kanske till och med ännu mer positiva, om man ställt samma fråga till journalister för 50 år sedan.

Det finns även en överväldigande majoritet som tycker att det är bra att delta i diskussioner med läsarna/publiken, vara öppen med arbetsmetoderna, att nyhetsrapportering sker i realtid och artiklar uppdateras löpande och att man tar hjälp av läsarna i researcharbetet.

Förvånande?

63 procent tycker att sociala medier och medborgarjournalistik påverkar journalistiken positivt. Cision har inte ens försökt tolka det här utfallet, vilket inte är så konstigt. Det är nämligen två frågor i en. Sociala medier och medborgarjournalistik är inte samma sak.

Pust. Det är inte lätt att vara journalist. Mer kaffe.

/Johannes

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Uppdatera Skriv in bokstäverna som visas i bilden Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.
Redaktionsbloggen

mer

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies