My Vingren med hunden Affe. FOTO: Tor Johnsson

”Jag har alltid upplevt
mig som annorlunda”

1 december, 2016

Hon har haft Svenska motståndsrörelsen utanför sin ytterdörr och har skyddade personuppgifter. My Vingren beskriver sig som annorlunda och lite konstig, men också som effektiv. Hon har snabbt gjort karriär som researcher.

– Jag tror att mitt huvud inte riktigt ser ut som andra människors huvuden. Mitt går snabbare än andras, jag kommer någon helt annanstans på samma tid som en annan person, säger My Vingren där hon sitter vid sitt vardagsrumsbord. Hon hyssjar åt hunden Affe som skäller inifrån sovrummet, han har för mycket energi för att hålla sig lugn under hela intervjun.

My Vingren blev färdigutbildad researcher förra året och har hunnit jobba för redaktioner som Ekot och Uppdrag granskning. Främst arbetar hon som frilans, och tycker det är skönt att inte ha en chef.

­­­­– Jag har adhd vilket är min bästa egenskap, men också min sämsta när man ska interagera med folk i arbetslivet. Det är mycket enklare när jag får jobba med något själv, då behöver jag inte kompromissa. Men jag klarar inte av att jobba lika länge som andra, för då blir jag utbränd.

När My Vingren intervjuar människor har de ofta varit utsatta för något hemskt. Eller så är de som i hennes Filter-reportage ”Monstret i garderoben” från i vintras (där hon följde en datahacker som kommit på ett sätt att identifiera pedofiler på internet) lite egna.

­– Jag tror att jag själv är ganska konstig och har alltid upplevt mig som annorlunda, det gör att det kanske är enklare för mig att umgås med andra som upplever sig som annorlunda.

Vi backar bandet lite. My Vingren växte upp med sina föräldrar och två bröder, något som gjort att hon ”är ganska bra på att hantera män i grupp”. En bra egenskap i den mansdominerade, grävande journalistikvärlden menar hon. Familjen flyttade runt en del under uppväxten; Västergötland, Skåne, Värmland. Mamman engagerade sig alltid för utsatta människor, särskilt utsatta barn, efter att hon sett en släkting växa upp med en funktionsnedsättning. Ett engagemang som inspirerat My Vingren till att skriva om just utsatthet.

Hon var ungdomsreporter på Nya Wermlands-Tidningen i gymnasiet och startade en skoltidning. Som tjugoåring gick flyttlasset till Stockholm och en kurs i kreativt skrivande. Skrivandet fanns alltid där någonstans, men tanken på att bli journalist väcktes först när My Vingren jobbade på en tjejjour. Ideellt först, sedan som anställd. I sex år lyssnade hon på tjejer som varit utsatta för framförallt sexuellt våld.

– De sista åren började jag bli väldigt frustrerad över att ingenting förändrades. En person ringde och berättade att hon blivit utnyttjad av en grupp män i flera år, och vilka männen var. Jag kände verkligen att det fanns ett journalistiskt värde i att berätta vilka de var, men jag hade tystnadsplikt.

Så My Vingren bestämmer sig för att bli journalist. Journalist med researchinriktning, för hon gillar att förkovra sig i stora mängder information.

 

Läs hela porträttet av My Vingren i Journalisten nummer 14/2016. Prenumerera här.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies